Bier+Randzaken November (1): Cerveza Salva Vida - Honduras

Cerveza
Salva Vida


Laten we dit keer eens na lange tijd een Centraal-Amerikaanse brouwerij doen, bij nader onderzoek wordt dit ook een AB-Inbev verhaal. Die gasten zitten bijna overal en ook in Honduras dus, dat komt dat ze SAB-Miller hebben overgenomen. Honduras het op een na grootste land en ook op een na met de meeste populatie in Centraal-Amerika, er wonen er ongeveer 9 miljoen mensen en het is iets groter dan Bulgarije.


Het land heeft veel te zien en te doen, alleen er is een maar want het land wordt geteisterd door criminele (jeugd)bendes. De hoofdstad Tegucigalpa heeft zo zijn charme maar weinig toeristen komen hierheen en als ze het gevaarlijkste vliegveld (om te landen) mee hebben gemaakt, gaan ze gauw weer verder.


Ook heeft de stad te lijden gehad van de verwoestende orkaan Mitch in 1998, waar men anno nu 2019 nog steeds aan het herstellen van is. Ook domineren de bendes in deze stad en ze kwamen op na de orkaan Mitch en nadat de Verenigde Staten vele criminele Hondurese immigranten terug hebben gestuurd. Vervolgens gebeurt er niet veel tegen het probleem en is het flink verergerd.


Ook kijken bewoners niet meer vreemd op dat ze over de lijken heen moeten stappen na een bendeoorlog of een strijd met de politie. Dit criminele gebeuren geldt voor veel Hondurese steden en niet alleen Tegucigalpa, in ieder geval ga zeker niet ‘s-nachts de hort op als je buurt niet kent.


Maar de toeristen die naar Honduras komen vaak aan op vliegveld van San Pedro Sula om vandaar uit naar Oxwitik wat beter bekend is als Copán, de Maya ruïne stad. Het niet één van de grootste Mayasteden maar we één van de best bewaarde en de rustigste om te bezoeken. Criminaliteit is hier bijna niet aanwezig alleen de chauffeurs van de taxi’s en taxibusjes met woekerprijzen.


De Caribische kustplaats La Ceiba gaan toeristen heen voor de stranden en hotels, pas op voor de criminaliteit al is het hier stukken minder dan in de rest van Honduras. Maar er is een plek wat ook bij Honduras hoort en je moet er met een boot heen of een klein vliegtuig vanuit La Ceiba. Een eilandengroep met de naam Bay Islands en in het Spaans heet het Islas de la Bahía, als we toch bezig zijn in het Nederlands de Baai-eilanden. De eilanden liggen bovenop het op een na grootste koraalrif ter wereld, duikers kunnen hier hun hart ophalen.


Men spreekt er Engels omdat het een lange tijd van ze is geweest, ook Engelse piraten hadden hier hun uitvalsbasis en veel plaatsen hebben een Engelse naam. Het grootste eiland is ook waar het meeste gebeurt, heet Roatan en men kan hier op het strand liggen, duiken, zeevissen, uitgaan en dergelijke. Op de andere eilanden zijn ook te bezoeken en er zijn dingen die toeristen leuk vinden om te doen. Honduras heeft één van de beste koffie ter wereld, rum is er goed en goedkoop maar het meest gedronken biermerk is Salva Vida. 


Dit biermerk bestaat sinds 1916 en heeft zijn origine in La Ceiba en heeft zijn naam te danken aan de oprichters van brouwerij Ceibana, deze begon in 1915. Salvador Vacaro en Vincente Dantoni en men neemt de dikgedrukte letters en vormt de naam Salva Vida, tevens op het etiket staat een reddingsboei en in het Spaans betekent dat Salvavida. Met de Hondurese vlag ook op het etiket en we hebben het Nationale bier van het land. Brouwerij Ceibana ging samen met brouwerij Bremas y Polar uit Tegucigalpa en sindsdien heet het Cerveceria Hondureña, de hoofdzetel en hoofdbrouwerij is de industriële stad San Pedro Sula. Ze brouwen merken Imperial (sinds 1930), Port Royal (sinds 1983) en Barena (2004) maar ik behandel alleen Salva Vida voor nu.


Het is een Lager met een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,8%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van zoete maïs en iets wat op honing lijkt. Qua smaak is het ietsjes beter dan de andere bieren van grote brouwerijen uit Centraal-Amerika.


Dit was Honduras waar men ogen in je rug dient te hebben, volgt nog de link, twee Facebookpagina’s en een filmpje.
Reacties

Populaire posts