3de Bier Verhaal van Mei: Flying Dog Wild Dog The Fear Imperial Pumpkin Ale - Verenigde Staten / Maryland

Flying Dog Wild Dog The Fear Imperial Pumpkin Ale
Het is nog geen Halloween maar van brouwerij Flying Dog uit Maryland vind dit bier het beste en aangezien ik de Amerikaanse staten en hun bieren behandel op alfabetische volgorde, is het nu de beurt aan Maryland.
De staat heeft wel de meest vreemdste loop van zijn grenzen van alle Amerikaanse staten, sommige zijn rechthoeken en deze zijn erg grillig. Op de noordgrens na met Pennsylvania want die is kaarsrecht, deze grens staat ook bekend als de “Mason-Dixon line”. Die grens is gecreëerd toen de Engelse koning Karel II katholieken een kolonie schonk, alleen die grens lag in het gebied van de protestantse puriteinen en hadden zo geen zeeverbinding wat in die tijd erg belangrijk was. Charles Mason en Jeremiah Dixon twee ervaren landmeters uit Engeland werden naar Philadelphia, Pennsylvania gestuurd om dit grensconflict te klaren. Katholieken hadden in die tijd niet veel in te brengen en mochten blij zijn met deze kolonie, later werd deze grens de scheidslijn tussen de slavenhoudende staten van het Zuiden en het vrije Noorden. Het oosten loopt de grens dwars door het Delmarva schiereiland, de reden dat de staat ooit van Nederland was. Nadat Nederland was verjaagd kwam het aan Pennsylvania toe, maar de bevolking was lastig en vormden een eigen kolonie en werd later de staat Delaware.
 Het zuidelijkste puntje van het schiereiland hoorden ooit bij Maryland, maar was al bevolkt door kolonisten uit Virginia. Die waren protestants en Maryland trok aan het kortste eind uiteindelijk. De zuidgrens volgt de rivier Potomac en de Chesapeake Bay is van nature al grillig. Dan is er ooit een stuk land afgestaan om het federale gebied te creëren wat later de hoofdstad van de Verenigde Staten zal worden, Washington D.C. Het westen van de staat is ook apart met een bijna rechte westelijke grens en er is punt van een 1,5 kilometer wijd die de staten Pennsylvania en West-Virginia van elkaar scheidt. Maryland is kleiner dan Nederland en ongeveer net zo groot als België. Er wonen in deze grillig gevormde staat bijna 6 miljoen mensen en met de alcoholregels is het niet zo streng geregeld als andere zuidelijke staten.  
Brouwerij Flying Dog bestaat sinds 1990 en ze begonnen een brouwcafé in de wintersportstad Aspen, Colorado. Naar een tijdje werden ze nogal succesvol en kochten ze in 2006 de Frederick Brewery Company uit Frederick, Maryland om gelijk ook de oostkust te bedienen van hun bier. Uiteindelijk ging de hele productie en bestuur over naar Maryland. De naam Flying Dog is geïnspireerd door een schilderij met “honden met vleugels” erop. Dit schilderij is gezien door de eigenaar van de brouwerij in Pakistan. Na de beklimming in 1983 van de op een na hoogste berg ter wereld de K2, door de eigenaar van de brouwerij en een groep anderen werd dit schilderij gezien in een café in Pakistan. Zo komt de brouwerij aan de naam en sieren die vreemde en verwrongen honden ook de etiketten.
Zo siert het etiket van het bier van de titel ook zo’n lelijke hond, The Fear Imperial Pumpkin Ale. Bier met pompoenen is typisch Amerikaans en het procedé is zeer tijdrovend en kan de brouwer tot waanzin drijven. The Fear is dit donkerbruin gekleurde bier is gebrouwen met pompoenen, dit kan handgesneden pompoen zijn maar bij Flying Dog gebruiken ze pompoenpuree. Ook gaan er kruiden in dit bier, al doen ze bij Flying Dog er geheimzinnig over maar kaneel, nootmuskaat en kruidnagel zijn traceerbaar. De smaak van The Fear is droog bitter met wat zoetheid, tonen van karamel en kruiden. Het “Imperial” gedeelte in de naam slaat op dat het bier een zwaar alcoholpercentage heeft en in dit geval is het 9%, er zijn andere pompoen bieren die minder zwaar zijn.
Pompoen bieren of in het Engels Pumpkin Ale is nog geen eigen bierstijl en misschien dat ooit een Groentebier-stijl komt, want er zijn ook bieren met bijvoorbeeld witlof, komkommer en chilipepers. Dit was een Halloweenbier verhaal in mei en volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.

Reacties

Populaire posts