Bier+Randzaken November (3): Evan Evans Cwrw - Wales

Evan Evans Cwrw


Brex-beer-it thema deel 25 en we zijn in Wales en wel in het behouden graafschap Dyfed. Dit gebied is weer onderverdeeld in de volgende drie graafschappen (counties), Cardiganshire, Carmarthenshire en Pembrokeshire. Alles bij elkaar is Dyfed twee keer zo groot als de provincie Zuid-Holland en het heeft ongeveer 375 duizend inwoners. Het heeft een lange kustlijn met in het westen de Ierse Zee (Welsh: Môr Iwerddon) en in het zuiden het Kanaal van Bristol (Welsh: Môr Hafren).                                                 
                  


Cardiganshire ligt in het noorden van Dyfed en meer dan helft van de inwoners spreekt er Welsh, zodoende gebruikt ook de Welshe naam Ceredigion. De kust is er rotsachtig met hier en daar een zandstrand. Het oosten is bergachtig met de Cambrische Bergen (Welsh: Mynyddoedd Cambria) en Ceredigion is zeer dunbevolkt.


Carmarthenshire ligt ten zuiden van Ceredigion en het gebied is een stuk vlakker en dat geldt ook voor de kustlijn. Het zuidoosten is wat geïndustrialiseerd en hier was mijnbouw te vinden, voor de rest doet landbouw het goed.


Pembrokeshire heeft ook een ruwe kustlijn met hier en daar een zandstrand, ook veel landbouw en het toerisme leeft hier meer. Veel geschiedenis is er te zien en St. Davids (1800 inw.) het kleinste stadje van het Verenigd Koninkrijk is er te bezoeken. De belangrijkste kathedraal van Wales staat er en is vernoemd naar de heilige Sint David, stadje trouwens ook.


Verder met vijf brouwerijen uit Dyfed.


Brouwerij Penlon Cottage (2004) een boerderij-brouwerij in de buurt van het gehucht Maen-y-groes, vlakbij New Quay, Ceredigion. Hier brouwen ze bier maar ook maken ze cider en stoken ze gin. Penlon Chocolate Stout heeft een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is ondoorzichtig zwart. De smaak is zoet met een weinig bitter, tonen van geroosterd mout, chocolade en een beetje koffie.



Brouwerij Bluestone (2013) ook een boerderij-brouwerij uit vlakbij het dorp Newport, Pembrokeshire. Ook uit dit gebied komen de stenen van Stonehenge vandaan, wat 5000 jaar geleden gebouwd is en wat bijna 300 km. ver is. De bieren zijn Amerikaans geïnspireerd met voornamelijke Welshe alcoholpercentages, lees onder de 5%. Bluestone Hammer Stone IPA is eigenlijk geen India Pale Ale want die zijn meestal rond 6,5% zwaar. Deze is 4,5% zwaar en dus technische gezien een American Pale Ale. De kleur is helder amber en de smaak is zoet bitter, het heeft tonen van karamel, sinaasappel en abrikoos.



Brouwerij Mantle (2013) uit Cardigan de hoofdplaats van Ceredigion of Cardiganshire en dit keer een brouwerij op een bedrijventerrein met een winkel. Opgericht door echtpaar Ian or Domi Kimber en met de loop van de tijd wat vrienden aansloten om klassieke Welshe bieren te brouwen in een modern jasje. De brouwerijnaam heeft met de aardmantel te maken en de biernamen zijn er ook aan gerelateerd. De Moho is de grens tussen de aardkorst en aardmantel, officieel heet het Mohorovičić-discontinuïteit. Mantle Moho is een Golden Ale met een alcoholpercentage van 4,3% met een licht bittere smaak. Het heeft lichte tonen van citrusvruchten en iets licht kruidigs.



Brouwerij Felinfoel (1878) komt uit het gelijknamige dorpje vlakbij Llanelli de grootste stad van Carmarthenshire. Tevens is het de oudste brouwerij van Wales en was de eerste in Europa met bier in blik in 1935. Maar je kan ook op de volgende link klikken want ik heb ooit een verhaal over deze brouwerij geschreven. http://bierverhaaltjes.blogspot.com/2013/02/2de-bier-verhaal-van-februari-felinfoel.html Maar een bierbeschrijving kan er wel vanaf, een Bitter met een draak het symbool van Wales erop. Felinfoel Dragon’s Heart heeft een alcoholpercentage van 4,3% en de kleur is helder amber. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en wat fruitigheid.



Brouwerij Evan Evans (2004) uit het stadje Llandeilo, Carmarthenshire vlakbij het natuurgebied Brecon Beacons. De familie Buckley de oprichters van deze brouwerij hadden voor ze opnieuw begonnen in 2004 al sinds 1767 een geschiedenis met brouwen. Het begon met Henry Child die een brouwerij begon in Llanelli en zijn dochter Mary trouwde met een predikant genaamd James Buckley, sindsdien heette die brouwerij Crown Buckley. Totdat het via via in handen kwam van brouwerij Brains uit Cardiff in 1991 en in 1997 sloot men de boel in Llanelli. Brains brouwt bieren met de merknaam Buckley. Die naam kunnen ze niet meer gebruiken en kozen ze voor een aangetrouwd familielid uit het verleden als merk- en brouwerijnaam Evan Evans. Ze brouwen een Bitter met de naam Cwrw en dat is Welsh voor “bier”  uitgesproken als “koo-ru”. Het heeft een alcoholpercentage van 4,2% en de kleur is helder amber. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en wat citrus.


Dit was Dyfed en de volgende Brex-beer-it thema is ergens in Schotland, maar eerst nog een filmpje.



Reacties

Populaire posts