1ste Bier Verhaal van Maart: De Koninck - België

De Koninck

Gauw een verhaaltje over deze trots uit Antwerpen, voordat dit bier een echte naam krijgt. Ook is dit het 100ste verhaal op Blogspot en de 186ste als ik de verhalen op Hyves meetel maar die zijn allemaal verdwenen. Vaak krijg ik de vraag wat voor bier ik nou het lekkerste vindt, nou dat is moeilijk te beantwoorden met al die soorten en smaken. Maar als ik een gemiddelde kan nemen met al die bieren van deze wereld kom ik bij De Koninck uit, beter bekend onder de naam “Bolleke”. Die bijnaam zal wel blijven bestaat, maar ze willen het bier De Koninck APA gaan noemen.
APA staat dan voor “Antwaarpse Pale Ale” en de brouwerijnaam word ook gerestyled naar “Antwerp City Brewery”. Dus in mijn opinie is de naam voor het buitenland bedoeld, al zeggen ze van niet maar laat ik de bierstijl Pale Ale uitleggen en wat De Koninck eigenlijk is. Pale Ale is een hooggistend bier, dat zeer populair is in Engeland. Vaak heeft een koperen kleur en het alcoholpercentage is circa 4 tot 4,5 vol%. Smaak is vrij droog en bitter en het bier is sterk gehopt.
De Koninck “Bolleke” is een Amber, deze bieren zijn juist zacht of licht bitter van smaak en licht gehopt. De kleur is zoals de naam zegt Amber en het alcoholpercentage 5% of wat hoger. In België noemen ze deze bieren “Spéciale Belge” en deze benaming is ook van het etiket verdwenen, bekend voorbeeld in deze stijl is Palm Speciale. Maar het veranderen van etiketten zijn ze wel goed in bij De Koninck, kijk maar eens op deze site! http://www.catawiki.com/catalog/beer-labels/breweries/703771-de-koninck-antwerpen De jaartallen staan eronder van geel naar groen en dan naar rood, ook wat andere bieren van hun staan erbij. Wat wel lang heeft uitgehouden zijn de twee schildjes, een rode en een groene maar de kleuren wisselden ook (zie site hierboven). Op de schildjes staat het wapen van Antwerpen en een hand wat slaat op de oude brouwerij naam “de Hand” en een gemeentegrenspaal. Maar op het nieuwe etiket zijn ze verdwenen, jammer eigenlijk het is net zoiets als Heineken zijn rode ster weg zal laten.
Nu prijkt de “skyline” van Antwerpen op het etiket met een fiets, dit alles moet de levendigheid van de stad Antwerpen uitstralen. Één ding is zeker de bijnaam blijft, ik blijf gewoon een “Bolleke” bestellen in ons Antwerpen en dan bij voorkeur in café “Den Engel” http://www.cafedenengel.be/1Home/home.html.
Afijn nu mijn gemiddelde favoriete bier dan maar eens behandelen. Sinds 1913 wordt dit helder amberkleurige bier gebrouwen en heeft een alcoholpercentage 5,2%. De smaak is zacht bitter van smaak en heeft tonen van karamel, fruitigheid en een beetje hoppigheid. Geen zin een goudgele Pils, neem dit fijn doordrinkbare “Spéciale Belge” voor de verandering. Gauw maar weer eens een Koninckje openen en ervan genieten, dit was het 100ste bierverhaal en volgende keer wat andere “Spéciale Belge” behandelen. Volgt nog de link, Facenbookpagina en een filmpje.

Reacties

Populaire posts