Bier+Randzaken = Bière La Gazelle - Senegal

 Bière La Gazelle


De komende verhalen gaan over de drie tegenstanders in de groepsfase van het Nederlands Elftal tijdens het komende controversiële WK Voetbal waar het voetbal grotendeels of compleet wordt genegeerd. We mogen beginnen tegen het West-Afrikaanse Senegal, daarna het Zuid-Amerikaanse Ecuador en als laatst tegen het gastland Qatar.


Senegal is het meest westelijkste land op het Afrikaanse vasteland en de hoofdstad Dakar is tevens de meest westelijkste op datzelfde vasteland. Kaapverdië is de meest westelijke land van Afrika en dat is een eilandstaat in de Atlantische Ocean maar dat is een verhaal voor een andere keer. Senegal grenst met de klok mee aan Mauritanië, Mali, Guinee, Guinee-Bissau omsingelt zelf bijna Gambia. 


Senegal is een seculiere staat maar 95,5% van de bevolking is moslim en 4,1% is christen, dan de rest volgt een natuurgodsdienst. De Senegalese moslims respecteren de islamitische regels en verwachten dat andere moslims dat ook doen. Maar in de hoofdstad Dakar, de vakantiestad Mbour en het oude koloniale Saint-Louis zijn de westerse invloeden groot dat het er niet moeilijk is om aan alcohol te komen. Hoe meer je van deze plekken vanaf gaat hoe minder het wordt met het alcohol aanbod.


In de Frans koloniale tijd hoorde Senegal bij Frans West-Africa en in 1929 werd in Dakar drankenproducent SOBOA opgericht. SOBOA is een afkorting voor Société des Brasseries de l'Ouest Africain wat letterlijk "West-Afrikaanse brouwerijvereniging" betekent. In al die jaren heeft het bedrijf al meerdere eigenaren en namen gehad die net zo lang zijn als SOBOA. In de jaren 70 heette het Société Dakaroise de Boissons Gazeuses oftewel SODAGA wat "Dakar Frisdranken Bedrijf" betekent. In de jaren 80 werd het Société Industrielle des Brasseries du Sénégal oftewel SIBRAS wat "Industriële Vereniging van brouwerijen van Senegal" betekent.


In 1991 kwam de brouwerij in handen van de Franse Castel Group en hernoemde het min of meer naar de oude naam Brasseries de l'Ouest Africain. Group Castel is een groot Frans bedrijf dat in dranken doet en moet je denken aan exclusieve wijnen, champagnes, sterke dranken en zo beetje elke brouwerij in voormalige Franse Afrikaanse koloniën. Waar ze naast bier brouwen ook frisdranken, energydranken en waters produceren. 


Bière La Gazelle is de bier trots van Senegal en zoals verwacht een Lager. Met een bescheiden alcoholpercentage van 4,2% en de kleur is helder goud. De smaak is zoet met een licht droog bittertje en het heeft lichte tonen van citroen. Dit bier zal zijn werk doen in het hete Senegal.


Volgt nog de link en een filmpje, het volgende verhaal is over iets uit Ecuador.

Reacties

Populaire posts