3de Bier Verhaal van Februari: Kentucky Bourbon Barrel Ale - Verenigde Staten / Kentucky

Kentucky Bourbon Barrel Ale
Kentucky dit maal en niet het fastfood restaurant maar één van de Verenigde Staten. Bijna 2,5 keer zo groot als Nederland en de staat Kentucky heeft 4,4 miljoen inwoners. Dit gebied heeft een zeer vruchtbare grond, herten en wilde kalkoenen komen er massaal voor, vooral de paardenfokkerijen niet vergeten.
Al bestaat het grondgebied Kentucky maar voor 1,7% uit water, de waterwegen zijn goed bevaarbaar. Mammoth Cave is het langste grottenstelsel ter wereld en wel met een lengte van 651,8 kilometer, er zijn rondleidingen van wel 6 uur. De grotten zijn niet vernoemd naar de uitgestorven mammoet maar heeft meer te maken met grootte van de grot.
De paardenfokkerijen brengen superieure paarden voort die meekunnen doen aan de “Kentucky Derby”, de Derby staat in de Verenigde Staten bekend als “de twee spannendste minuten in sport”, op 2 kilometer lange racebaan. De rijke Vip’s hebben hun eigen tribune die alleen mag betreden worden met een uitnodiging en een dresscode, mannen in pak en vrouwen in een mooie jurk met opzichtige hoed.
Ook wat bij Kentucky hoort is Bourbon Whiskey, want 95% van alle Amerikaanse Bourbon Whiskey’s wordt in Kentucky geproduceerd. Er liggen wel 4,9 miljoen vaten te rijpen en dat is meer dan het inwoneraantal van de staat. Bourbon Whiskey verschilt van zijn Schotse tegenhanger, in plaats van gerstemout wordt er hoofdzakelijk rogge en maïs gebruikt.
Bij de huidige Bourbon Whiskey’s moet in navolging van de Amerikaanse wet minstens 51% maïs bevatten. Na twee jaar bewaren in van binnen gebrande eikenhouten vat wordt het destillaat gebotteld en verkocht.
Komt er nog eens bij dat Kentucky een streng alcoholbeleid hanteert, 38 counties zijn “dry” verkoop van alcohol is illegaal. Bij 32 counties die “wet” zijn mag het allemaal wel alleen met wat rare wetten. Bij 50 counties zitten er tussenin en worden “moist” genoemd en wat “vochtig” betekent, hier kunnen de wetten nog maller zijn. Een “moist” wet is dat restaurants drank mag verkopen als er 70% van de opbrengsten uit eten moet bestaan, daar valt non-alcoholische dranken ook onder. Ook moet er plek zijn voor 100 restaurantbezoekers en bij restaurants met plek voor 50 mag er geen bar aanwezig zijn. Wijngaarden mogen wijn produceren mits als er op terrein een restaurant aanwezig is. Bij “wet”counties is het de horeca  toegestaan om van 6 uur ’s-morgens tot 4 uur ’s-morgens  drank verkopen, winkels van 1 ’s-middags tot 4 uur ’s-Morgens en dat is dan weer het andere uiterste.
Dan maar even naar Lexington waar de Alltech Lexington Brewing and Distilling Company gevestigd is, ze brouwen bier en distilleren Bourbon Whiskey en dat doen ze sinds 1999. Lexington de 2de stad van staat bekend als de "Horse Capital of the World" en die bijnaam komt van de vele paardenfokkerijen rond de stad. Sterker nog bij nieuwbouw dient men rekening te houden met die fokkerijen, de stad heeft ongeveer 260 duizend inwoners. En dat paard siert ook het logo van de brouwerij annex distillerij, ook makkelijk met een whiskey-distillerij de vaten die gebruikt zijn kan men er ook bier in doen.

 Tegenwoordig een beetje zelfrespectderde microbrouwerij heeft een “Barrel Aged” (op vat gerijpt) bier, het kan een rumvat, wijnvat of in dit geval Bourbon Whiskeyvat. Men stopt er een basisbier, in dit geval Kentucky Ale een Amber kleurig bier met een alcoholpercentage van 5,34%. Met een licht bittere smaak en met tonen van karamel, toffee en biscuit. Dit bier gaat zes weken in het vat en het bier vermengt zich met het gebruikte Bourbon Whiskeyvat. Het bier houd dezelfde amber kleur maar het alcoholpercentage gaat wat omhoog naar de 8,19%.
De smaak word zoet bitter en met tonen van karamel, vanille, eik, walnoot en het geeft een licht branderig gevoel in de mond. Zo krijgt het bier een andere naam na een zestal weken, Kentucky Bourbon Barrel Ale. Dit was Kentucky met zijn paarden, Bourbon en bier, volgende keer een bekend Antwerps bier die ook een andere naam krijgt. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.

Reacties

Populaire posts