1ste Bier Verhaal van Februari: Stiär Biär Äs Roots - Zwitserland

Stiär Biär Äs Roots
Je moet er maar geld over hebben voor een vakantie Zwitserland en toch doe ik een verhaal over Binnen-Zwitserland en zijn bieren, maar benzine is er goedkoper dan in Nederland trouwens. Zwitserland is onderverdeeld in kantons een soort provincies maar dan met meer macht. Binnen-Zwitserland bestaat uit de volgende kantons, Uri, Schwyz, Obwalden en Nidwalden en laat het tevens de wieg van Zwitserland zijn. Willem Tell is een bekende legende uit dit gebied, die gast met de kruisboog gedwongen werd om een appel te raken op zijn zoontjes hoofd. Voor Zwitserland begon het allemaal met deze vier kantons, eigenlijk drie want Obwalden en Nidwalden was ooit een geheel genaamd Unterwalden.
Deze drie kantons verenigden zich voor meer onafhankelijkheid en met meer kantons die zich aansloten was Zwitserland feit en dat na een lange strijd met de Oostenrijkse Habsburgers en de Bourgondiërs in 1648. Om hier te komen hoeft men met de auto simpel de Zwitserse A2 te volgen en tot te Gotthardtunnel met zijn 18 kilometer, als je daar uitkomt waar de snelweg vervolgt naar Italië. Deze vier kantons staan ook bekend als de oerkantons, ze zijn het conservatiefst bij de vele referenda en stemmen erg vaak “nee”. Ik zal wat over deze kantons vertellen en ook een biertje met de bijbehorende brouwerijen.
Obwalden heeft ongeveer 36 duizend inwoners ligt ook een stukje aan het Vierwoudstrekenmeer en in dit kanton moeten ze het echt hebben van toerisme. In de zomer kan men hier wandelen en bergbeklimmen en in de winter skiën en snowboarden. De twee top bergen zijn het bezoek waard, Pilatus (2,128 m) en de Titlis (3,238 m).
De Pilatus is bereikbaar kabelbanen en met een trein op de steilste tandradbaan ter wereld, met een maximaal stijgingspercentage van 48%. De Titlis is ook bereikbaar met de nodige kabelbanen en er is ook de hoogste hangbrug voorvoetgangers in Europa te vinden.
 Brouwerij urPur is een innovatieve maar kleine onderneming en hun urPur Samiglaiser Eistlibach is een Steinbier. Steinbier of Steenbier is een soort die op het punt staat uit te sterven, maar dat verhaal bewaar ik voor later. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,2% en de kleur is troebel donker blond. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, room en iets van roet. http://www.urpur.ch/villa_urPur/Bier.html
Nidwalden heeft ongeveer maar 40 duizend inwoners grenst in het noorden aan het toeristisch belangrijk Vierwoudstrekenmeer en de  andere richtingen wordt het omgeven door bergen. De Stanserhorn (1897.8 m) is zo’n berg die met kabelbanen en een lift de top kan worden bezocht, waar een roterend restaurant bevind om de weidse omgeving te zien. Dit gebied is een ideaal voor vakanties in de zomer en de winter.
Uit de kleine hoofdstad van Nidwalden Stans kan men lokaal bier van brouwerij Brisenbräu drinken, in dit geval een Stout van ze. Zeer donker bruin van kleur met een alcoholpercentage van 5%, smaak is bitter met tonen van geroosterd mout, koffie en walnoot. http://www.brisenbrau.ch/ 
Schwyz heeft 150 duizend inwoners en is de naamgever van Zwitserland omdat van de oerkantons het belangrijkste was, ook de vlag van Zwitserland is afgeleid van Schwyz. Ook dit kanton ligt aan het eerder genoemde meer en in noorden aan het meer van Zürich. Ook een Zwitsers icoon komt uit kanton en dat is het Zwitsers zakmes. Men kan op bedevaart naar het klooster van Einsiedeln, er is een Zwarte Madonna te zien. Wintersportmogelijkheden zijn er goed aanwezig en de hoofdstad Schwyz is het bezoek waard.
Brouwerij Rosengarten uit Einsiedeln is een middelgrote brouwerij en één van bieren is de Einsiedler Dinkel. Dinkel betekent in het Zwitsers-Duits spelt. Het bier is 4,5% zwaar en heeft een heldere gouden kleur, de smaak is licht zoet bitter met tonen van graan, honing en citroen. http://www.einsiedlerbier.ch/
Uri heeft ongeveer 36 duizend inwoners en dit kanton ligt ook aan het eerder genoemde meer in het noorden. In het zuiden ligt de Gotthardtunnel en de rest van het kanton ligt in de bergen. De Rütliweide is erg belangrijk voor de Zwitsers, want hier tekenden de drie oerkantons een eed om samen op te trekken tegen buitenstaanders. Er zijn 39 kabelbanen om de bergtoppen te bezichtigen, zomer- en winter faciliteiten voor toerisme is er goed aanwezig. Vergeet de legendarische Willem Tell niet want die komt volgens de verhalen uit de hoofdstad van Uri, Altdorf, ook brouwerij Stiär Biär komt er vandaan. De vlag van Uri heeft een stierenkop en het gebied is vernoemd naar de uitgestorven oeros, de brouwerijnaam betekent stier bier in het Zwiters-Duits.
De bier naam Stiär Biär Äs Roots betekent rode stier en als dat in het Engels vertaalt je raad het al. Op het etiket staat een gehavende stier na een gevecht met een rode stier uit het oosten over de bergen, Oostenrijk misschien of een drankje met oppeppende taurine? Het bier is gebaseerd op een Engelse Bitter en heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is subtiel bitter met tonen van karamel en appels. http://www.kleinbrauerei.ch/portal/
Dit was Binnen-Zwitserland met zijn geschiedenis, vakanties en bieren.
Reacties

Populaire posts