Bier+Randzaken Juli (3): Whitewater Belfast Black - Noord-Ierland

Whitewater
Belfast Black


Brex-beer-it thema deel 21 en deze keer zijn we weer in Noord-Ierland en om precies te zijn in County Down. Dit van alle Noord-Ierse counties het meest oostelijke en tevens het zuidelijkste. Het gebied is ongeveer iets groter als de provincie Groningen en er wonen ongeveer 530 duizend inwoners.

Wie fan is van de epische serie Games of Thrones kan hier wat filmlocaties bezoeken, op je eigen houtje of met een begeleide rondleiding.

Dus Winterfell, Riverrun en The Twins zijn in County Down te vinden, in andere counties in Noord-Ierland zijn ook filmlocaties. Ook de scène met de Kingsroad en deze werd opgenomen in County Antrim en hier stonden twee oude statige bomen. Na het filmen hier was er een ongelooflijke zware storm in 2016 die twee bomen zwaar beschadigde, ze moesten helaas gerooid worden. Filmstudio HBO en de VVV Noord-Ierland vonden een manier om de bomen in leven te houden door tien deuren van te maken van het hout. Op die deuren zijn scènes uit die populaire tv-serie verbeeldt. Drie van die deuren zijn te zien in County Down, de rest zijn verspreid door Noord-Ierland en te zien in pubs, restaurants en hotels.
Het is een manier om de schoonheid van County Down te ontdekken en als je toch bezig bent bezoek ook de andere counties. Verder met het biergedeelte en daarvoor moeten we bij de grootste onafhankelijke brouwerij van Noord-Ierland zijn, brouwerij Whitewater. Bernard Sloan en zijn vrouw begonnen een brouwerij in 1996 op hun familieboerderij vlakbij het stadje Kilkeel, in het natuurgebied de Mourne Mountains.

Maar om dat goed bezig zijn met het brouwen van goed bier en winnen van prijzen. Moest er uitgebreid worden, dus werd er besloten om in 2016 een nieuwe brouwerij te bouwen. De locatie van de brouwerij is in het stadje Castlewellan en laat ik drie van hun bieren behandelen.

1: Hen, Cock & Pigeon Rock een biernaam met drie vogelsoorten en een rots. Een grappige naam maar het heeft meer met die rots te maken.Het zijn drie bergtoppen in de Mourne Mountains vlakbij de oude brouwerij, je kan er stevig wandelen. De Hen is steil, de Cock is steiler en de Pigeon zit er tussenin. Het bier is een Irish Red dus met een helder rood/amber kleurtje en het heeft een alcoholpercentage van 4,8%. De smaak is licht droog bitter en het heeft tonen van karamel en geroosterd toast.

                                                      

2: Clotworthy Dobbin was ooit een brouwer die rond 1800 in Belfast leefde. In die tijd was het meest gedronken bierstijl de Porter, wat nu Pilsener en Lager zijn. De donkerkleurige Porter is ontstaan in Londen ergens in de 18de eeuw, de kruiers (in het Engels porter) aldaar dronken het en zo kreeg het bier zijn naam. Na de 1ste Wereldoorlog liep de populariteit drastisch terug en de bierstijl was bijna verdwenen, maar tegenwoordig is weer goed verkrijgbaar. Clotworthy Dobbin heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder bruin met een rode gloed. De smaak is licht zoet bitter en met tonen van karamel, donker fruit en wat geroosterd mout.
3: Belfast Black is de Stout van de brouwerij en die bierstijl is ontstaan uit Porter in Dublin, Ierland begin 19de eeuw. Het verschil is de kleur is pikzwart en het alcoholpercentage was wat hoger. Het bier heette in die begintijd Porter Stout, want het woord stout in het Nederlands betekent stevig. In de Stout-familie zijn er varianten en de Dry Stout werd in Ierland populair tot op de dag vandaag en Guinness was de eerste. Onder variant valt de Belfast Black ook onder, de biernaam is een ode aan de oude Belfast brouwerij die niet meer bestaat. Belfast Black heeft een pikzwarte kleur en het alcoholpercentage is 4,5%. De smaak is droog bitter van smaak en het heeft tonen van geroosterd mout en beetje chocolade en karamel.
Dit was County Down en het volgende Brex-beer-it thema is aan de overkant van de zee in Schotland, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. http://whitewaterbrewery.com/ https://www.facebook.com/WhitewaterBeer/Reacties

Populaire posts