2de Bier Verhaal van Augustus: Taybeh Beer Golden - Palestina

Taybeh Beer Golden
In 1948 werd Palestina Israël, maar bleef min of meer bestaan waar de Arabieren woonden. Sinds de oudheid heet het gebied Palestina en dat bleef door de eeuwen zo doorgaan, voor 1920 bleven Joden, Arabieren en Ottomanen het zo noemen. De bedoeling was dat de Arabieren en Joden elk een eigen land kregen, en een internationaal gebied rondom Jeruzalem en Bethlehem voor beide. De toen 650 duizend Joden kregen 56%  van het oude Mandaatgebied Palestina en de overige 43% ging naar de 1,3 miljoen Arabieren, 1% was Jeruzalem en Bethlehem.
Deze tweestatenoplossing werd afgewezen door de Palestijnen wegens de niet eerlijke verdeling, de Joden accepteerden het wel om een legitiem land te verkrijgen. Kort gezegd de pleuris met een paar oorlogen brak uit en het liep slecht af met de Arabieren, ook de buurlanden die mee kwamen vechten liep het niet geheel goed af. Zo zijn we 68 jaar verder en het geëtter gaat voort, met zelfmoordaanslagen, muren bouwen en af toe een raketaanval. De Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever met Oost-Jeruzalem  horen bij de Staat Palestina, al pikken Israëlische kolonisten nog steeds gebieden in. De Gazastrook is een gebied van 360 km² er wonen 1,8 miljoen Palestijnen, een vergelijkbaar gebied is de gemeente Emmen met 350 km² en 107.620 inwoners en dus de Gazastrook kan men als overbevolkt beschouwen. Vooral die muur om de Gazastrook heen helpt niet mee en geeft men een benauwd gevoel van leven, de Palestijnen mogen Israël en volgens afspraak Egypte niet in maar wel goederen. De Westelijke Jordaanoever is 5,640 km² groot en is vergelijkbaar met Gelderland en qua inwoners ook bijna hetzelfde 2,6 inwoners tegen 2 miljoen, er zijn ook een half miljoen Joodse kolonisten te vinden die op hun beurt weer land inpikken. Best wel lastig als je land niet helemaal erkend word door de meeste landen, zo heb je geen poot om op te staan. Na één van de vele getekende vredesverklaringen besloot een Amerikaanse Palestijn die ook nog een Christelijk is, terug te keren naar zijn geboortedorp Taybeh in 1994.
Na één van de vele getekende vredesverklaringen besloot een Amerikaanse Palestijn die ook nog een Christelijk is, terug te keren naar zijn geboortedorp Taybeh in 1994. Hier in het 100% Christelijke Palestijnse dorp 35 km. ten noorden van Jeruzalem begon Nadim Khoury een brouwerij, het brouwen had hij in de jaren 80 geleerd als student in Amerika. Hij wou voor de Palestijnen iets aan de economie doen die toch door al die ellende niets voorstelden.
Brouwerij Taybeh was een feit en Taybeh betekent in het Arabisch toevallig ook heerlijk. Gauw had de brouwerij 80 man personeel, exporteerde naar het buitenland en het gebrouwen bier kreeg ook een koosjer certificaat van de rabbi’s. 
Maar het is en blijft toch Israël en Palestina, in 2000 begint de Tweede Intifada en Israël sluit de Palestijnen weer op achter muren. Dit weerhoud men bij Taybeh niet, al is het exporteren van bier en importeren van grondstoffen van lastig tot heel moeilijk.
Men laat het bier onder licentie brouwen in Duitsland en België, om zodoende nog iets te kunnen afzetten. Van de moslimbevolking van Palestina hoefden men niet te rekenen want ze mogen geen alcohol drinken, maar in 2008 is er alcoholvrij Taybeh bier en dat verkoopt wel in Palestina en mag ook verkocht worden in de strenge Gazastrook. Al is personeelsbestand tot 15 man geslonken, gebruikt men als land Israël in het adres in plaats van
 Palestina en is deze onderneming continu bezig om voor elk probleem een oplossing te creëren. Een tijd geleden had ik de titel van dit verhaal eens gedronken in café in het Zuid-Duitse Freiburg, dus het was een onder licentie gebrouwen bier.
 Taybeh Golden Beer is een Pilsener van 5% met een heldere gouden kleur en een gebalanceerde droog bittere smaak. De tonen van het bier is lichtjes citrus, lichtjes fruitigs en een heel klein zuurtje.
Dan maken ze ook nog de volgende bieren die ik nog niet op heb en volgens mij alleen te vinden zijn in het Midden Oosten.
Taybeh Beer Amber 5,5% een Altbier


Taybeh Beer Dark 6% een Bokbier

Taybeh Beer White 3,8% een Witbier
Taybeh Beer Light 3,5% een licht alcoholische Lager
Taybey Beer Non-Alcoholic 0,0% een Halal bier om al de export tegenslagen te compenseren en het schijnt ze goed af te gaan.
.
Dit was Palestina met een brouwerij die niet opgeeft, bijna vergeten ze organiseren elk jaar een Palestijns Oktoberfest. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.Reacties

Populaire posts