2de Bier Verhaal van Februari: Felinfoel Double Dragon - Wales

Felinfoel Double Dragon
Laat ik een bier nemen met een nationaal symbool, oké dit land is niet onafhankelijk maar ze hebben er toch een. Wales onderdeel van Groot-Brittannië gebruikt een rode Draak als symbool. De Rode Draak in het Welsh wordt zo geschreven Y Ddraig Goch en komt van een legende.
Hier volgt een korte versie van die legende: Koning Vortigern kwam naar het gebied ‘Dinas Emrys’. Daar wilde hij een kasteel bouwen op een strategisch gelegen heuvel, maar iedere nacht vielen de pasgebouwde muren om. De raadgevers van de koning vertelden hem om de muren niet meer zouden omvallen, dat hij een jongen zonder vader moet slachten.  De koning stuurden zijn mannen om deze te zoeken en kwamen terug met Merlijn (de bekende tovenaar) Die zijn eigen hachje voorkwam door te vertellen dat er twee draken onder de heuvel huisden.
Een Witte en een jawel Rode, die elke nacht met elkaar vochten. Om Merlijn niet gelijk te offeren liet de koning de heuvel afgraven, Merlijn bleek gelijk te hebben. Een heftig gevecht volgde die avond tussen de twee draken met uiteindelijke winnaar de Rode Draak. Merlijn vertelde de koning dat de Witte Draak de Saksen symboliseerde en de Rode de mensen van Vortigern. Deze laatste mensen zouden Wales hebben gesticht en de muren van het kasteel bleven staan. Korte versie is niet helemaal geworden, maar er zijn meer versies van dit verhaal.
Nu dan maar een stukje over de brouwerij Felinfoel uit het gelijknamige dorp vlakbij het stadje Llanelli, bestaat sinds 1878 en is ontstaan doordat dat ze een bier brouwde dat de hele omgeving zo lekker vond en ze zelf niet meer hoefde thuis te brouwen. Ook had bijna iedereen in die tijd een varken in de tuin rond scharrelen, als er geslacht moest worden was er warm water nodig en dat was te vinden in de brouwerij. Als men zichzelf wilde wassen ging men ook naar de brouwerij voor warm water, eigenlijk een rotsmoes om het lekkerste bier uit de omgeving te drinken. Ook waren ze als eerste in Europa met bier in blik in 1935, want schijnt het bier bleef zijn smaak houden. Het opslaan en vervoer van bier was makkelijker en daar hadden ze in de oorlogsjaren succes mee.

De blikjes zagen er iets toentertijd anders uit, nog met een dop zie de foto. Voor de strijdkrachten was het ideaal, er kon veel meer mee dan bier in glazen flessen. De eigenaren van de Felinfoel brouwerij had connecties met de lokale plaatstaalindustrie in Zuid-Wales. Tijdens 2de Wereld Oorlog was de Felinfoel brouwerij de enigste die aan de Britse krijgskrachten leverden. Tijdens de slag om Malta kwam er een levering Felinfoel bier erdoorheen, ook tijdens de campagne in Noord-Afrika werd de nodige droge kelen gelest. Na de oorlog ging het allemaal wat minder tot een dreigende bankroet, maar alles is toch goed gekomen.
Nu maar een beschrijving van het vlaggenschip van de brouwerij, de Double Dragon geen videogame maar een heuse Ale. Er zijn twee versies de uit de fles en uit het vat, allebei 4,2% zwaar. Allebei helder amberkleurig maar de smaken verschillen lichtjes en dat is meestal het geval op de Britse Eilanden. Uit het vat smaakt het lichtbitter met tonen van appel. Uit de fles smaakt hij fruitig lichtbitter met tonen van karamel. Dus allebei zelfde naam maar andere smaak en deze oorlogsveteraan is soms te koop in de Bierkoning te Amsterdam. Hier volgt de link en een filmpje http://www.felinfoel-brewery.com/.

Reacties

Populaire posts