Bier+Randzaken = Zipfer Märzen - Oostenrijk

Zipfer Märzen



De bedoeling was dat de komende drie bierverhaaltjes (het 3de land is nog niet bekend) over de tegenstanders van het Nederlands Elftal op het komende EK wat door heel Europa gaat zou gaan. Maar de Covid-19 uitbraak gooit roet in het eten en voor wat afleiding publiceer ik toch en voor volgend jaar zien we wel.Die tweede tegenstander van het Nederlands Elftal tijdens het komende EK dwars door Europa is Oostenrijk, Omdat bij voetbal het meest gedronken bierstijl wel Pilsener en/of Lager is, gaat dat wel lukken met brouwerij Zipfer. Maar de populairste ondergistende bierstijl in Oostenrijk is Märzen, ook wel bekend als Oktoberfestbier en dat alleen in München. Dit was bier wat gebrouwen werd in de maart met meer mout en hop, zodat het alcoholpercentage hoger werd en het langer bewaard kon worden. Dit was omdat men wegens brandgevaar en zomerhitte niet kon of mocht brouwen in de zomermaanden, werd dit bier traditioneel opgedronken vanaf september á oktober. Maar er is wel met kleur van het bier gedaan door de grote brouwers, het is van helder amber naar helder goud gedaan met hier en daar een uitzondering. Ook het alcoholpercentage is wat lager bij de grote brouwers, origineel zijn ze rond de 6% á 6,5% maar het is nu rond de 5% á 5,5%. Eigenlijk zou het meer in de ondergistende bierstijl Dortmunder/Export of Helles moeten vallen. Voor een beetje originele Märzen moet men bij een kleinere Duitse en/of Oostenrijkse brouwerij zijn. Maar dat mag de pret niet drukken en eerst iets over de brouwerij Zipfer.


Brouwerij Zipfer komt uit het gehucht Zipf wat bij het dorp en gemeente Neukirchen an der Vöckla hoort, het is op een uur rijden van Linz wat tevens de hoofdstad van Opper-Oostenrijk is. De brouwerij beschouwt 1858 als het oprichtingsjaar al begon Friedrich Hofmann de brouwerij in 1842 als een onderdeel van een herberg. Maar financiële problemen besloot Friedrich de brouwerij te verkopen aan de Weense bankier Franz Schaup in 1858. Doordat de Oostenrijkse spoorwegen in die tijd meer uitbreiden was het goedkoper om een brouwerij te beginnen op het platteland dan in een drukke stad. Tevens als je wilde uitbreiden dan ging dat makkelijker in de stad. Hij pakte het groots aan met de voor die tijd werden alle moderne apparatuur aangeschaft en ging men binnen vijf jaar van 1542 hl bier naar 14206 hl bier. In 1864 werd het stokje overgedragen aan zoon Wilhelm en hij ging door met groeien en in 1899 zat met op 120 duizend hl bier. 


Na 1900 namen twee schoonzonen het over en in 1917 werd het dieptepunt meegemaakt van 14 duizend hl bier wat het resultaat was van de Eerste Wereldoorlog. Daarna klom het langzaam uit een dal en zelfs kort na de Anschluss in 1938 door Nazi-Duitsland ging het voor de wind. Maar na 1941 was het wel gedaan met de brouwerij  en werden de kelders ingepikt door de SS in 1943 om onderdeel te worden van concentratiekamp Redl-Zipf. Hier werden V2 raketten gemaakt en Brits geld vervalst. Na 1945 was die ellende ook voorbij en werd er aan de wederopbouw begonnen van 0 hl bier naar de 1 miljoen hl bier waar ze nu aanzitten. In 1970 fuseerde ze overigens met brouwgroep Brau AG wat later Brau-Union zou worden, de grootste brouwgroep van Oostenrijk wat in 2003 in handen kwam van Heineken. Maar dat is een verhaal voor een andere keer, nu zeven ondergistende bieren voor elk wat wils.


Zipfer Märzen is één van de meest gedronken bieren van Oostenrijk. Het heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 5%, eigenlijk niet Märzen-achtig. De smaak is licht droog bitter met lichte tonen van citrus. Klinkt misschien vlak van smaak maar het is wel een van betere neutrale bieren die er zijn.



Zipfer Urtyp en de naam kan slaan op het teruggrijpen op een oude methode van bierbrouwen, maar hier is het niet het geval. Het kan ook het premium bier van de brouwerij zijn, dat is hier bij Zipfer wel het geval. Deze Lager heeft een kleur die helder goud is met een alcoholpercentage van 5,4%. De smaak is licht zoet bitter met wat fruitige tonen.



Zipfer Pils Exclusiv is de Pilsener van de brouwerij die eigenlijk een Lager is want dat zijn alle Pilseners wel eigenlijk. Als met het originele Tsjechische voorbeeld uit Plzeň wil maken moet het een hoppig smakend bier zijn van 4,4%. Nou deze is 5,2% en ze hadden het ook Helles kunnen noemen, de bierstijl uit München die qua alcoholpercentage in de buurt zit. De kleur is helder goudkleurig met een zoet bittere smaak en heeft lichte tonen van citroen.



Zipfer Sparkling is de volgende Lager en met de naam bedoelen ze dat het mousserend moet zijn, nou dit bier bruist wel meer dan die wel hebben gehad. Het heeft een alcoholpercentage van 5,2% en de kleur is goudkleurig. De smaak is heel licht zoet bitter met idem dito zeer lichte tonen van citroen. 



Zipfer Drei is zeer lichte Lager en met die drie kan men het alcoholpercentage wel raden. Meestal als een brouwerij een laag alcoholische bier brouwt dan smaakt het nogal waterig, nou bij Zipfer niet hoor. De heldere goudkleurige jongen heeft een redelijke zoet bittere smaak met tonen van wat citroen en karamel. Dit bier lest de dorst wel als het 30 graden is in de zomer op een zonnige Oostenrijkse helling.



Zipfer Josefi  Bock en nu iets zwaarders, de eerste Maibock en dat is ook een ondergistende bierstijl van zo rond de 6,5% á 7,5%. De kleur van een Maibock is meestal helder oranje van kleur maar amber en goud komen ook over. Josefi is een heilige die zijn naamdag op 19 maart, met Josefi bedoelen Jozef de man van Maria en rond die tijd is dit bier te koop. De kleur is helder goud en het alcoholpercentage is 7,1%. De smaak is zoet met een beetje bitter, tonen van karamel en wat banaan en perzik. 



Zipfer Stefani Bock is de tweede Maibock met dezelfde kleur en alcoholpercentage. Sterker het is hetzelfde bier want de barcode is ook hetzelfde, maar ik geef het wel een plekje in dit verhaal. Stefani Bock is te koop rond 26 december de naamdag van Sint-Stefanus en dat is dus rond kerst. Misschien handig die Josefi Bock heeft gemist in het voorjaar kan hem drinken onder een andere naam in een ander seizoen. Maar ze zouden een ander receptuur moeten gebruiken of minstens een andere mout, het liefst die het bier een donkere kleur geeft. 


Een hele club ondergistende bieren van Zipfer die het goed doen bij het kijken van een voetbalwedstrijd in Oostenrijk, of tijdens de wintersport of een zomervakantie aldaar. Volgend verhaal is de derde tegenstander en volgt nog de link, Facebookpagina en geen filmpje want ik kan geen onderhoudende vinden. 






Reacties

Populaire posts