2de Bier Verhaal van December: Yuengling Traditional Lager - Verenigde Staten / Pennsylvania

Yuengling Traditional Lager
Pennsylvania of ook bekend onder zijn bijnaam de “Keystone State” is aan de beurt. Pennsylvania is de sluitsteen van de originele 13 staten, want er zijn 6 staten ten noorden en 6 staten te zuiden van Pennsylvania. En van die originele 13 staten is het de enige die niet aan zee ligt, dat komt dat 3 counties zich afscheidde om Delaware te vormen.
Want Pennsylvania was in die tijd vrij om elke religie te belijden en in die drie counties vonden ze dat niets, want er woonden nog veel kolonisten uit Nederland en Zweden en hadden het niet zo op die rare Engelse Protestanten. Daarom heb je bijvoorbeeld nog steeds de Amish, die elke vorm van technologie afwijzen. Door al die religieuze vrijheden kon men richten op andere dingen en in Pennsylvania waren ze met veel dingen als eerste in de Verenigde Staten, onder meer:
1688 - Afschaffing van de slavernij


1731 - Openbare bibliotheek
1748 - Ziekenhuis
1777 - Hoofdstad van de Verenigde Staten tot 1783 in Philadelphia
1809 - Theater
1829 - Oudste brouwerij, straks meer over
1859 - Olieboortoren
1873 - Achtbaan
1884 - Taxi’s, wagens met paarden, waren nog geen auto’s
1920 - Radiozender
1932 - Gebouw compleet met air-condition
1946 - De 1ste werkende computer
Pennsylvania is 2,8 keer groter als Nederland en heeft bijna 13 miljoen inwoners, in het zuidwesten geïndustrialiseerd rond Pittsburgh en Philadelphia is de grootste stad en meest historisch. En dwars door de staat loopt het Appelachengebergte en daar is de Coal Region, hier wordt veel steenkool gewonnen. En daar ligt een plaatsje met 14 duizend inwoners genaamd Pottsville met de oudste familiale brouwerij van de Verenigde Staten opgericht in 1829.
Het land bestond toen pas uit 24 staten en was nog volop in ontwikkeling en niet zo lastig als nu. Duitsland bestond toen ook niet, wanneer David Gottlob Jüngling uit het koninkrijk Württemberg in 1823 naar de Verenigde Staten emigreerde. Zoals veel nieuwkomers verengelste zijn achternaam naar Yuengling, wat mij in eerste instantie meer Chinees overkomt.
Hij stichtte de brouwerij Eagle om deze naam te veranderen nadat zijn zoon Frederick erbij kwam in 1873 in brouwerij Yuengling, maar de Amerikaanse zeearend bleef in het logo. Het bedrijf groeide gestaag tot dat de “Drooglegging”roet in het eten gooide, hield men het water boven het hoofd met alcoholvrij bier en ijsjes. Gelukkig eindigde de “Drooglegging”in 1933 en als dank dat de president Franklin Roosevelt die wet schrapte, werd als dank een vrachtwagen vol met bier naar het Witte Huis gezonden. Het familiebedrijf groeide weer gestaag en is weer langs de westkust van Amerika te krijgen.
Hun vlaggenschip bier is een zogenaamde “Pre-Prohibition Lager” en die zijn zeer populair in de Verenigde Staten. Deze bieren zijn ook bekend als Vienna of Amber Lager, Vienna’s zijn laaggistend en helder amber van kleur. Yuengling Traditional Lager is geherintroduceerd in 1987 na bijna 70 jaar, het bier is helder amber van kleur met een alcoholpercentage van 4,4%.
De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en licht geroosterd mout. Ook typisch Amerikaans is het “Light Beer” of bier met minder calorieën, dit is iets gezonder voor Amerikanen met wat overgewicht. Alle grote Amerikaanse brouwerijen produceren het, tevens ook kleinere brouwerijen zoals Yuengling met zijn Light Lager en ja “Light” bieren zijn ook Lager bieren.
Het alcoholpercentage van deze bieren 4% en lager. Yuengling Light Lager heeft een alcoholpercentage 3,8% en een heldere gouden kleur. De smaak heeft iets zoetigs maar door het lagere alcoholpercentage is het ook wateriger, oftewel een goede vervanger van water.
Zo dit was de oudste brouwerij van de Verenigde Staten van Amerika, volgt de link en een filmpje. http://www.yuengling.com/

Reacties

Populaire posts