Bier+Randzaken November (4): Boundary Imbongo - Noord-Ierland

Boundary Imbongo


Wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer een craftbrouwer want er zijn geen grote brouwers aldaar in Noord-Ierland. Brouwerij Boundary had ik al eens kort beschreven in het Brex-beer-it thema verhaal over Belfast, maar had verhaal niet helemaal compleet.


Boundary bestaat sinds 2014 en beschouwt zichzelf als een coöperatieve brouwerij en ik dacht dat daar men lid kon van worden om ook zelf te brouwen en wat erbij komt kijken. Maar het is heel wat anders want als ik het nu goed begrijp is de brouwerij ontstaan door crowdfunding en dan kan je ook eigenaar worden als men financieel wat ondersteunt. Een manier om aan wat financiën te komen zonder tussenkomst van een bank. Dus wie wat inlegt in deze brouwerij wordt dus een lid. Bij het begin in december 2014 werd er £100.000 opgehaald in 8 dagen, dat leverde 447 leden op. Met dat geld kon een brouwerij mee opgestart, er werd gebrouwen en alles was ook snel uitverkocht. Een jaar later werd er weer een crowdfunding opgestart en dat leverde dit keer £160.000 op een het ledental is iets meer dan 1000.


Er worden Belgisch en Franse geïnspireerde bierstijlen gebrouwen met Amerikaanse hop, de oprichter heeft een tijdje in Amerika gewoond. Ook Amerikaanse stijlen krijgen volop de aandacht maar zo en dan wat andere bierstijlen komen voorbij. In de fles zit een kunstwerk aan gebrouwen bier en zodoende moet de buitenkant ook een kunstwerk zijn. Er zijn vier bieren die altijd verkrijgbaar zijn en laten we de Imbongo behandelen, wat Imbongo betekent weet ik niet.


Dit bier komt uit de Push & Pull serie, dit zijn India Pale Ale’s met elke keer andere hopsoorten, er zijn al meer dan 20 van die bieren gebrouwen.


Één van de Push & Pull was zo geliefd dat die standaard is geworden, die met de hopsoorten Mosaic & Azacca. Mosaic is een dubbeldoelhop dus voor aroma en bitterheid, het geeft een complexiteit van citrus-, tropische- en steenvruchten aan het bier. Azacca is ook een dubbeldoelhop die vaak aan het einde van het brouwproces wordt toegevoegd. Het bier krijgt iets fruitigs van verfrissende vruchten zoals mango, sinaasappel, papaja of citroen. Imbongo heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is troebel oranje. De smaak is redelijk droog bitter en heeft een gezonde dosis  tonen van citrusvruchten en aroma van dennennaalden.


Dit was brouwerij Boundary en de volgende uitwedstrijd is nog niet bekend, die informatie komt nog wel maar eerst de link, Facebookpagina en een filmpje.


Reacties

Populaire posts