3de Bier Verhaal van Juni: La Chouffe - België
La Chouffe
Kabouters
uit de Ardennen, je kent ze wel die gebochelde baardmans met zijn kiltdragende
broer. Opgericht door zwagers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts in 1982 te
Achouffe een dorpje uit de Ardennen, met volgens mij 50 inwoners. De brouwerij
heet d’Achouffe en is ook één van die “slachtoffers van eigen succes”, een uit
de hand gelopen hobby die uiteindelijk leidt tot de overname van brouwerij
Duvel-Moortgat in 2006.
Tegenwoordig
wordt het kleine dorpje overspoeld door (bier)toeristen, wat ook het gevolg is
van het “succes” en de omgeving is ook het bezoeken waard. Achouffe ligt in de
Belgische provincie Luxemburg en het bekendste gebied van deze provincie is
toch de Ardennen, met zijn bossen, rivieren, grotten en zijn lekkere bieren.
La
Chouffe is er één van en heeft sinds 1982 een zekere cultstatus opgebouwd met
een bijbehorende groep volgelingen. La Chouffe is een Belgian Strong Ale, men
mag het ook “Duvel”-achtig noemen van me. Met een alcoholpercentage van 8%
heeft deze troebel oranje kleurig brouwsel een zoet bittere smaak en tonen van
koriander en citrusvruchten. Genoeg van deze biertjes ga je wel Ardense
kabouters zien.
Dan
kwam zijn Schotse broer met kilt langs in 1987 genaamd McChouffe met een donkere bruine
kleur van 8%. Dit bier is een van de bierstijl Scotch, van origine Schots maar
niet vinden in Schotland maar zeker volop in België te vinden en een beetje in
Nederland. Scotch bieren zijn meestal
donker van kleur, zwaar in alcohol en nogal zoet door gebruik van kandijsuiker.
Vaak hebben deze bieren een Schotse naam zoals: Gordon, Watney, Campbell en
uiteraard het bekende voorvoegsel Mac.
McChouffe
is ook 8% zwaar maar heeft donkere bruine kleur met rode gloed. De smaak is zoet
bitter van smaak met genoeg tonen van karamel, een typische Scotch van
Belgische bodem. Deze twee brouwsels waren lange tijd de enige van brouwerij d’Achouffe,
ooit door Chris Bauweraerts verteld dat twee bieren genoeg waren. Brouw er één
die goed tot super is en dan probeer net zo tweede te maken. Is er tijd en
ruimte om een derde te ontwikkelen en succes van te maken. Lange tijd kon men
de Chouffe bieren alleen kopen in 0,75ltr en 1,5ltr flessen kopen en van tap.
Maar door de overname door Duvel-Moortgat ook in de bekende “Duvel”flesjes van
0,33ltr. Die derde bier kwam in 1993 de N'Ice Chouffe een donker winterbier met
een alcoholpercentage van 10% die ik ga behandelen in December.
De vierde die ik wel ga
behandelen is het zomerbier van d’Achouffe die dit jaar verkrijgbaar is,
genaamd Chouffe Soleil met een alcoholpercentage van 6%. Dit bier valt onder de
Witbieren een tamelijk zware maar het heeft de eigenschappen. Troebel
blond/geel van kleur en dorstlessend kwaliteiten. Maar de smaak is kruidiger
een beetje een La Chouffe light bij wijze van spreken. Het zoet bittere is wel
te ontwaren en het fruitige ook, goed zomer bier deze zomer.
Volgt nog de link en een filmpje http://www.achouffe.be/
Reacties
Een reactie posten