3de Bier Verhaal van Augustus: Fargo Wood Chipper IPA - Verenigde Staten / North Dakota

Fargo Wood Chipper IPA
De staat North Dakota en volgt nog de link, oh er is geen link of Facebookpagina. Dit is een geintje, iets over bier schrijven met deze staat is best lastig gebleken en ik zal ze alle 50 doen en deze dus ook.
Want dit is de minst bezochte staat van het land, je kan het vergelijken met de provincie Flevoland. Je weet van het bestaan af en daar blijft het wel bij, zo ook met North Dakota want het is de staat met de minste brouwerijen namelijk 11. Ook kan men hier het geografische middelpunt van Noord-Amerika vinden in het plaatsje Rugby, er staat een monument en geflankeerd met de vlaggen van Canada, Verenigde Staten en Mexico en dit zijn de coördinaten 48°22′2″N 99°59′46″W voor degene die het willen checken.
In het plaatsje Casselton stond sinds 1933 de hoogste toren gemaakt uit gebruikte lege olieblikken, dit was om wat toeristen te trekken maar in 2008 is toren verwijderd naar een onbekende lokatie (ik denk de vuilnisbelt).


 Ze hebben wat met grote dingen in North Dakota, in het plaatsje Jamestown staat het grootste bizonbeeld van de wereld. Dit beeldwerk is anatomisch correct, bijna 8 meter hoog en 14 meter lang en sinds 2010 heet dat ding “Dakota Thunder”.

Ze hebben zeker wat met grote dingen en in het plaatsje New Salem staat een 11 meter hoge fiberglazen koe, genaamd Salem Sue te ere van de lokale melkveehouderij.
Kan het gekker en ja dat kan langs de Enchanted Highway bij het plaatsje Regent, hier staan veel metalen sculpturen zoals een boeren echtpaar, fazanten, vissen en een tyrannosaurus rex zie het filmpje voor meer.
 
Ondanks deze dingen blijft North Dakota de minst bezochte staat, eigenlijk is het de locatie, weer en afstand dat er weinig mensen erheen gaan en er is genoeg te doen en zien hier. http://wikitravel.org/en/North_Dakota
North Dakota is 4,4 keer groter dan Nederland en het is lekker dunbevolkt met maar iets meer dan 750 duizend inwoners, tegen de 16,8 miljoen van hier. De meeste brouwerijen zijn een brouwcafé in North Dakota en je kan er bier in een lege fles meenemen, de “growler” genaamd. Dit zijn voornamelijk gemaakt van glas, al zijn er ook plastiek en ceramische varianten.
De inhoud is voornamelijk 1,89 liter en er zijn ook kleinere met een inhoud van 0,95 liter, ook kan men grotere met een inhoud van 3,79 liter aantreffen. Is de fles leeg en maak hem schoon of ze doen het bij de brouwerij, vul de fles weer af met hetzelfde of een ander bier voor thuisgebruik. Dit soort van verkoop komt in de rest van Amerika en in Canada, Australië en zelfs op kleine schaal in Nederland ook. De prijs van growler in Amerika kan gemiddeld tussen de $5 en $30 variëren, ze zijn ook te hervullen bij sommige supermarkten, slijterijen en restaurants.
 1: In de oliestad Mandan in het zuidwesten van de staat vind men brouwerij Bird Dog, met een logo met een hond en een gevangen vogel en bestaat sinds 2013 en is nog niet groot. Brandy’s Strawberry Blonde is een Golden Ale met een kleine toevoeging van aardbeien. Het alcoholpercentage is 5% en heeft een troebel blond kleurtje. De smaak is licht zoet bitter van smaak met zachte tonen van aardbei. Het bier is vernoemd naar de jachthond van de vrouw van de brouwer.2: De hoofdstad van de staat is Bismarck met 60 duizend inwoners, heeft een brouwerij met de naam Laughing Sun, opgericht in 2012 nadat het idee van een brouwcafé ontsproot na een pokerwedstrijd op een donkere parkeerplaats. In het brouwcafé kan er gedronken, gegeten en er is een podium. De naam slaat op de pioniers die door de staat trokken naar betere oorden, de zon scheen op hun hoofd en men kreeg een zonnesteek en werden een beetje maf erdoor. Feast Like a Sultan IPA heeft een alcoholpercentage van 7,2% en een licht troebel oranje/gouden kleur. De smaak is droog bitter met tonen van grapefruit, sinaasappel en passievrucht. Volgens mij bedoelen ze maharadja in plaats van sultan met het benoemen van deze India Pale Ale.
https://www.facebook.com/laughingsunbrewing

3: Fargo de grootste stad van de staat ligt op de grens met Minnesota en heeft 115 duizend inwoners en de grootste universiteit van de staat is hier te vinden, North Dakota State University. Er is genoeg bedrijvigheid in deze stad en de locale brouwerij genaamd naar deze stad Fargo. North Dakota staat op de vijfde plek met bierconsumptie in de Verenigde Staten, maar had geen brouwerij tot 2010. Brouwerij Fargo werd om die reden opgericht en is de oudste en derde brouwerij sinds 1995 in deze staat, de oudere twee brouwerijen bestaan niet meer. Wood Chipper IPA heeft een licht troebel oranje kleur met een alcoholpercentage van 6,7%. De smaak is redelijk droog bitter met tonen van citrus, mango, ananas en karamel. De naam van het bier slaat op een houthakselaar die in de Oscar winnende film Fargo is gebruikt, alweer die naam. Die houthakselaar werd gebruikt om een lijk te doen verdwijnen, beetje macabere naam en ze hebben echt niet veel in North Dakota.

Dit was North Dakota en gelukkig komt er nog zo’n staat South Dakota met iets meer toerisme, maar dat duurt even eerst komt nog Ohio.Reacties

Populaire posts