2de Bier Verhaal van Juni: Cigar City Maduro Brown Ale - Verenigde Staten / Florida

Cigar City Maduro Brown Ale
Zo een keertje maar weer eens een bier verhaal over een Amerikaanse staat en volgens de alfabetische volgorde is Florida nu aan de beurt. Dit schiereiland is vier keer groter dan Nederland en er wonen bijna 20 miljoen mensen. Florida hoort historische bij de Zuidelijke Staten maar die cultuur vind je in het noorden van deze staat en in het zuiden wordt men getrakteerd op de Cubaanse cultuur, wat door de vluchtelingen van het Castro regime komt.
Het centrale gedeelte van Florida is rond Orlando goed gevuld met pretparken en kan men aan de kust NASA aan het werk zien. Andere bekende bezienswaardigheden zijn de Everglades met zijn alligators, Miami met zijn stranden en art-deco gebouwen, de tropische eilandjes van de Florida Keys. Deze staat is vakantiewaardig alleen zijn er die nare orkanen die dit gebied kunnen teisteren die meestal tussen juni en oktober kunnen voorkomen, dus ga buiten het orkaanseizoen op reis.
Op alcoholgebied kan men hier van alles verwachten zo zijn er nog drie “dry-counties” waar resoluut geen alcohol verkoop toegestaan is. Meeste counties mag er tussen 1 uur ’s nachts tot 7 uur ’s morgens geen alcohol verkocht mag worden en op zondag helemaal niets, dat geldt voor winkels en horeca met een enkele uitzondering daargelaten. De stad Miami is de grootste uitzondering daar gaat het non-stop 24 uur en 7 dagen in de week alcoholverkoop door en de stad Tampa kan men ook nog om 3 uur ’s nachts aan drank komen.
Tampa is de stad waar het bier van de titel vandaan komt en de bijnaam van deze stad is “Cigar City”. Die naam komt van de intensieve tabakshandel met Cuba die in 1959 stopte nadat dat land communistisch werd, in Tampa stonden de sigaarfabrieken waar men de sigaren draaiden. Nu draagt sinds 2007 draagt een brouwerij uit Tampa deze bijnaam en brouwt een bier met een sigaar gerelateerde naam, die titel van dit verhaal.
De naam van het bier komt van het gebruikte blad komt van de tabaksplant genaamd Maduro, deze heeft een donker bruine kleur en geeft de uiteindelijke sigaar deze kleur(zie foto). Bij het roken ervan schijnt men een krachtige maar zoete smaak te ervaren. De eerder genoemde kleur van het blad is tevens ook de kleur van dit bier,het bier is geclassificeerd als een Brown Ale. Brown Ale is een bovengistende bierstijl van origine Engels, zeer populair in het noordwesten ervan en vooral Newcastle Brown Ale is het bekendste merk. Deze bieren kunnen een laag alcoholpercentage hebben en zeer zoet smaken of tegen de 5% aanzitten zoals de eerder genoemde Newcastle Brown Ale met een notige smaak. Maar dan zijn er nog de Amerikaanse interpretaties die voornamelijk droger zijn van smaak, bitterder en meer tonen van citrusvruchten. Bij de Amerikanen kunnen de alcoholpercentages hoger zijn dan de 5%, maar de overeenkomst is de bruine kleur en het hoppige karakter.
Deze “Floridaanse”variant Cigar City Maduro Brown Ale heb ik vorig jaar getest en moet zeggen het beviel me, de donker bruine jongen met een alcoholpercentage van 5,5%. De smaak is droog bitter en heeft tonen van geroosterd mout, karamel, koffie en citrus. Schijnt ideaal samen met een sigaar te degusteren deze Brown Ale.
Volgt nog de link, facebookpagina en een filmpje en volgende keer eens een keer aandacht aan kabouters te geven.Reacties

Populaire posts