2de Bier Verhaal van November: Rochefort 10 - België

Rochefort 10
Tijd geleden maar nu weer een Trappistenbier verhaal, Rochefort 10 en de rest van de bieren uit het klooster dit keer. Maar weten we het verschil nog, Trappistenbier wordt gebrouwen “door” monniken en Abdijbieren wordt gebrouwen “voor” de monniken. Rochefort wordt door monniken gebrouwen en is dus een van de 11 Trappistenbrouwers.
De eigenlijke naam van dit klooster is Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy en ligt in de gemeente Rochefort een stadje in de Belgische provincie Namen of in het Frans Namur. In deze gemeente zijn trouwens de grotten van Han te bezoeken of een kanotochtje over de rivier de Lesse. Het begon allemaal in 1230 als een nonnenklooster, maar na 200 jaar kwam er de klad erin met de nonnen. 1464 werden de nonnen eruit gezet en de monniken namen de plek in en werden beter geacht met het beheer van het klooster en het land erom heen. De Tachtig Jarige Oorlog bracht ook nog de nodige ellende, eerst in 1568 door de calvinistische troepen geplunderd en in 1577 door de Spanjaarden.
Na al dit gedoe kwamen de monniken terug en begonnen in 1595 met bier brouwen om weer wat te gaan verdienen. De 17de eeuw was nog erger met hongersnoden, epidemieën en weer plunderingen door oorlogvoerende legers. 18de eeuw ging iets beter met het klooster, alleen vervielen de monniken in decadentie. In 1755 probeerden ze het met een reglement en de monniken mochten niet meer thee, koffie, chocolademelk, likeuren of wijn te drinken, te roken, met de kaarten te spelen. De straf was opsluiting voor een ganse dag op hun kamer, maar het reglement hielp niet erg. Sterker ze droegen opeens niet meer hun traditionele pijen niet meer, tot de Fransen troepen in 1794 opduiken en ook het klooster plunderden. Je kan wel stellen dat er genoeg viel te halen in zo’n klooster, de lokale burgerbevolking hielp ook een handje. Het complex werd particulier bezit 1805 tot het in bezit kwam van een priester, schonk deze in 1887 aan het klooster van Achel en zo kwamen de monniken weer terug in Rochefort.
De boel werd hersteld, gerenoveerd en nieuw opgebouwd en enkele kunstwerken en devotieobjecten werden terug geschonken. In 2010 was er nog een grote brand maar gelukkig bleven de belangrijkste gebouwen ongedeerd. Waaronder de bibliotheek, de kapel, de woonvertrekken van de monniken en de brouwerij. Deze brouwerij bestaat sinds 1899 en is de 2de poging tot brouwen. In 1952 werd er in de brouwerij flink geïnvesteerd om de kwaliteit te doen opkrikken. Tegenwoordig brouwen de monniken 3 bieren, maar het klooster is niet te bezoeken en het bier is prima verkrijgbaar.

1: Rochefort 6 heeft een alcholpercentage van 7,5% en heeft een donkerbruine kleur. De smaak is subtiel bitter met tonen van gedroogd fruit en wat karamel. Van de 3 Rochefort bieren is dit de oudste en tot 1958 de enigste, het wordt maar 1 keer per jaar gebrouwen.


2: Rochefort 8 met een alcoholpercentage van 9,2% en de kleur is donker bruin. De smaak ik subtiel zoet bitter met tonen van karamel, banaan en rozijnen. Voor het eerst gebrouwen in 1955 als Nieuwjaars bier maar kwam in 1960 vast in het assortiment. Tegenwoordig rond  verkopen ze een 1,5 liter fles met kerst gedecoreerd etiket. Ook heeft dit bier een bijnaam en die luidt “Special”.
3: Rochefort 10 is de zwaarste van de 3 met een alcoholpercentage van 11,3%, de kleur is donkerbruin. De smaak is perfect zoet bitter, met tonen van chocolade, gedroogd fruit en vanille. Ook dit bier heeft een bijnaam en deze luidt “Merveille”, wat “mirakel betekent.
Dit bier valt in de categorie Quadrupel, dit is de overtreffende trap van de Tripel. De zwaarte van dit bier is 10% en zwaarder, de kleur is altijd donker bruin. In smaak zijn ze zoet, fruitig en kruidig.




Die nummers trouwens slaan op een oude Belgische meetmethode van de dichtheid van het wort voor fermentatie en niet zoals jullie hebben gelezen het alcoholpercentage. Dit was weer eens een Trappistenbier volgt nog de link en een filmpje.






Reacties

Populaire posts