3de Bier Verhaal van Juni: La Chouffe - België

La Chouffe
Kabouters uit de Ardennen, je kent ze wel die gebochelde baardmans met zijn kiltdragende broer. Opgericht door zwagers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts in 1982 te Achouffe een dorpje uit de Ardennen, met volgens mij 50 inwoners. De brouwerij heet d’Achouffe en is ook één van die “slachtoffers van eigen succes”, een uit de hand gelopen hobby die uiteindelijk leidt tot de overname van brouwerij Duvel-Moortgat in 2006.

Tegenwoordig wordt het kleine dorpje overspoeld door (bier)toeristen, wat ook het gevolg is van het “succes” en de omgeving is ook het bezoeken waard. Achouffe ligt in de Belgische provincie Luxemburg en het bekendste gebied van deze provincie is toch de Ardennen, met zijn bossen, rivieren, grotten en zijn lekkere bieren.
La Chouffe is er één van en heeft sinds 1982 een zekere cultstatus opgebouwd met een bijbehorende groep volgelingen. La Chouffe is een Belgian Strong Ale, men mag het ook “Duvel”-achtig noemen van me. Met een alcoholpercentage van 8% heeft deze troebel oranje kleurig brouwsel een zoet bittere smaak en tonen van koriander en citrusvruchten. Genoeg van deze biertjes ga je wel Ardense kabouters zien. 

Dan kwam zijn Schotse broer met kilt langs in 1987 genaamd McChouffe met een donkere bruine kleur van 8%. Dit bier is een van de bierstijl Scotch, van origine Schots maar niet vinden in Schotland maar zeker volop in België te vinden en een beetje in Nederland.  Scotch bieren zijn meestal donker van kleur, zwaar in alcohol en nogal zoet door gebruik van kandijsuiker. Vaak hebben deze bieren een Schotse naam zoals: Gordon, Watney, Campbell en uiteraard het bekende voorvoegsel Mac. 
McChouffe is ook 8% zwaar maar heeft donkere bruine kleur met rode gloed. De smaak is zoet bitter van smaak met genoeg tonen van karamel, een typische Scotch van Belgische bodem. Deze twee brouwsels waren lange tijd de enige van brouwerij d’Achouffe, ooit door Chris Bauweraerts verteld dat twee bieren genoeg waren. Brouw er één die goed tot super is en dan probeer net zo tweede te maken. Is er tijd en ruimte om een derde te ontwikkelen en succes van te maken. Lange tijd kon men de Chouffe bieren alleen kopen in 0,75ltr en 1,5ltr flessen kopen en van tap. Maar door de overname door Duvel-Moortgat ook in de bekende “Duvel”flesjes van 0,33ltr. Die derde bier kwam in 1993 de N'Ice Chouffe een donker winterbier met een alcoholpercentage van 10% die ik ga behandelen in December.
De vierde die ik wel ga behandelen is het zomerbier van d’Achouffe die dit jaar verkrijgbaar is, genaamd Chouffe Soleil met een alcoholpercentage van 6%. Dit bier valt onder de Witbieren een tamelijk zware maar het heeft de eigenschappen. Troebel blond/geel van kleur en dorstlessend kwaliteiten. Maar de smaak is kruidiger een beetje een La Chouffe light bij wijze van spreken. Het zoet bittere is wel te ontwaren en het fruitige ook, goed zomer bier deze zomer.
Volgt nog de link en een filmpje http://www.achouffe.be/


Reacties

Populaire posts