1ste Bier Verhaal van Mei: Grolsch Premium Pilsner - Nederland

Grolsch Premium Pilsner
Misschien de reclame gezien van de Grolsche Bierbrouwerij, ze bestaan dit jaar 400 jaar. Om precies te zijn op 11 mei 1615 in Groenlo een stadje in de Gelderse Achterhoek. Ene Willem Neerfelt koopt een pand om een brouwerij te starten, een van zijn brouwers trouwt zijn dochter Jenneken. Die brouwer is Peter Kuijper die volgens “een verhaal” eerst een goed bier moest brouwen en dat lukte na drie pogingen. Peter Kuijper een vermogend man geworden overlijdt in 1684, zijn familie zet de brouwerij voort en blijft tot 1876 in hetzelfde pand gevestigd.
Tegenwoordig zit in dit pand het café de Lange Gang, dat ook bekend staat als Brouwerij De Klok in "de Lange Gang" en in de kelder is nog iets van de oude brouwerij te zien. De naam “De Klok” was ooit de oude naam van de Grolsche Bierbrouwerij. Buiten het oude centrum werd wegens enorme vraag een nieuwe brouwerij geopend.
Door de groei van de textielindustrie in Enschede, kwamen er mensen er wonen en te werken en dat levert een wat grotere markt op van bierdrinkers. In 1895 werd de Enschedesche Stoombierbrouwerij opgericht om in 1922 te fuseren tot de "N.V. Bierbrouwerij De Klok Enschede-Groenlo", wat later de Grolsche Bierbrouwerij gaat heten. Trouwens in 1897 werd nog de iconische beugelfles ingevoerd die de kroonkurk trend zal overleven door de toenmalige koppige eigenaar/brouwer Theo de Groen.
Grolsch groeit gestaag door en komt er in 1970 de bekende slogan “Vakmanschap is Meesterschap” erbij, deze wordt nog steeds gebruikt. 1972 word de eerder genoemde beugelfles de inzet om de export verder uit te bouwen en wat ook ging lukken, al exporteerde ze bier sinds 1946. Bedrijven die meer dan 100 jaar zich onderscheiden kunnen het predicaat “Koninklijk” krijgen, wat ook 1995 gebeurt bij Grolsch. Dan viert de beugelfles 1997 zijn 100-jarige verjaardag met om de twee maanden een speciaalbier, waarvan de zware Het Kanon (11,6%) nog steeds verkrijgbaar is.
Dan is er 13 mei 2000 op de 200 meter van de Enschedese locatie van Grolsch, de helaas bekende vernietigde “Vuurwerkramp” die een hele wijk letterlijk wegvaagde. De brouwerij in Enschede liep ook grote schade op, half jaar later is de productie weer op peil. In 1998 werd er besloten tot bouw van een nieuwe brouwerij, waar de vestigingen in Groenlo en Enschede zullen sluiten. 2004 gaat de nieuwe brouwerij open aan de rand van Enschede, vlakbij het dorp Boekelo.
Dan vervangt Grolsch in 2007 het bekende bruine “pijpje” met een eigen statieglasfles, met een Grolsch-logo reliëf in het glas van de groene fles verwerkt. De beugelfles wordt trouwens ook groen. SABMiller de op een na grootste brouwer van de wereld neemt in 2008 Grolsch over en dit was de geschiedenis van 400 jaar Grolsch in het kort, ben benieuwd wat erop biergebied de brouwer in het jubileumjaar brengt. In ieder geval verder met de titel van het verhaal, Grolsch Premium Pilsner het vlaggeschip van de brouwerij.  
Helder goud kleurig en heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is iets droog bitter dan de concurrentie van Grolsch, wat grassige tonen en het geheel is wat moutig. Ik zou “plop” een beugeltje open en drink er één op het 400-jarige jubileum, volgt nog de site en een filmpje. Volgende keer 5 lentebieren uit Noord-Holland.
Reacties

Populaire posts