Bier+Randzaken November (6): Corona Extra - Mexico

Corona Extra


Het AB-Inbev thema brengt ons naar Mexico waar ze de grootste brouwerij bezitten, Grupo Modelo uit Mexico-Stad en ze bestaan sinds 1925. Behalve brouwen hebben ze ook een flessenfabriek, mouterij, plasticfabriek, aluminiumfabriek, kartonfabriek en een supermarktketen. Dan heb je het hele proces in eigen beheer en dat scheelt allemaal weer geld, ook ben je best dominant in de biermarkt. Dan kan men ook wat concurrenten overnemen en de volgende werden het slachtoffer: brouwerij Toluca y Mexico uit Toluca (1935), brouwerij Pacifico uit Mazatlán (1954), brouwerij La Estrella uit Guadalajara (1954), Modelo del Noroeste met een bijna dezelfde naam uit Ciudad Obregón (1960), Yucateca, Mérida (1979).


Sommige van deze brouwerijen bleven open, sommige gingen dicht en er kwamen compleet nieuwe bij. De brouwerij in Zacatecas die in 1997 werd geopend en is de grootste brouwerijcomplex te wereld met een productie van 24 miljoen hl per jaar, dat even terzijde. De andere brouwerijen zijn te vinden in Mexico-Stad (dit is de originele), Torréon (Coahuila), Guadalajara, Mazatlán (Sinaloa), Oaxaca. Mérida is nog niet te zien op de kaart wel die van concurrent FEMSA.Het Amerikaanse Anheuser-Busch was wel geïnteresseerd in deze brouwerij en werd in 2008 voor 50% eigenaar en na de fusie/overname door Inbev namen ze in 2013 de rest over. Dus wie groot wil blijven koop een concurrent en hou het beste van ze. Nu volgen er 10 bieren en er zitten 3 Vienna’s tussen. Vienna is een ondergistende bierstijl met een amber kleurtje en erg populair in Mexico, een korte tijd had Mexico een keizer uit Oostenrijk. In zijn kielzog kwamen brouwers mee en deze brouwden de Weense bierstijl Vienna, de keizer was niet erg populair en het bier wel tot op de dag van vandaag.


Corona Extra de wereldberoemdste bijna smakeloze Lager in de wereld. Dat komt omdat er weinig gerst gebruikt wordt en er maïs en rijst erbij wordt gedaan. Het bier bestaat sinds 1935 en zit sinds die tijd in de wereldberoemde blanke fles met opdruk. Het is het een goedkoop geproduceerd bier van Mexico die daarbuiten best prijzig wordt verkocht, goeie marketing doet het altijd goed. In 2018 was het 9de verkochte bier ter wereld, 28,8 miljoen hl werd er gebrouwen. Het bier is origineel van Modelo en het is helder goudkleurig met een alcoholpercentage van 4,5%. In dit lifestyle-bier is bitterheid ver te zoeken, beetje waterig en verwaarloosbaar iets zoetigs.Negra Modelo bestaat sinds 1926 en is de originele Vienna en het 2de bier dat na oprichting uit de brouwerij kwam. Negra betekent in dit geval “zwart” wat niet de kleur is van het bier en het alcoholpercentage is 5,4%, in sommige landen kan het alcoholpercentage licht afwijken. De smaak is licht droog bitter met tonen van mild geroosterd mout en karamel op subtiele wijze.Modelo Especial het eerste brouwsel van ze wat voor een speciaal model staan voor goed bier, dat betekent de naam in het Spaans. Het na Corona meest gedronken bier van Mexico is een Lager en heeft een alcoholpercentage van 4,5%, de kleur is helder goudkleurig. De smaak is minder waterig dan de Corona, ietsjes zoet bitter met lichte tonen van zoete maïs.Pacífico Clara bestaat sinds 1900 toen Duitse immigranten brouwerij Pacifico in Mazatlán opende en met deze Lager op de proppen kwam. Mazatlán is een bescheiden havenstad en er zijn veel badplaatsen in de buurt, daardoor is het “vakantiebiertje” populair. Sinds 1954 in handen van Modelo en het alcoholpercentage is 4,5% met een heldere gouden kleur. De smaak is licht bitter met een licht zoetje verkregen door de mout. Deze 4 bieren kan men vinden in Nederland, vooral de Corona.Victoria kwam in bezit van Modelo in 1935 toen brouwerij Toluca werd gekocht, zelf bestond die brouwerij en bier sinds 1865. Modelo heeft de brouwerij in Toluca in 2014 gesloten om de boel te renoveren en een museum van te maken. De oudst bestaande Mexicaanse Vienna-merk heeft een helder goud/amber kleurtje en het alcoholpercentage is 4,5%. De smaak is mild droog bitter, enige tonen van karamel, fruitigheid en wat zoete maïs.Montejo bestaat sinds 1960 en het merk was eigendom van brouwerij Yucateca uit de stad Mérida, deze kwam in eigendom van Modelo in 1979. In 2002 sloten ze het bedrijf uit 1894 maar in 2017 bouwde ze een nieuwe. Het bier is vernoemd naar de Spaanse conquistador Francisco de Montejo die de stad Mérida stichtte en wat Maya’s om zeep hielp, had ook een zoon en een neef met dezelfde naam en beroep. Het is een Lager met een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,5%. De smaak is zoet met weinig bitter en het heeft tonen van maïs.
León ook ooit van brouwerij Yucateca en bestaat sinds 1900 was lange tijd met Montejo alleen verkrijgbaar in Yucatan en het zuidoosten van Mexico. Het gebied was erg geïsoleerd tot het toerisme er ook toesloeg en de vraag naar de vakantiebieren groot werd, is het bier in de Verenigde Staten en rest van Mexico verkrijgbaar. León is een Vienna en heette ooit wat León Negra en dat betekent “zwarte leeuw”, deze staat op het etiket. De kleur is helder amber en het alcoholpercentage is 4,5%. De smaak is heel licht zoet en de bitterheid is ver te zoeken, vage tonen van karamel en wat geroosterd mout.


Estrella Jalisco de “ster van de staat Jalisco” dat is wat het betekent. Voor het eerst gebrouwen in 1910 door brouwerij La Estrella uit de hoofdstad van Jalisco, Guadalajara en in 1954 kwam het in handen van Modelo. Het merk is erg populair in Jalisco en eigenlijk alleen daar verkrijgbaar en in de zuidwesten van de Verenigde Staten waar veel migranten uit Jalisco wonen. Het is een helder goudkleurige Lager met een alcoholpercentage van 4% in een blanke fles. De smaak is licht droog bitter met wat zoete tonen van maïs.Barrilito betekent “klein vaatje” en daar heeft de bolvormige fles wel wat van weg, met wat fantasie. In 2010 gelanceerd om een jongeren markt te bedienen met een fles bier met een inhoud van 0,44 ltr en een wat lager alcoholpercentage in dit geval 3,6%. Veel bier voor weinig geld met minder alcohol, zodoende het 4de merk van Modelo. Het is een licht alcoholisch Lager met een gouden kleur, de smaak neigt naar droog bitter met wat zoete tonen van maïs.Corona Light als afsluiter en het kan nog smaaklozer dan de Corona Extra, het eerste light bier van brouwerij Modelo. Dit zag het licht in 2007 en dit bier bewijst dat er liefhebbers zijn van dit soort bieren met een minieme voorkeur aan smaak. Nou zijn de Mexicanen trendsetters met een limoentje of citroentje in de flessenhals. Dit is voor om de vliegjes te verjagen en voor degene die wel wat meer smaak in hun Corona willen. Nou ik ben geen fan van dit, maar overal is er wel een uitzondering en ik zeg pers de hele vrucht in de fles voor wat smaak. Corona Light heeft een alcoholpercentage van 3,4% en de kleur is helder goud. De smaak is nog wateriger dan de gewone Corona, het is een fles water dat op bier wil lijken.


De bieren van Modelo zijn niet de spannendste en voor bier 5 tot 10 moet men op vakantie naar Mexico of waar een grote Mexicaanse migrantengroep woont in de Verenigde Staten. Volgende keer het AB gedeelte van AB-Inbev, maar eerst de link en een filmpje.
Reacties

Populaire posts