1ste Bier Verhaal van Februari: Star Lager - Nigeria

Star Lager

Dit maal een land voor mensen in de olie en die van spanning houden. Bij een bezoek aan Nigeria mag men geen bier maar ook geen mineraalwater en fruitdrankjes meenemen, maar ook andere vloeibare dingen zoals: diverse oliën, antimuggen spray en vloeibare medicijnen zijn uit den boze. Door deze anti vloeibare spullen gebeuren mogen ook brouwerijen geen bier exporteren naar Nigeria en als ze bier daar willen verkopen, zullen ze daar een brouwerij moeten bouwen of overnemen.

Guinness heeft dat gedaan in 1962, Heineken heeft wat aandelen verworven bij de Nigerian Breweries en SAB Miller heeft flink geïnvesteerd in Intafact Breweries. Zal over die brouwerijen straks wat meer vertellen, maar nu iets wat de Nigeriaanse wet de brouwerijen oplegt. Er moet verplicht sorghum gebruikt worden in het brouwproces, sorghum is een graansoort die van origine in Afrika voorkomt. Deze graansoort is droogtetolerant en is vooral belangrijk voor droge gebieden, het is een belangrijk voedselgewas in Afrika, Centraal-Amerika en Zuid-Azië.
 Het zaad van deze plant wordt gebruikt als voedsel, veevoer en voor de productie van alcoholische dranken zoals bier. Nigeria is de nummer 1 met het verbouwen van sorghum, vooral door het feit dat het verplicht in het bier moet zitten en werkt die hoge positie ook wel mee op de sorghummarkt. Op naar de 3 brouwerijen en hun bieren met de sorghum.


1: Intafact Breweries uit Onitsha wat ligt in Zuid-Oost Nigeria en bestaat sinds 1971. In 2014 heeft SAB Miller er aardig wat geld geïnvesteerd om ook hun bieren te kunnen verkopen zoals Castle Lager. Maar het eigen bier heet Hero Lager en deze is ook helder goudkleurig. Het alcoholpercentage bedraagt 5,2%, smaak is zeer licht bitter en zeer dorstlessend. http://www.sabmiller.com/brands/brand-explorer/hero
2: Guinness Nigeria de eerste brouwerij van Guinness buiten Ierland en Groot-Brittannië en bestaat sinds 1950, de brouwerij bevindt zich in Ikeja ten noorden van de miljoenenstad Lagos. Er worden 2 soorten Guinness gebrouwen namelijk de 7,2% zware Foreign Extra Stout en de iets lichtere Extra Smooth Stout van 6%. De 1ste is pikzwart van kleur en de smaak is licht droog bitter van smaak met een licht zuurtje. Tonen van geroosterd mout, koffie en chocolade. De 2de is ook uiteraard pikzwart van kleur en de smaak is droog bitter van smaak en ook met een licht zuurtje. Tonen van geroosterd mout, chocolade en karamel. 
3: Nigerian Breweries de oudst bestaande brouwerij sinds 1946 en tevens de grootste van het land, 37% bezit van onze grote groene reus Heineken. De brouwerij is te vinden in de grootste stad van het land, Lagos met maar ongeveer 12 miljoen inwoners. Bij het begin waren er nog geeneens lege flessen, niet gek als er in het hele land geen flessenmaker te vinden was en hevige concurrentie met import bieren maakte het ook lastig. Dus maar de hulp van Heineken ingeroepen en die stuurde een mannetje, deze kon vertellen dat het Nigeriaanse bier Heineken aardig benaderde. Star Lager is dit bier en nog steeds het best verkochte bier van Nigeria, maar ook van Ghana en Sierra Leone maar gebrouwen zonder sorghum. Kleur is helder goudkleurig en het alcoholpercentage is 5,1%. Smaak is een beetje licht bitter met een zoetje en wat tonen van grassigheid, maïs en een klein beetje citroen oftewel een goed bier voor de tropen. En zoals ze in Nigeria een Star Lager bestellen: Give me a Shine.
Star Lager en Guinness Foreign Extra Stout zijn in Nederland te koop als men goed zoekt. Volgende keer een tropisch Caribische eiland en het bier daarvan en nu volgt er nog een filmpje.

Reacties

Populaire posts