Bier+Randzaken Oktober (2): Sleeman Cream Ale - Canada
Sleeman
Cream Ale
Canada is aan de beurt met een bierstijl die
hier is verbeterd maar wel is het ontstaat in de Verenigde Staten, Cream Ale.
Meer ale dan cream, cream betekent room en dat zit niet in bier maar ik zal
uitleggen het hoe en wat. Deze stijl is ontstaan uit pure noodzaak rond 1880 om
het hoofd te bieden tegen de nieuwe ondergistende Lager brouwerijen. De
Amerikaanse Ale brouwerijen brouwde bovengistend en hadden flink last van de
heldere goudkleurige rage die Europese immigranten meenamen, vooral de Tsjechen
en Duitsers.
De Cream Ale wordt gebrouwen met onder- en bovengist en op de
bovengistende methode, op het einde wordt de boel gefilterd om een Lager-look
te krijgen. Ook kan er rijst of/en maïs toegevoegd worden om de body lichter te
krijgen. Maar in tegenstelling tot een bovengistende Ale bruist de Cream Ale
meer. Officieel moet een Cream Ale uit deze voorschriften bestaan in
Noord-Amerika.
·
Alle ingrediënten die gebruikt worden
moeten (Noord)Amerikaans zijn.
·
Het moet bovengistend gebrouwen zijn
maar gekoeld gelagerd worden.
·
Het bier moet zijn uniekheid
verkrijgen door de bovengist en ondergist.
·
Het moet bruisend, sprankelend en
droog zijn.
Toen kwam de
bijna alles vernietigde Drooglegging in 1920 waar de meeste brouwerijen het
loodje legden. Ook Canada had een drooglegging die de Canadese provincies zelf
mochten bepalen of ze die invoerden.
Provincie/Territorium
|
Drooglegging ingevoerd
|
Afgeschaft
|
1856
|
1856
|
|
1874
|
1891
|
|
1901
|
1948
|
|
1916
|
1923
|
|
1916
|
1921
|
|
1916
|
1927
|
|
1917
|
1921
|
|
1917
|
1925
|
|
1917
|
1927
|
|
Newfoundland (pas 1949 onderdeel van Canada)
|
1917
|
1924
|
1918
|
1920
|
|
1919
|
1919
|
|
1921
|
1930
|
De Amerikaanse Drooglegging
eindigde in 1933 en zoals jullie zien in het overzicht hadden de meeste
provincies de Drooglegging al eerder afschaft. Omdat de Drooglegging ook veel
schade had berokkend in Canada op het moeilijke Lager brouwen, ging men massaal
over op het brouwen van Cream Ale want dat ging makkelijker. Amerikanen in de
grensstreek gingen massaal de grens over om flink te gaan drinken. In 1933 toen
de Amerikaanse Drooglegging werd afschaft was het eerste Amerikaanse gebrouwen
bier een Cream Ale.
Toenmalige brouwerij Krueger was de eerste die met bier
kwam in de Verenigde Staten, dat was een Cream Ale en gelijk in blik. Vind je
een blikje bier van Krueger uit die tijd, gooi het niet weg want ze kunnen
$5000 waard zijn. De grote bierreuzen brouwen dit bier niet want het zijn de
kleinere regionale brouwerijen die het brouwen in Noord-Amerika. In Europa zijn
het vooral de Denen de stijl machtig zijn, ik ga zes van deze bieren
behandelen.
1: To
Øl een brouwerijhuurder uit Kopenhagen, Denemarken laat
zijn bieren brouwen bij de Proefbrouwerij in België en
ze brouwen aldaar echt idioot veel
soorten bier. To Øl Limón
is een Cream Ale die heel citroenachtig overkomt. Er zit citroenbalsem,
citroenverbana en citroengras in het bier en voor de duidelijkheid het zijn
kruiden. Het bier heeft een alcoholpercentage van 3,5% en de kleur is troebel
goudkleurig. https://to-ol.dk/shop/
2: Mikkeller Cream Ale ook uit Kopenhagen en
ook een brouwerijhuurder, ze brouwen ook bij de Proefbrouwerij met ook idioot
veel soorten bier. Hun Cream Ale komt dichter in de buurt van zijn
Noord-Amerikaanse neefjes. Troebel goudkleurig met een alcoholpercentage 5%. De
smaak is een beetje licht zurig en degelijk droog bitter, tonen van grapefruit,
karamel en toffee. Trouwens beide brouwers hebben te gekke etiketten, misschien
een verhaal voor later. http://mikkeller.dk/brewery/
3: Brouwerij Hudepohl-Schoenling is een
merknaam dat ondergebracht is bij brouwerij Christian Moerlein uit Cincinnati,
Ohio. Maar Hudepohl-Schoenling heeft enige zelfstandigheid en brouwt Little
Kings Cream Ale onder eigen naam, maar op het etiket staat Schoenling wat ooit
een aparte brouwerij was voor dat ze samengingen met Hudepohl. Deze Amerikaanse
Cream Ale bestaat sinds 1958 en geeft het geheel een retro gevoel. Het heeft
een alcoholgehalte van 5,5% en de kleur is helder goud. De smaak is lichtjes
droog bitter met subtiele tonen van karamel en maïs, ze verkopen het in 21 cl.
flesjes.
4: Brouwerij Genesee uit Rochester, New York
en deze Amerikaande regionale brouwerij gaat al sinds 1878 mee en Cream Ale
sinds 1960. Al had de brouwerij van 2000 tot 2009 een andere naam namelijk High
Falls. Een nieuwe eigenaar besloot om de originele Genesee naam weer te gaan
gebruiken en het logo en etiket een meer retro benadering te geven. Deze Cream
Ale heeft een alcoholpercentage van 5,2% en de kleur is goudkleurig. De smaak
van het bier is heel lichtjes zoet bitter met verwaarloosbare tonen van maïs en
karamel. http://www.geneseebeer.com/
5: Brouwerij Muskoka komt uit Bracebridge,
Ontario, Canada en is vernoemd naar het gelijknamige district (soort van
gemeente). Tevens heeft het district een bijnaam Cottage Country, er nogal veel
vakantiehuisjes in dit pittoreske gebied. Hun Cream Ale bestaat sinds 1996 en
is net zo oud als de brouwerij, tevens is het hun meest verkochte bier. Licht
troebel goud/amber van kleur met een alcoholpercentage van 5% en over de jaren
een gefinetuned brouwsel. De smaak is zacht zoet bitter met perfecte tonen van
karamel. https://muskokabrewery.com/
6: Brouwerij Sleeman uit Guelph, Ontario,
Canada gebruikt 1834 als oprichtingsjaar
maar dat is niet waar, want het moet 1984 zijn. Waarom ze dat jaar gebruiken is
dat een betovergrootouder een brouwerij had en die hield het vol tot 1933. Een
afstammeling begon dus opnieuw een brouwerij en kreeg van een tante een
bierreceptenboek van de oude brouwerij. In dat boek op pagina 64 staat het
recept van hun huidige Cream Ale. Het heeft een helder gouden kleur en het
alcoholpercentage is 5%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van
citrus, karamel en maïs. http://sleeman.ca/en
Dat Cream Ale niet zo groot is geworden als
een Lager of Pilsener dat kwam omdat het bovengistend is, de brouwstijl is
gevoelig voor infecties en zeker in die oude tijd. Maar tegenwoordig weet men
hoe dat voorkomen kan worden, dus een leuke bierstijl tegenover de Lager of
Pilsener. Oh ja natuurlijk een filmpje.
Reacties
Een reactie posten