Bier+Randzaken Juni (4): Dorada Pilsen - Spanje

Dorada Pilsen


Bij het schrijven van deze verhalen plan ik een beetje vooruit en kwam erachter dat dit bier ook bij AB-Inbev hoort, een extra AB-Inbev verhaal deze maand want de volgende is er ook één. Dat terzijde want af en toe doe ik een vakantie biertje, dit keer iets van de Canarische Eilanden. Oorsprong van dit bier is het eiland Tenerife, de grootste van het Spaanse archipel voor de Marokkaanse kust. Eerst een stukje geschiedenis want in 1939 begon Maximino Acea Perdomo de allereerste brouwerij van Tenerife in de hoofdstad van het eiland, Santa Cruz de Tenerife.

De naam van de brouwerij is Compañía Cervecera de Canarias wat letterlijk Brouwerij van de Canarische Eilanden betekent, ook zijn ze bekend onder de afkorting CCC. Het was een turbulente tijd in Spanje want de burgeroorlog was net afgelopen en het volgende conflict was begonnen, de Tweede Wereldoorlog. Er was een brouwinstallatie gekocht in Duitsland maar die kon niet geleverd worden door de oorlog tot deze was afgelopen. Eind 1945 kwam het spul en in 1948 werd het eerste bier gebrouwen na 9 jaar van “opstartproblemen”, er was ook een Duitse brouwmeester ingehuurd. Brouwmeester Carlos Hans kwam met een Lager en kreeg de naam CCC en in de jaren 60 ging het Dorada heten.


Dorada betekent in het Nederlands “gouden” of “goudkleurig”. Springen we even naar 1994 want toen fuseerde ze met brouwerij Sical van buureiland Gran Canaria, bekend van het merk Tropical. Rond 2000 kwam het in handen van SAB-Miller de toenmalige nr.2 die vervolgens werd opgeslokt door AB-Inbev in 2016.

Ben benieuwd of ze deze brouwerij houden want CCC domineert wel op de Canarische Eilanden maar op het Spaanse vasteland (bijna) niet verkrijgbaar. Daar hebben ze geen brouwerij in hun bezit, dus dat wachten we maar af hoe dit afloopt.


Op het etiket staat een afbeelding van de hoogste berg/vulkaan van Spanje, El Teide. De slapende vulkaan is boven zeeniveau 3718 mt. hoog, maar als we van de zeebodem gaan rekenen is het 7000 mt. hoog. Het gebied is een nationaal park en is makkelijk met de auto te bereiken, een kabellift brengt je nog hoger en wie nog hoger wilt moet toestemming vragen. Met helder weer op het hoogst mogelijke punt kan men alle zeven Canarische Eilanden zien liggen. Een leuk uitstapje als je even klaar bent met het strand en al je dorst krijgt, komen er twee CCC biertjes die ik ooit gedronken en een Shandy die ik nog niet heb getest.


1: Dorada Pilsen is een Pilsener met een alcoholpercentage van 4,7% en de kleur is helder goud. De smaak is licht zoet bitter met zeer lichte tonen van karamel.
2: Dorada Especial is een Lager met een alcoholpercentage van 5,1% en ook een heldere gouden kleur. De smaak van deze is zoet bitter en lichte tonen van karamel en iets van citroen.3: Dorada Sin Limon is een Shandy waar een bijna alcoholvrij bier is gemixt met een citroen/limoen drank. Dit drankje heeft een alcoholpercentage 0,5% en de kleur is troebel geel. De shandy is verfrissend door de citroensap, handig op een hete zomerdag op Tenerife.


Dit was brouwerij CCC en volgt nog een link en een filmpje.Reacties

Populaire posts