3de Bier Verhaal van September: Hacker-Pschorr Oktoberfest Märzen - Duitsland

Hacker-Pschorr
Oktoberfest Märzen
Een uit 1417 stammende brouwer uit München die sinds 1979 eigendom is van Schörghuber een investeringsmaatschappij. Ze gingen ook brouwerijen kopen en dat brachten ze onder de Brau Holding International groep, deze is 49,9% eigendom van Heineken. Paulaner is ook eigendom van hier worden de bieren van Hacker-Pschorr gebrouwen sinds 1998, dus zijn nu een merk en dat is hetzelfde als Heineken en Amstel. Maar Hacker-Pschorr is 1 van de 6 Münchener biermerken die tijdens het wereldberoemde Oktoberfest mogen geschonken worden, de andere zijn Paulaner, Augustiner, Spaten, Hofbräu München en Löwenbräu. Het eerste Oktoberfest was eigenlijk een huwelijksfeest van kroonprins en latere koning van Beieren Lodewijk met prinses Therese van Saksen-Hildburghausen op 12 oktober 1810.
Alle burgers van München waren uitgenodigd en het gebeuren werd op een weiland buiten het centrum gehouden, het weiland kreeg de naam Theresienwiese. In het Beiers-Duits betekent dat “het weiland van Therese” en inmiddels is de stad uitgebreid maar het weiland ligt er nog, je moet het dat feestje elk jaar organiseren. Kroonprins Lodewijk vond dat er ook iets speciaals moest worden gedronken tijdens zijn bruiloft en gaf brouwmeester Joseph Pschorr de opdracht om iets lekkers te brouwen. Dat bier is het Oktoberfestbier bier geworden. Eigenlijk heet het in München Oktoberfestbier en in de rest van Duitsland en Oostenrijk heet het Märzen. Moet ik niet Amerika vergeten daar brouwen ze ook Oktoberfestbieren en dat doen voornamelijk de microbrouwerijen.
Deze stijl is ondergistend net zoals de bekende Pilsener alleen iets anders, de kleur is helder goud van kleur maar men kan ook oranje versies vinden en het alcoholpercentage is hoger van 5,5 % tot 6%. Een vollere moutige smaak hebben deze brouwsels en de afdronk is droog. Origineel werden deze bieren rond maart gebrouwen (Märzen betekent maart) en geschonken eind september en zo dus ook op het Oktoberfest. Hacker-Pscorr mag dan wel geen brouwerij hebben maar op het Oktoberfest heeft het wel de mooiste en 1 van de grootste biertent.
De Hacker-Festzelt  heeft als bijnaam de “Himmel der Bayern” of in het Nederlands de ”Hemel van Beieren”, maar voor 2017 wordt de tent venieuwd. 6830 bezoekers kunnen vanaf 16 september tot 2 oktober plaatsnemen, genieten van de blaaskapellen en ook een rockband, met een liter glas aan Oktoberfestbier. De Oktoberfestbier van Hacker-Pschorr vind ik slim genaamd, namelijk Oktoberfest Märzen om ook buiten het seizoen te verkopen.

Het bier heeft een heldere amber kleur tot tegenstelling van de andere Oktoberfestbieren van de Münchener concurrenten. Het alcoholpercentage is 5,8% en dat lijkt niet zo zwaar maar als men zo’n Maß (1 liter glas) op of meerdere dan voel je het wel. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, iets van rode besjes en moutigheid.
Volgt nu een recept van een typische snack uit deze contreien, de pretzel of ook genaamd de bretzel.

Ingrediënten voor 10 pretzels:
– 500 gram tarwemeel
– 2 theelepels suiker
– 2 theelepels gist
– 1 eetlepel zout
– 300 ml lauw water
– 200 gram soda
– Zeezout
– Bloem
Ook heb je een grote pan nodig en zo’n anderhalf uur de tijd.
Doe 6el water en de suiker in een kom en los de suiker op. Voeg vervolgens de rest van het water, het meel, de gist, de baksoda en het zout toe. Meng alles goed door elkaar en kneed het deeg voor ongeveer 10 minuten, totdat het deeg stevig en soepel is. Laat het deeg op een koele plek zo'n 30 minuten rusten.

Bestuif een werkblad met wat meel en kneed het deeg kort. Verdeel het deeg in 10 gelijke delen. Rol de 10 kleine deegbollen uit tot slierten van zo'n 40 centimeter lang.


Nou komt het leuke deel, de pretzels vouwen. Verwarm de oven ondertussen op 200 graden. Leg een sliert deeg horizontaal voor je neer. Vouw de punten van de sliert naar boven toe, zodat er een open cirkel ontstaat. Sla de uiteinden kruislings over elkaar heen óf haak de uiteinden om elkaar heen. Vouw de uiteinden van de slierten naar je toe, zodat ze op het ronde gedeelte van de pretzel vallen. Druk alles een beetje aan, zodat het goed blijft zitten. Als het goed is heeft de pretzel nu 3 even grote gaten. Bedek de pretzels met een theedoek en laat ze nog eens 10 minuten rijzen. Bestrijk de pretzels met een geklutst ei en zeezout. Bak de pretzels in 12 minuten.
Warm zijn ze het lekkerst en volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. https://www.hacker-pschorr.com/Reacties

Populaire posts