Bier+Randzaken Oktober (6): Westmalle Tripel - België
Westmalle Tripel
Dit maal twee
klassiekers en de brouwers die de Tripel een gouden/oranje kleur gaven, waar vervolgens
de concurrentie handig op het succes meeliften. Brouwerij der Trappisten van
Westmalle één van de elf trappistenkloosters die brouwen en ze komen uit Westmalle,
gemeente Malle, provincie Antwerpen. Eerst een stukje geschiedenis over het
klooster, dat klooster heet officieel abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig
Hart van Westmalle en werd gesticht in 1794. De Franse Revolutie ging flink
tekeer en ook in Normandië waar ook het klooster La Trappe te vinden is in het
gehucht Soligny-la-Trappe, een groepje monniken waren er klaar mee en vluchtte
naar het noorden. België bestond nog niet maar het gebied hoorde bij
Oostenrijk, de bisschop van Antwerpen gaf ze een boerderij met de toepasselijke
naam “Nooit Rust”. Maar later in hetzelfde jaar vielen de Fransen de
Oostenrijkse Nederlanden binnen en de monniken vluchten naar het toenmalige
hertogdom Westfalen.
In 1802 mochten ze terugkeren naar Westmalle maar Napoleon
sloot in 1811 toch alle trappistenkloosters in het Franse keizerrijk. Na de val
van Napoleon kwamen ze weer terug maar nu ligt Westmalle in het Verenigd
Koninkrijk der Nederlanden en koning Willem I wilden ook de trappistenkloosters
sluiten maar de monniken konden bewijzen dat ze nuttig waren. Na 1830 ligt
Westmalle in België en in 1834 werd het klooster gepromoveerd tot abdij en
mochten ze een drank creëren. Dat moest wel het meest gedronken drank van de
regio zijn, in België is dat bier en dat werd dus gebrouwen.
In 1836 was het
jaar dat het eerste bier werd gebrouwen en op 10 december dat jaar voor het
eerst geschonken bij de lunch. Het klooster groeide en breide uit, nieuwe
kloosters werden her en der gesticht en de Wereldoorlogen werden goed
doorstaan. Dus we gaan nu verder met het bier, ze brouwen er drie bieren
waarvan twee bijna overal te koop zijn.
1: Westmalle
Extra is het refterbier en eigenlijk alleen in het klooster te drinken bij het
middagmaal, gasten van het klooster krijgen dit bier ook te drinken bij dat
maal. Het wordt tweemaal per jaar gebrouwen, met geluk brouwen ze teveel en dan
verkopen ze het aan drankhandelaren of aan de poort van het klooster. Extra
heeft een alcoholpercentage van 4,8% en een heldere gouden kleur. Bitterzoet
van smaak met tonen van appel, banaan, en iets kruidigs, lijkt op de Tripel
maar dan de light-versie.
2: Westmalle
Dubbel werd voor het eerst gebrouwen in 1926 zoals we die nu kennen, maar in
1856 werd al een donker bruin bier gebrouwen naast het refterbier. Dus in 1926
maakten ze hem zwaarder door de gebruikte ingrediënten te verdubbelen, en zo
ontstond de naam Dubbel. Als ik het goed heb was het 's-werelds eerste Dubbel
bierstijl die flink nageaapt is met prachtige en goede varianten en ook wat
mindere brouwsels. Dubbel heeft een alcoholpercentage van 7% en een licht
troebele bruine kleur. Tonen van banaan, karamel, gedroogd fruit en kruiden.
3: Westmalle
Tripel werd voor het eerst gebrouwen in 1956 maar in 1933 hadden ze al een
zwaarder bier met de naam Westmalle Superbier maar deze had nog niet de kleur van
nu. In 1956 was het wel het geval en alleen smaak werd aangepast, het ging
Tripel heten. Dit werd wel de maatstaaf voor ander Tripels net als de Dubbel,
vele versies zijn er gebrouwen. Tripel heeft een helder gouden/oranje kleur met
een alcoholpercentage van 9,5%.
De smaak is zoet bitter met tonen van citrus,
banaan en kruiden.
Inschenk tip neem een fles van de Dubbel en
Tripel en giet de helft van beide in een Westmalle glas, dit doen ze bij Café
Trappisten aan de overkant van de weg van het klooster. Café Trappisten
fungeert als het proeflokaal van het klooster, men kan er de Westmalle bieren
en fanmateriaal kopen. https://www.trappistwestmalle.be/nl
http://www.trappisten.be/
Reacties
Een reactie posten