2de Bier Verhaal van Augustus: Erdinger Weißbier Kristall - Duitsland
Erdinger Weißbier Kristall
Zo nu
een Duits bier die goed bij de zomer past, een bier van het Kristallweizen-type.
Duits Weizenbier is normaal een blond troebel kleurig bier en gebrouwen met
voornamelijk tarwe. Weizen betekent in het Duits tarwe en het wat lastiger te
maken noemen ze die bieren ook Weißbier wat letterlijk Witbier betekent. De
Tarwebieren die Weißbieren worden genoemd gebeurd voornamelijk in
Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Deze bieren mogen niet verward
worden met Belgische Witbieren, die voegen kruiden aan het bier en Duitsers
doen dat niet.
Voornamelijk
zijn de Weißbieren erg populair in de Duitse deelstaat Beieren, ongeveer zijn
er 630 brouwerijen in Beieren en de meeste brouwen wel een Weißbier. Nou die
Kristallweizen is niets minder dan een gefilterd Weizen- of Weißbier waar al
het troebel eruit gehaald is en waar de smaak wat minder is dan met het
troebel. De smaak die je eruit haalt heeft iets van banaan weg.
Doorgewinterde
bierliefhebbers beschouwen en Kristallweizen als een gecastreerde Weizen, een
net niet bier maar ideaal voor mensen die het gewone troebel Weizenbier te
spannend vinden. In het plaatsje Erding te noorden van München, bevind zich
brouwerij Erdinger Weißbräu opgericht in 1886.
Deze
brouwerij brouwt alleen maar Tarwebieren waaronder zelfs een Alcoholvrij
Tarwebier, en is de grootste brouwerij ter wereld die alleen Tarwebieren
produceert. Erdinger Weißbier Kristall is dus een “gecastreerde” Weizen variant
met een alcoholpercentage van 5,3%.
De kleur is helder
goudkleurig door het eerder genoemde gefilter. De smaak is licht zoet bitter
met tonen van banaan, citrusvruchten en kruidnagel. Dan kan je nagaan wat een
niet gefilterd Weizenbier smaakt, die is voller van smaak. Hier nog een link en
een filmpje.
Reacties
Een reactie posten