4de Bier Verhaal van December: Żywiec Porter - Polen

Żywiec Porter
De volgende brouwgroep van Polen, dit keer de Żywiec Group en dit is onderdeel van Heineken. Ook Heineken dook in de Oost-Europese markt na de val van het IJzeren Gordijn, dat gebeurde allemaal in 1994 door brouwerij Żywiec en brouwerij Bracki te kopen. Later in 1998 kwam de brouwgroep Brewpole en die hadden 5 brouwerijen, waar er nog 3 open van zijn.
In 2004 werd Brau Union Polska ingelijfd met 2 brouwerijen maar die gingen volgens de Heineken opkoop traditie dicht. De volgende brouwerijen die nog in bedrijf zijn: Elblągu, Warka, Leżajsk, Bracki en Żywiec.
1: Het allergrootste brouwerijcomplex van Polen staat in het Noord-Poolse Elbląg, opgericht in 1872 en toen was dit gebied nog Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er veel bier geconfisceerd door het Duitse leger en 1945 werd de brouwerij vernield. In 1991 nam het Pools-Australische Brewpole de brouwerij over en kwam met het bier EB Premium, vandaar de kangaroe en emoe in het logo. Het bier is een Lager met een alcoholpercentage van 5,2% met een heldere gouden kleur. De smaak is droog bitter met een zoetje, zwakke tonen van citroen en een grassig aroma. 
 2: Gelegen in Centraal-Polen middenin het kleine stadje Warka staat de gelijknamige brouwerij sinds 1478, begonnen als leverancier van een prins uit Warschau. Paus Clemens VIII (1536-1605) was voordat hij paus werd was hij diplomaat van het Vaticaan in Polen, daar dronk hij bier van brouwerij Warka. Bij terugkeer in Polen werd hij ernstig ziek, daar prevelde hij de woorden: "...sancta piva di Polonia... sancta biera di Warka.../”…heilig bier van Polen…bier van Warka…”. Hij genas en werd later een belangrijk paus. Warka Beer is een helder goudkleurige Lager met een alcoholpercentage van 5,7% en trots dat het Pools is, getuige het gebruik van de rood en witte kleuren op het etiket. De smaak is bijna perfect droog bitter met lichte tonen van citroen.

 3: Ook een oudje uit Żywiec Group is brouwerij Leżajsk met als oprichtingsjaar 1525, het stadje Leżajsk ligt in het zuidoosten van Polen. Door de ouderdom ligt deze brouwerij ook middenin de stad net zoals Warka, wel werd de hele boel gerenoveerd in 1972 op Communistische methode. Leżajsk Krzepki is zo’n typische Strong Pale Lager die in Oost-Europa te verkrijgen zijn, het heeft een heldere gouden kleur en een alcoholpercentage van 6%. De smaak is zoet bitter en niet overdreven zoet als verwacht, tonen van zoete maïs en karamel.
`
 4: Brouwerij Żywiec uit het gelijknamige Zuid-Poolse stad je was opgericht door de Oostenrijks-Hongaarse keizerlijke familie de Habsburgers in 1856. Na de Eerste Wereldoorlog kwam dit gebied aan Polen toe, na de Tweede Wereldoorlog aan de Poolse staat zoals veel brouwerijen. Heineken nam de boel over en liet de boel grondig renoveren, zo kreeg men de één van de meest moderne brouwerij van de wereld. Żywiec Jasne Pełne wordt gerekend als een Pools symbool, het dansende koppel in traditionele kledij werkt hierbij aan mee. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,6% en een helder gouden kleur. De smaak is licht zoet bitter met zeer lichte tonen van citroen en iets van karamel.
5: Als laatste de kleinste brouwerij van de brouwgroep, Bracki uit Zuid-Poolse Cieszyn tegen de Tsjechische grens. Na de Eerste Wereldoorlog werd de grens van toen Tsjechoslowakije en Polen dwars door deze stad getrokken langs de rivier de Olza, daar is de stadsnaam vertaald als Těšín. De in 1846 opgerichte brouwerij ligt op 7 minuten lopen van de Tsjechische grens. Het is opgericht door de hertog van Cieszyn die familiebanden had met de Habsburgers en trok brouwmeesters van brouwerij Żywiec aan en later in 1994 kochten ze de brouwerij. In de brouwerij wordt alleen de Bracki Pils en de zeer meesterlijke Żywiec Porter gebrouwen. Voor het eerst gebrouwen in de brouwerij Żywiec rond 1881 en rond een alcoholpercentage van 6%.
Ook werd het bier aanbevolen door dokters om mensen er weer op been te helpen na een griep. In 2003 verplaatste de produktie van de Żywiec Porter in zijn geheel naar Cieszyn. Op het etiket siert een kroon en dat was het siersel voor dat Żywiec met het dansende paar begon. Żywiec Porter is van het type Baltic Porter en dit zijn zware donkerbruine tot bijna zwarte bieren, hoge alcoholpercentages. Aangezien de Stout ontwikkeld is uit de Porter, heeft de geroosterde mout de overhand bij de Stout en bij de Porters is dat minder. De Baltic Porter is ontwikkeld tijdens de Napoleonse Oorlogen want die bieren werden indertijd geïmporteerd door de Britten, maar die konden er niet meer leveren. Żywiec Porter heeft een zeer donker bruine bijna zwarte kleur en een alcoholpercentage van 9,5%. De smaak is droog bitter en geeft een warm gevoel in de mond, tonen van chocolade, koffie en een beetje karamel.
Brouwgroep 2 en ergens volgende maand het 4de Bier Verhaal. En bij de lokale Poolse buurtsuper zijn deze bieren te koop.

Reacties

Populaire posts