2de Bier Verhaal van Augustus: Erdinger Weißbier Kristall - Duitsland

Erdinger Weißbier Kristall

Zo nu een Duits bier die goed bij de zomer past, een bier van het Kristallweizen-type. Duits Weizenbier is normaal een blond troebel kleurig bier en gebrouwen met voornamelijk tarwe. Weizen betekent in het Duits tarwe en het wat lastiger te maken noemen ze die bieren ook Weißbier wat letterlijk Witbier betekent. De Tarwebieren die Weißbieren worden genoemd gebeurd voornamelijk in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Deze bieren mogen niet verward worden met Belgische Witbieren, die voegen kruiden aan het bier en Duitsers doen dat niet.

Voornamelijk zijn de Weißbieren erg populair in de Duitse deelstaat Beieren, ongeveer zijn er 630 brouwerijen in Beieren en de meeste brouwen wel een Weißbier. Nou die Kristallweizen is niets minder dan een gefilterd Weizen- of Weißbier waar al het troebel eruit gehaald is en waar de smaak wat minder is dan met het troebel. De smaak die je eruit haalt heeft iets van banaan weg.
Doorgewinterde bierliefhebbers beschouwen en Kristallweizen als een gecastreerde Weizen, een net niet bier maar ideaal voor mensen die het gewone troebel Weizenbier te spannend vinden. In het plaatsje Erding te noorden van München, bevind zich brouwerij Erdinger Weißbräu opgericht in 1886.
Deze brouwerij brouwt alleen maar Tarwebieren waaronder zelfs een Alcoholvrij Tarwebier, en is de grootste brouwerij ter wereld die alleen Tarwebieren produceert. Erdinger Weißbier Kristall is dus een “gecastreerde” Weizen variant met een alcoholpercentage van 5,3%.
De kleur is helder goudkleurig door het eerder genoemde gefilter. De smaak is licht zoet bitter met tonen van banaan, citrusvruchten en kruidnagel. Dan kan je nagaan wat een niet gefilterd Weizenbier smaakt, die is voller van smaak. Hier nog een link en een filmpje. 
 
Reacties

Populaire posts