3de Bier Verhaal van Maart: Abita Purple Haze - Verenigde Staten / Louisiana

Abita Purple Haze
Louisiana de staat waar de machtige Mississippi rivier de Golf van Mexico instroomt, af en toe met nare orkanen te maken heeft en is nogal vlak met veel moerassen. De staat is 3,3 maal groter dan Nederland, het heeft 4,6 miljoen inwoners en ligt centraal in het zuiden van de Verenigde Staten. Op die orkanen terug te komen en ook het vlakke land, New Orleans dat gemiddeld 2,5 meter onder de zeespiegel ligt en is erg getroffen door de orkaan Katrina.
1.836 doden en ruim 81 miljard dollar schade was het gevolg, ook de chaos en ontreddering in een van de armste delen van de Verenigde Staten door het hoge water werkte niet erg mee.
80% van de stad New Orleans stond onder water, er werd volop geplunderd en ook dreigde diverse ziektes uit te breken. Kortom de noodtoestand werd uitgeroepen, gelden kwamen vrij en het leger werd erheen gestuurd. Uiteindelijk dat de dijken rond stad het begaven kwam door scherpe bezuinigingen betreffende de Irakoorlog, voor het eerst in 37 jaar werden de dijkophogingen rond New Orleans stopgezet. De wederopbouw verloopt zeer typisch erg traag, het gedeelte zoals de French Quarter, dat al bestond voor 1900 is er relatief goed vanaf gekomen, maar alles daarom heen is een puinhoop en zelfs vandaag nog.
Aangezien dat deze blog over bier gaat, heeft brouwerij Dixie op de dag tot vandaag er nog steeds last van. Deze in 1907 opgerichte regionale brouwerij die vernietigde kracht van de Drooglegging heeft overleefd, moest buigen voor Katrina. Geplunderd, gesloopt maar het merk bestaat nog, het wordt onder contract elders gebrouwen in de hoop dat de brouwerij als een feniks uit zijn as herrijst. Vaak genoeg dit naar het amber neigend gekleurde Dixie Beer gedronken, met een alcoholpercentage van 4,5%. Smaak is licht bitter met wat lichte tonen van limoen.
Verder met drankwetten van Louisiana en die zijn heel toegankelijk in vergelijking met andere staten, wie een dranklicentie bezit mag het verkopen, 24 uur 7 dagen per week beleid en cafe’s, restaurants en dergelijke mogen niet na 2 uur
’s nachts meer serveren (Behalve in New Orleans). In New Orleans mag men alcohol drinken in het openbaar, maar wel in plastic bekers en ook daarmee van de ene bar naar de ene bar lopen. In veel plaatsen buiten New Orleans mag men alcohol nuttigen op straat, maar dat het is aan de betreffende Parish (Louisiana’s equivalent van een County).
69 kilometer ten noorden van New Orleans ligt het plaatsje Abita Springs, om er te komen moet men met de auto over de Lake Pontchartrain Causeway is de op een na langste zeebrug ter wereld, met zijn lengte van bijna 39 kilometer. Abita Brewing Company bestaat sinds 1986, klein begonnen en tegenwoordig de 24ste brouwerij  in de Verenigde Staten. Het water wat ze gebruiken komt uit een eigen bron, trouwens de bronnen rond Abita Springs schijnen erg goed puur water te bevatten. Ik ga vier van hun bieren behandelen en de titel van dit verhaal heb ik ooit eens gedronken.
1ste:Om in de amber sferen van deze maand te blijven, Abita Amber een Vienna bier. Dit is een ondergistend helder amberkleurig bier ooit ontstaan in Wenen, Oostenrijk. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,5% en heeft zoet bittere smaak, tonen van karamel, walnoot en toffee.
2de: Abita Turbodog een Brown Ale met een alcoholpercentage 5,6%. Donker bruin van kleur met een zoet bittere smaak en tonen van chocolade, karamel en geroosterd mout. De naam van het bier kan ik niet de verklaring vinden op hun site, maar als je het googled kom je uit op “zeer actieve darmen in de ochtend”.
3de: Abita Restoration Pale Ale zoals de naam al aangeeft, gebrouwen om de ellende van Katrina te verlichten met de opbrengsten van dit bier. Helder amber van kleur en een alcoholpercentage van 5,2%, licht bitter van smaak en tonen van een beetje citrus, wat fruitigheid en een beetje karamel.
4de: Abita Purple Haze heeft niets met cannabis of Jimi Hendrix te maken maar met de paarse gloed van frambozen in het bier te maken. Gebrouwen als een Lager wordt er bij de tweede gisting frambozen toegevoegd aan het bier, dit geeft het bier iets wrangs.

De kleur is licht troebel amber met een als je heel goed kijkt iets paars/roze achtig kleurtje. Het bier is 4,2% zwaar heeft een wrange en zoete smaak en tonen van frambozen. Dit was Louisiana en ergens in April een bier uit de staat Maine, volgende keer Saaz hop.
Volgt nog een link, Facebookpagina en een filmpje.Reacties

Populaire posts