Bier+Randzaken November (2): Primátor Double 24 - Tsjechië

Primátor 
Double 24


Een Tsjechische topper van brouwerij Náchod en het is ook bekend als brouwerij Primátor, wie Tsjechië bezoekt kan een hele reeks bieren van ze tegenkomen. Meeste zijn duidelijk herkenbaar aan een getal en het Balling teken°, maar ze beginnen langzaam een naam te krijgen wegens een opfrissing van het merk. Overigens dat gebeurt eens in de zoveel tijd, wel is het dat ze ook snel met niet-Tsjechische bierstijlen aan de haal gingen. Tsjechië is wel het land waar de ondergistende Pilsener is uitgevonden en de ondergistende amberkleurige Polotmavý en de donkere Tmavý komen er ook vandaan. Zal kort uitleggen wat ook weer wat is met als voorbeeld een bier van brouwerij Náchod.


Pilsener mag alleen zo heten in Tsjechië als het uit Plzeň komt, Plzeň is in het Duits Pilsen en je komt er zelf wel uit hoe ze aan Pilsener zijn gekomen. Maar buiten Plzeň heet het Ležák wat Lager betekent en vaak met 12° wordt aangeduid, het alcoholpercentage is tussen de 4,9% en 5,2%. Ook zijn er varianten 8°, 10° en 11° en dit heet Výčepní, wat Tsjechisch is voor tapbier en deze variant heeft een alcoholpercentage van 3,5% en 4,8%. Dan zetten ze ook het woord Světlé erbij en dat is Tsjechisch voor helder. Er zijn trouwens ook zwaardere helder goudkleurige ondergistende bieren en dan zie je hogere Ballingtekens, bijvoorbeeld 13°, 16°, 21° en 26°.


Primátor 11 Ležák is dus een mooi voorbeeld van een Tsjechische Pilsener/Lager en het heeft een alcoholpercentage van 4,7%. De smaak is licht bitter met een zoetje en lichte tonen van karamel.


Tmavý betekent donker in het Tsjechisch en hoort bij de ondergistende donkerbruin kleurige bierstijl Dunkel. Om de ondergisting te benadrukken ziet men ook vaak Tmavý Ležák op het etiket staan, wat donkere Lager betekent. Ook zal men het woord čerпý en dat betekent zwart, zo donker kunnen deze bieren worden. Het alcoholpercentage is er van 3,5% tot 5%, hoe lager hoe zoeter van smaak. Trouwens de Dunkel/Tmavý bierstijl is de eerste ondergistende bierstijl die sinds de middeleeuwen bestaat. Lange tijd onbewust want om zo te kunnen brouwen werd er gerijpt in koele grotten, ideale omgeving om ondergistend te brouwen.


Primátor Dark is een voorbeeld van een modernere aanpak, geen Tmavý of čerпý maar het is wel duidelijk deze bierstijl. Met een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is donkerbruin. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en geroosterd mout.


Dan hebben we nog de Polotmavý en dit betekent halfdonker in het Tsjechisch, in 1999 liet brouwerij Staropramen uit Praag de bierstijl herleven. Vele Tsjechische brouwerijen brouwen een Polotmavý maar ze kunnen het ook granát en jantar noemen. Granát wat Tsjechisch is voor granaat en dan bedoel ik het amber/rood kleurig mineraal mee en niet de bom. Jantar is Tsjechisch voor amber en dus het bier heeft een amber kleurtje. Ze kunnen tussen de 4% en 6% in alcoholpercentage zwaar zijn. Men kan ook een řezапé tegenkomen maar dit is gemixt bier waar ze een Pilsener en een Tmavý samengevoegd hebben, technische gezien is dit niet een Polotmavý.


Primátor 13 Polotmavé is lichtelijk anders geschreven maar dat pret niet drukken. Helder amber van kleur en het alcoholpercentage is 5,5%. De smaak is licht bitter en lekker zoet, met tonen van karamel en wat geroosterd mout.


Dat waren drie klassieke Tsjechische bierstijlen en nu drie niet zo traditionele Tsjechische bierstijlen, brouwerij Náchod gaat met zijn tijd mee zonder zijn afkomst te verloochenen. Trouwens ze bestaan sinds 1872 en sindsdien kwamen ze eens in de tijd met een speciaalbier. Sinds 1935 gebruiken ze het woord Primátor en dat betekent “burgemeester” in het Tsjechisch en verder met de bieren.


Primátor Weizen is een Tsjechische variant op de Duitse bierstijl Hefeweizen, voor al het Pils geweld toesloeg dronk men tarwebieren in Tsjechië. Andere brouwerijen in Tsjechië brouwen tegenwoordig ook een Hefeweizen, maar daar kunnen ze Pšeničné heten en het betekent tarwebier. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,8% en de kleur is troebel geel. De smaak is zoetig met een licht bittertje, tonen van banaan.Primátor EPA en dat staat voor English Pale Ale, deze bierstijl komt in Tsjechië een klein beetje voor en voornamelijk bij de nieuwe generatie brouwers. Eigenlijk een Amerikaans eerbetoon aan de Engelse Bitter en zo is dit bier een Tsjechische eerbetoon aan het Amerikaanse eerbetoon. Het helder amberkleurig bier heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht droog bitter met tonen van karamel en wat geroosterd mout.Primátor 24 Double is de topper in de Baltic Porter bierstijl en ook deze komt niet veel voor in Tsjechië. Baltic Porter verschilt van de gewone Porter dat deze ondergistend is en stukken zwaarder in alcohol, van 6,5% tot wel 12%. Veel te vinden rond de Baltische landen, Polen, Scandinavië en craftbrouwers brouwen het ook maar dan veelal ondergistende varianten. De kleur van een Baltic Porter is donkerbruin tegen zwart aan. De Primátor 24 Double heeft een bijna zwarte kleur en het alcoholpercentage is 10,5%. De smaak is lekker stroperig zoet bitter met tonen van chocolade, gedroogd fruit, espresso, geroosterd mout en iets van drop. Een ondergistend bier dat bijna niet onderdoet voor een Rochefort 10, om in de nummers te blijven.


Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.Reacties

Populaire posts