3de Bier Verhaal van Januari: Lion Stout - Sri Lanka

Lion Stout
Volgens de reiswereld wordt Sri Lanka dit jaar de bestemming van het jaar. Nou wie geld heeft en een beetje avontuurlijk ingesteld is, zou ik zeggen boek. Dit eiland net zo groot als Nederland en België samen zuidoosten van India, heeft 21 miljoen inwoners. Ooit heette het Ceylon en was de kolonie van Portugal en later Nederland om 1796 werd het Brits.

Deze landen kwamen voor het luxe product van die tijd, namelijk kaneel. Nadat kaneel niet zo luxe meer was, kwam de exclusieve thee in. Aangezien de theeplantages van de Britten waren, stonden ze ook bekend om liefde voor bier. Omdat Ceylon (nu Sri Lanka) ook erg tropisch dus erg warm en de Britten ook van koelte houden, stichtte ontdekkingsreiziger Samuel Baker de stad Nuwara Eliya midden op het eiland. Die plek is de koelste plek van het land, gemiddeld 16 graden.

Hier ontstond de meest Britse stad van Sri Lanka, met Britse landhuizen, Britse tuinen en Britse voorliefde op de jacht op alles wat beweegt. Ook de spelletjes die ze spelen zoals golf, cricket en polo. De plaats kreeg als bijnaam “Little England” en daar in die stad werd ook de brouwerij gevestigd van titel van dit verhaal. Omdat het klimaat voor tropisch gebied lekker mild is, was het de kans van slagen voor een brouwerij aldaar groot.

De naam van de brouwerij is Lion met als logo ja een leeuw. Opgericht in 1881 en brouwt in mijn opinie het beste bier van Azië en vele Ratebeer-leden met me.

Het bier Lion Stout is van het Foreign Stout-type en hier volgt een korte beschrijving ervan. Het was een extra sterk gebrouwen Guinness Stout, dit was bedoeld voor de lange zeereizen naar Britse overzeese bezittingen. En met verbeterde brouwtechnieken voor de tropen, wordt ook op die tropische plekken lokale versies van dat bier gebrouwen, zo ook in Sri Lanka.

1996 nam het Deense Carlsberg een belang in deze brouwerij en is ook verhuist naar het lager gelegen Biyagama, vlakbij de grootste stad van het land Colombo. Verder met de Foreign Stout van Lion, de kleur is pikzwart en is 8% zwaar. De smaak heeft iets weg van chocolade, koffie en vanille. De 8% alcohol geeft ook een fijne warm gevoel in de mond. Ondanks de 86% van de Sri Lankaanse biermarkt, zijn de sterke dranken populairder dan bier en dat komt door de hoge belastingen op bier.

Geen link maar wel een filmpje. Reacties

Populaire posts