2de Bier Verhaal van Maart: “Special” De Ryck - België

“Special” De Ryck
Dit verhaal even wat meer over “Spéciale Belge”, al eerder aangehaald in het vorige verhaal over De Koninck. Spéciale Belge is dus een amberkleurig bier van hoge gisting, met een sterkte tussen de 5 en de 6% alcohol. De smaak is zacht of licht bitter en de bieren zijn licht gehopt door de hopsoort Saaz, in april ga ik eens dieper in op deze hopsoort. Deze brouwwijze ontstond in 1904 na door de Unie van de Belgische Brouwers uitgeschreven wedstrijd, om het lokale bier van die tijd te veredelen zodat het de concurrentie kon aangaan met Britse, Duitse en Tsjechische importbieren. Op de Wereldtentoonstelling van 1905 in Luik werd dit het resultaat voorgesteld en het succes ervan dat vele brouwers in de eerste 2 decennia van de 20ste eeuw hun eigen versie gingen maken. Nu volgen er een paar van die “Spéciale Belge” biertjes, Palm zou er ook moeten tussen zitten maar die heeft recht op eigen verhaal.
De grote megalomane brouwgroep AB-Inbev heeft er zelfs 3 “Spéciale Belge” en zijn goed te vinden in België.
Vieux Temps is de 1ste en werd ooit gebrouwen bij Brasserie Grade waar ooit alle Leffe bieren origineel vandaan kwamen, totdat ze werden overgenomen door de voorloper van AB-Inbev brouwerij Artois. Bestaat al sinds 1933 en is vooral in Belgische cafés te vinden die als huismerk Stella Artois voeren. Tegenwoordig 5,5% zwaar (het wijzigt nog wel eens) en dit bier heeft een licht droog bittere smaak met wat tonen van noot en karamel.
Ginder Ale de 2de uit de stal en ook via overnames bij AB-Inbev gekomen en is dit bier nog erg populair ten westen van Brussel, waar het ooit gebrouwen werd. Bestaat sinds 1928 met een alcoholpercentage van 5,1%. De smaak is licht zoet bitter en heeft tonen van karamel en een beetje waterig.
Horse Ale de laatste van de 3 en deze is ook bekend onder zijn bijnaam “een paardje”. Ooit geëxporteerd naar Groot-Brittannië (vandaar de naam) is ook via overnames in de klauwen van AB-Inbev gekomen. Het bier heeft een alcoholpercentage 5% en heeft een zeer licht zoet bittertje en een beetje tonen van karamel en banaan.
Brouwerij de Smedt of hoe het tegenwoordig heet Brouwerij Affligem bekend van hun abdijbieren en hoort bij Heineken. Speciale Op-Ale 1832 is hun “Spéciale Belge” en bestaat sinds 1935 en de naam heeft met de plaats waar de brouwerij gevestigd is, te maken namelijk Opwijk. Het bier is 5% zwaar en heeft een lichtzoete smaak, veel tonen van karamel en een beetje banaan en een goed verborgen zuurtje.
Van brouwerijhuurder Corsendonck de Tempelier, maar de wordt in opdracht gebrouwen bij De Bocq. Wel de zwaarste in dit rijtje met 6% en de enige die iets troebel is, maar valt wel in de categorie “Spéciale Belge”. Licht zoet bitter van smaak met tonen van karamel, walnoten en witte peper.
Speciale 1900 van brouwerij Haacht, de derde brouwerij van België en is weer op de markt sinds 2007. 5% zwaar en het heeft een licht droog bittere smaak, tonen van karamel, iets van mandarijn en wat kruidig. http://www.haacht.com/nl-BE
Uit Henegouwen komt brouwerij De Silly met zijn Super 64, waar de naam op slaat is mij niet duidelijk. Maar het bier is licht zoetbitter van smaak met tonen van kruiden, sinaasappel en karamel. http://www.silly-beer.com/
Een oude regionale Belgische brouwerij genaamd Contreras brouwt hun Tonneke, dit bier bestaat al sinds 1818. Ook wordt dit bier nog afgevuld op eiken vaten van 30 liter, op bestelling natuurlijk. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5%, de smaak is zoet bitter met tonen van karamel en noten. http://www.contreras.be/
.
Dan maar verder met de “Special” van de brouwerij De Ryck” uit het Oost-Vlaamse Herzele en ze bestaan sinds 1886. Aangezien dit ik na De Koninck dit de betere “Spéciale Belge” uit België vind, mag dit bier de titel sieren. Wie de bieren terug leest is tevens de volgorde die ik ook wel blief. Al die bieren zijn amber kleurig maar smaken allemaal anders. Zo ook de 5,5% zware “Special” De Ryck, de smaak is licht bitter van smaak en het heeft tonen van karamel, licht fruitig en beetje kruidig. Het is geen hoogvlieger in smaak en alcohol in het speciaal bier geweld van tegenwoordig, maar een goede vertegenwoordiger in de “Spéciale Belge”-stijl. http://www.brouwerijderyck.be/#
Dit was het verhaal en ze hebben niet allemaal een link om verder te inspecteren, maar wel een sfeerfilmpje over brouwerij De Ryck. Volgende keer bier uit de staat Louisiana. 








Reacties

Populaire posts