1ste Bier Verhaal van Februari: Beiaard Witte Ros - Nederland

Beiaard Witte Ros


Nieuwe maand en verder met het voetbalsteden met brouwerijen thema, nu Amsterdam en neem ik wat biertjes van de Amsterdamsche Stoombierbrouwerij De Bekeerde Suster. Lange naam en deze vindt je niet terug in hun bieren, maar de naam van de overkoepelende horeca groep Beiaard. Deze groep beheren eet- en biercafe’s in Hoorn, Enschede en twee in Amsterdam, waaronder het brouwcafé aan de  Kloveniersburgwal 6-8 vlakbij de Wallen.
Deze vestiging kwam 2003 in bezit van de groep en 2004 werd de bouwactiviteiten weer opgestart. Ja opgestart, want daarvoor bestond er al een brouwcafé op deze plaats met de naam Brouwhuis Maximiliaan. In begindagen van mijn ontdekkingsreis doe op de dag van vandaag en verder doorgaat over het thema bier, kwam ik hier in aanraking met speciale bieren. Maximiliaan werd opgericht in 1992 en brouwde voornamelijk Duitse stijlbieren, zoals Kölsch, Märzen en Bockbieren, ook de Belgische Dubbel en Tripels werden er gebrouwen. Ik kan mij nog herinneren dat de bieren best goed waren en het was er altijd best druk ook. Het pand had nogal veel ruimtes, trappen, gangen en weet ik nog meer wat. De locatie was vroeger een klooster totdat met het Katholieke geloof niet zo leuk vond, werd het een 
herberg, een Latijnse school. In de 18de eeuw een schuilkerk voor Katholieken want dat geloof belijden was verboden en illegaal. 

Uiteindelijk was gebouw erg uitgewoond totdat Maximiliaan er werd gevestigd en van het klooster rest nog een gedeelte in de Barndesteeg en dat gedeelte is nu concertzaaltje. 2002 was het uit met de pret door een forse huurverhoging en vertrek van wat eigenaren.
 Nu brouwt de Bekeerde Suster er hun bieren, deze zijn een goed opstapje voor de beginnende speciaal bier drinker. De dorstlesser van dit brouwerijcafé het bier van de titel, Beiaard Witte Ros. Een troebel geel kleurig brouwsel van het Belgische Witbier type, kruidig smaak van de koriander met lichte tonen van citrus en het is 5% zwaar.
Zo dat was Amsterdam volgende maand kijken wie op de 3de plek staat in de Nederlandse Eredivisie voor een bierverhaal uit die plaats en hier de link http://www.beiaardgroep.eu/amsterdam/kloveniersbrugwal/kbwhome/  en geen filmpje dit keer. Reacties

Populaire posts