1ste Bier Verhaal van Augustus: Beoir Chorca/ West Kerry Beal Ban - Ierland

Beoir Chorca/
West Kerry Beal Ban
Deel IV van mijn Ierse bier ontdekkingstocht en nu komen er 4 microbrouwerijen aan bod en wat van hun brouwsels. De titel van het verhaal is de naam van een bier in het Iers-Gaelisch geschreven, de betekenis is ongeveer dit: schiereilandbier/ witte monding van West Kerry. De brouwerij heet West Kerry Brewery in het Engels en in het Iers-Gaelisch Beoir Chorca Dhuibhne en bevind zich in County Kerry om meer precies te zijn op het Dingle schiereiland.
Dingle behoort tot de Gaeltacht-regio’s dat kleine gebiedjes waar het Iers-Gaelisch als eerste taal gesproken wordt, daardoor de Ierse naam van de brouwerij. Nu de brouwerij kort behandelen eigenlijk is het een hotel-brouw pub dat sinds 2008 door het kleinschalige karakter worden er 2 bieren standaard wordt gebrouwen. Ik behandel er 1 die ik Ierland geproefd, beoordeeld en gedronken heb, dat is bier van de titel Beoir Chorca/West Kerry Beal Ban.
Het bier is een Golden Ale, een Ale die voornamelijk fruitig hoppig is. Bij het inschenken vond ik het bier troebel oranje kleurig in plaats van “Golden”. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5%, de smaak was fruitig bitter met een lichte rooksmaak. http://www.tigbhric.com/
Brouwerij nummer 2 Eight Degrees Brewing uit Mitchelstown, County Cork in het zuiden van Ierland. Opgericht door een Australiër en een Nieuw-Zeelander die door Ierse vrouwen in Ierland zijn beland. Ze kwamen erachter dat er weinig speciaal bier te vinden was in hun nieuwe thuisland, de oplossing zelf gaan brouwen.
Bij het beginnen van de brouwerij is er een naam nodig, 4 dingen vielen ze op bij het kiezen ervan. 1ste Lengtegraad 8 west loopt dwars door Ierland van boven naar beneden, dat zijn die lijnen die je in een atlas tegenkomt.
2de De ideale drinktemperatuur is 8 graden koud. 3de De ideale zithouding om het bier te drinken is een hoek van 8 graden. 4de God creëerde de wereld in 6 dagen, de 7de is de rustdag en op de 8ste dag creëerde Hij bier.
Het bier dat ik heb gedronken van deze brouwerij is 8° Sunburnt Irish Red, een helder roodkleurig bier van 5%. Fruitige hoppige smaak met tonen van karamel. http://www.eightdegrees.ie/
Brouwerij nummer 3 en dat is Trouble Brewing uit Allenwood, County Kildare wat in het oosten van Ierland ligt. De brouwerij bestaat sinds 2009 en de doelstelling is om Ierland smaakvollere bieren te bieden.
Zo ook dit bier Trouble Brewing Ór Golden Ale en heet woord Ór betekent goud in het Iers. Nogal grappig etiket een man betrapt zijn vrouw met een andere man in bed, dat is nog eens een probleem (trouble).
Het is een Golden Ale in tegenstelling tot het bier van de titel, is deze wel goudkleurig en trouwens ook helder. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,3% met een fruitig hoppige smaak en een licht bitter einde. http://www.troublebrewing.ie/index.php?page=Home
De laatste brouwerij is Metalman uit Waterford, County Waterford uit het zuiden van Ierland. Ook ontstaan door ontevreden bierliefhebbers en bestaat sinds 2011 om speciaal bieren te brouwen. De brouwerij is vernoemd naar een navigatie hulpmiddel wat vlakbij de stad Waterford aan de kust, het zijn eigenlijk 3 pilaren met op eentje een beeld genaamd de Metal Man en dat sinds 1823. http://www.tramore.ie/tramore/the-metal-man.html
Ik heb een bier van ze op en heeft wat uitleg nodig. Metalman Chameleon Solstice is een bier uit de Chameleon series, wat inhoud het zijn experimenten en kunnen volgend jaar al niet meer gebrouwen worden. Deze bieren krijgen een kameloen (chameleon) in hun naam. Het bier een van het type Wheat Ale, een bier bier gebrouwen met tarwe net als bv. Belgische Witbier of een Duitse Weizen. Maar dit is een Britse variant die smaken wat fruitig bitter en kan er ook een citroen smaakje ontwaren.
 Metalman Chameleon Solstice is 4,2% zwaar en de kleur is troebel blond. De smaak is fruitig en meer de kant van citroen op en een vleugje koriander is er te ontwaren. http://metalmanbrewing.com/
Dit waren 4 bier verhalen over (Noord-)Ierland en de linkjes zijn te vinden door het verhaal heen. Nog niet in Nederland te vinden, maar in Dublin even goed zoeken en proeven maar.

Reacties

Populaire posts