3de Bier Verhaal van Februari: Guinness Foreign Extra Stout - Ierland

Guinness Foreign Extra Stout
Laatste verhaal van de maand blijf ik in de buurt van de Ierse Zee hangen, ook een beetje Caribische gebied, Afrika, Azië en de rest van de wereld. Bij het verhaal van Lion Stout al een beetje gehad over de stijl Foreign Stout en bij Guinness noemen ze het Foreign Extra Stout. Dit is moeder van alle Stout die overzee werd verscheept naar Britse koloniën, om kolonisten en andere lui van dit zwarte goedje uit Dublin te voorzien.
Het bier wordt nog steeds in Dublin gebrouwen en elders in de wereld, maar elders in de wereld wijkt dit bier een beetje af van het origineel. Dus dit verhaal kan ook als een vakantie biertip worden gezien, of een militaire uitzending of wat dan ook. Sinds 1801 wordt deze zware versie van het gewone Guinness al gebrouwen voor de Caribische gebieden van het Verenigd Koninkrijk en heette toen West Indies Porter. Rond 1849 werd de naam veranderd in Foreign Extra Stout, omdat het in de rest van de wereld ook populair was en nu nog is.
Er zijn dus nogal al wat varianten nu, om the beginnen met de versie uit Dublin, Ierland. Pikzwart van kleur, fruitige hoppige smaak met tonen van koffie en 7,5% zwaar. De Ierse originele versie wordt gedronken in Ierland, Groot-Brittannië. De Caribische variant wordt gebrouwen op Jamaica bij brouwerij Desnoes & Geddes (Guinness dochter) en wordt verkocht door het Caribische gebied. Hier heeft bier een alcoholpercentage van 6,5% heeft ongeveer dezelfde smaak als het Ierse origineel. Dit geld ook voor de Oost Afrikaanse markt gebrouwen in de volgende landen, Kenia, Tanzania en Oeganda. De West Afrikaanse markt wordt vanuit Ghana voorzien.
Dan voor degene die in de olie zitten is er de speciale Foreign Extra Stout variant uit Nigeria, deze is ietsje anders door een andere ingrediënten. Sorghum en Maïs worden gebruikt in plaats van gerst, het gebruik is verboden door de Nigeriaanse  regering sinds de jaren 80 omwille van lokale granen. Sorghum is een tropische graansoort. Deze variant van F.E.S. is 7,5% zwaar, maar heeft ook wel ongeveer dezelfde smaak als het origineel. 
Zuid-Oost Azië heeft ook zijn variant hier is het brouwsel 6,8% zwaar, schijnt iets bitterder en zoeter te smaken dan het Ierse origineel. Het wordt gebrouwen in Singapore en Maleisië en verspreidt over China, Hong Kong en de rest van Zuid-Oost Azië.
Met uiteraard weer een uitzondering de variant voor Indonesië, gebrouwen door brouwerij Bintang. De Indonesische F.E.S. versie is 4,9% en dat heeft misschien te maken met het feit dat Indonesië grotendeels Moslim is, al worden er zwaardere bieren gebrouwen in dit land. Oh ja de smaak is wat slapper dan het origineel en zijn tropische broertjes. Dat was een beetje in het kort het verhaal van het globale Guinness Foreign Extra Stout en hier volgt een link en filmpje http://www.guinness.com.  









Reacties

Populaire posts