Bier+Randzaken = Veterans Tracer Amber Ale - Schotland

 Veterans 

Tracer Amber Ale


Brex-beer-it-thema deel 61 en dit keer het Schotse raadsgebied North Lanarkshire. Het zuidwesten van het raadsgebied kan men beschouwen als het overloopgebied van Glasgow, vol met voorsteden. De rest is wat landelijker met ruimte voor landbouw en wat natuur. North Lanarkshire past drie keer in de provincie Flevoland en heeft ongeveer 340 duizend inwoners.


Nu komt het gedeelte of er wat te beleven valt in North Lanarkshire en dat is best lastig als gelegen ligt tussen Edinburgh en Glasgow wordt je al gauw overgeslagen. Als ik het goed begrijp is South Lanarkshire wat interessanter maar voor dat raadsgebied moeten jullie nog een tijdje wachten. North Lanarkshire is nogal karig op dat gebied maar wie een wandeling wil maken of een fietstochtje moet men in de landelijke gebieden zijn. Hieronder zie je een foto van het meer Gadloch waar vogelaars over de jaren vogels hebben gespot die niet van nature in Schotland voorkomen, ooit werden er pelikanen gespot. Dus misschien een idee en niet ver van Glasgow.


Voor een stedentripje is het ook niet iets om er dagen te verblijven, het is iets meer voor een uitvalbasis. De steden in North Lanarkshire waren in het begin van de Industriële Revolutie textielsteden. Met ontdekking van ijzererts gingen steden Motherwell, Coatbridge en Wishaw over op de staalindustrie. Na jaren 70 was het wel over met de industrie en alles verviel langzaam, dus ze moeten zich allemaal weer opnieuw ontdekken. Als je een stad wilt bezoeken is Motherwell de beste optie, het heeft een voetbalclub op het hoogste Schotse niveau spelen. 


De stad heeft een groot museum genaamd North Lanarkshire Heritage Centre naast het station. Ook is er een amusementspark genaamd M&D's Scotland's Theme Park met wat achtbanen, waterattracties en dergelijke. Buiten de stad kan men naar het Strathclyde Country Park waar ook overblijfselen te zien zijn van een Romeins fort en badhuis. Maar het filmpje hieronder laat wat dingen zien van North Lanarkshire maar ook South Lanarkshire.


Tenslotte het brouwerij gedeelte en dat is ook niet veel, op dit moment telt North Lanarkshire twee brouwerijen. Maar dat kan altijd meer worden of ook zo weer verdwijnen, in ieder geval ik schotel ze voor met elk een bier van ze. 


Brouwerij Out of Town (2026) is te vinden in Cumbernauld de grootste stad van North Lanarkshire, tevens was het een groeikern om het overvolle Glasgow op te vangen net zoiets wat Zoetermeer is hier. Nou vind ik niet veel informatie eigenlijk helemaal niets, maar heb het idee dat ze meer Glasgowaans voelen en lekkere bieren willen brouwen. Hun brouwerij heet niet voor niets "buiten de stad". Out of Town Glasgow Porter een Porter ter ere van Glasgow, het bier heeft een alcoholpercentage van 4,7% en de kleur is donkerbruin. De smaak is licht zoet bitter met tonen van chocolade, koffie, donker fruit en wat geroosterd mout.Brouwerij Veterans (2014) is te vinden in het stadje Coatbridge wat vast gegroeid is aan de stad Airdrie. Wie Motherwell heeft gezien en een paar uur overheeft kan naar Airdrie. De brouwerij is opgericht op 11 november 2014 en op die dag herdenken Britten Armistice Day, de dag dat de Eerste Wereldoorlog over was. De brouwerij is eigendom van veteranen en wordt ondersteunt door door veteranen. Nou weet ik niet de juiste benaming van spoorzoeker is bij het leger, maar de biernaam heeft daarmee te maken. Veterans Tracer Amber Ale en de bierstijl is Scotch Ale als ik beoordeling moet geloven. De kleur is helder donkerbruin/amber met rode gloed en het alcoholpercentage is 4,2%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, sinaasappel en kruiden. Facebookpagina van brouwerij Veterans


Het filmpje kwam al eerder voor en North Lanarkshire is zeker van de gebaande paden. Het volgende Brex-beer-it-thema is in Engeland en de volgende "north".

Reacties

Populaire posts