2de Bier Verhaal van September: Lambrate Porpora - Italië

Lambrate Porpora
Tijdje geleden alweer dat ik bieren van brouwerij Lambrate uit Milaan heb gedronken, een mooie reden om eens een verhaal over Milaan en deze brouwerij te schrijven. Milaan (1,6 miljoen inw.) is de 2de stad van Italië en nummer 1 is Rome (2,8 miljoen inw.). Maar als je alle inwoners van de voorsteden bij elkaar optelt staat Milaan dan op 1 met ongeveer 5,2 miljoen inwoners, dan is Napels met zijn voorsteden (4,4 miljoen inw.) 2de en Rome (3,6 miljoen inw.) is dan nummer 3.
Waar Rome het “oude Italië” moet voorstellen heeft Milaan de rol van het “nieuwe Italië”. Milaan is de meest moderne en het financiële hart van het land, maar staan nog genoeg oude dingen in deze eeuwenoude stad.
De modestad bied met de Dom van Milaan of in het Italiaans Duomo, een gotische kathedraal van jewelste en toeristische attractie. Men begon met de bouw in 1386 en het geheel was af 1950 en met dit soort gebouwen kon men al weer renoveren. De kathedraal is 157 meter lang, 92 meter breed en de toren is 108,5 meter hoog. Tegen betaling kan men ook over dak van de Duomo lopen, deze is bereikbaar met de trap of met een lift en met helder weer zijn de Alpen zichtbaar.
De façade van de Duomo bevat 2300 duizend beelden, totaal in en op deze kerk zijn er 3159 beelden zijn er te spotten. Vlakbij bij de Duomo is de Galleria Vittorio Emanuele II een weelderige aangeklede overdekte winkelstraat waar vooral de vloer met prachtige mozaïeken. Één van die mozaïeken is het gemeentewapen van Turijn, waar men met zijn hiel op de testikels van de stier gaat staan en 3 keer in de rondte draait en dat moet geluk opleveren.
In de Galeria zijn nogal wat erg dure zaken gevestigd zoals Prada, Gucci en Louis Vuitton en na het eindigen van het huurcontract is de meest elegante McDonald’s ter wereld, na 20 jaar eruit gewerkt naar een vestiging buiten de winkelstraat. Alle winkels moeten hun uithangborden neutraal houden, gouden letters op een zwartglanzende achtergrond om het gebouw tot zijn recht te laten komen.
Nog een Milaanese wereldberoemde attractie is in het klooster van Santa Maria delle GrazieIl  de muurschildering L'Ultima Cena of vertaald Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci te bezichtigen. Het realistische meesterwerk uit 1484 weergeeft de reacties van de apostelen toen Jezus zei dat één van hen hem zou veraden.
De apostelen verkeren in een staat van woede, schok en ongeloof, Judas met zijn zak zilver die hoort zijn plan aan in de schaduw teruggetrokken. Dan blijft over de aartsrivaliteit uit het gedeelde stadion San Siro of ook bekend als Giuseppe Meazza, de voetbalclubs AC Milan en Internazionale.
AC Milan bestaat sinds 1899 en toen wat leden niet meer in de reglement van AC Milan konden vinden, richtten ze in 1908 Internazionale op en AC Milan won de eerste "Derby della Madonnina" in 1909 met 3-2. 18 titels in de Serie A hebben beide teams gewonnen. Internazionale heeft 7 keer de Coppa Italia gewonnen tegen de 5 van AC Milan. Met de Italiaanse Supercup is het aantal overwinningen juist weer omgedraaid. In de Champions League en zijn voorganger de Europa Cup 1 heeft AC Milan 7 keer die beker mogen optillen tegen de 3 van Internazionale.
Op naar de wijk Lambrate in het noordoosten van de stad, 6 kilometer van het centrum is daar de gelijknamige brouwerij te vinden. Brouwerij Lambrate bestaat sinds 1996, heeft op verschillende plekken in de wijk een productiebrouwerij, restaurant en pub. Zoals veel van dit soort brouwerijen, klein begonnen met brouwen in de pub en om het succes te continueren een productiebrouwerij openen. Ik heb 3 bieren van ze op en hier komen ze.
 1: Montestella is een Pilsener en de naam komt van een kunstmatige heuvel wat tevens een park is vlakbij San Siro, Milaan is flink getroffen door geallieerde bombardementen en het puin daarvan is het resultaat van de heuvel. Het bieretiket beeld het gebeuren ietwat grimmig uit, die zendmast met de ster hoort bij het Milanese Radio Montestella. Het bier heeft een heldere gouden kleur en het heeft een alcoholpercentage van 4,9%. De smaak is zeer licht zoet bitter met wat lichte tonen van karamel.
 2: Dit bier heet simpelweg Lambrate en is vernoemd naar de wijk, maar de scooter met bestuurder die beide door de lucht vliegen is iets symbolisch. Scooters zijn erg populair in Italië en vooral in de steden waar het nogal smal en erg druk is, in de wijk Lambrate bevond van 1947 tot en met 1973 een scooterfabriek. De naam van die fabriek was Lambretta en de scooters zijn nog zeer gewild. Het bier is een Bockbier en heeft een alcoholpercentage van 6,8%, de kleur is helder amber/ licht bruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en iets van citrus.
 3: Porpora is vernoemd naar de drukke straat Via Nicola Antonio Porpora waar brouwerij Lambrate vlakbij begonnen is, wat nu de pub is. Ook proberen sommige vrouwen in deze buurt zich liggend staand te houden, maar dat maakt het etiket wel duidelijk. Het bier is een Doppelbock met een alcoholpercentage van 8%, de kleur is troebel bruin. De smaak is zoet bitter met een licht waarneembaar, het heeft lekkere tonen van karamel en iets van zurige citrus. http://birrificiolambrate.com/
Dit was een Milaan toeristisch in het kort met wat bier, volgt nog een filmpje. 

Reacties

Populaire posts