Bier+Randzaken Juni (2): Calavera Mexican Imperial Stout - Mexico

Calavera
Mexican
Imperial Stout


Het jaarlijkse verhaal over bier uit een specifieke Mexicaanse deelstaat en om het makkelijk te houden dit keer de staat Mexico en niet het land Mexico. De staat heeft zijn naam te danken aan de Azteekse provincie Mexihco, dezelfde Azteken noemden zichzelf Mexica.


Trouwens voor de Azteken zelf was het niet gebruikelijk zichzelf Azteek te noemen, maar de volken die de Azteekse taal Nahuatl spraken werden zo algemeen genoemd. De hoofdstad van de Azteken heette Tenochtitlan en na de Spaanse verovering in 1521 herbouwde ze de stad en noemde het Mexico-Stad, denk dat de oude naam lastig uit te spreken was voor de Spanjaarden. Na een lange strijd werd Nieuw-Spanje onafhankelijk in 1821 en de werd de naam veranderd in Mexico, dit is om nostalgische en historische redenen gedaan.


Het grondgebied van de staat Mexico was vele malen groter en kwam tot de Grote Oceaan, er zijn uit het grondgebied met de tijd wat extra staten gecreëerd en Mexico-Stad heeft ook een eigen gebied gekregen. In ieder geval is de staat Mexico de helft kleiner dan Nederland maar het is er wel vol met ongeveer 16 miljoen inwoners.



De staat is nogal hoog en dus je moet er wel een paar dagen wennen, de hoofdstad Toluca de Lerdo ligt op 2743 m.) hoogte. En er zijn ook hoge vulkanen in het gebied en de hoogste en bekendste is de Popocatépetl (5426 m.), ernaast ligt de iets lagere vulkaan Ixtaccíhuatl (5286 m.)


Maar de grootste trekpleister is Teotihuacán de antieke stad die bestond van 500 v.Chr. tot 750 na Chr. Deze beschaving had waarschijnlijk geen schrift maar informatie of over het reilen en zeilen komen van de Maya’s. De belangrijkste overblijfselen is de Piramide van de zon, de Piramide van de maan, de tempel van Quetzalcoatl en de tempel van Tlaloc. De Laan van de Doden verbindt deze gebouwen en andere bouwsels.


Op naar de zes brouwerijen en deze zijn allemaal te vinden in de voorsteden van Mexico-Stad maar ze liggen allemaal uiteraard in de staat Mexico.


1: Brouwerij Bala Perdida (2016) wat zoiets als “verloren kogel” betekent komt uit Cuautitlán Izcalli (511 duizend inw.) en dat is Nahuatl voor “je huis onder de bomen”. 75% van de inwoners werkt in Mexico-Stad en dan staat de enige snelweg erheen in een megafile voor uren, ook is er een Bacardi fabriek te vinden en ook Ford laat er zijn Fiësta’s in elkaar zetten. Van de brouwers kan ik niet veel vinden maar ze brouwen één bier, Bala Perdida California Common. Vernoemt naar de bierstijl en type “Anchor” in de zoekbalk dan kom je bij het verhaal erover. Het bier heeft een amber kleurtje en een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht droog bitter met tonen van karamel.



2: Brouwerij Del Rey (2014) en dat betekent “de koning” en
komt uit Chalco de Díaz Covarrubias (310 duizend inw.). Het
eerste gedeelte is Nahuatl voor “aan de rand van het meer”
maar dat meer is sinds 1895 drooggelegd. Het 2de deel is
een achternaam en die hoort bij  Juan Díaz Covarrubias een
schrijver die tijdens een van de vele Mexicaanse burgeroorlogen
is geëxecuteerd. Een achternaam toevoegen aan een plaats
komt vaker voor Mexico, het zijn vooral martelaren en helden
die deze eer krijgen. Van brouwerij Del Rey kan ik ook niet veel
vinden maar ze brouwen een paar bieren, ik behandel de
ge-rievewde. Del Rey Torre Negro (betekenis Zwarte Toren)
is een Black India Pale Ale met een alcoholpercentage van 6%
en een zwarte kleur. De smaak is droog bitter met wat zoetheid,
tonen van geroosterd mout, citrus, karamel en iets vaags als honing.



3: Brouwerij Maria Bonita (2016) en dat betekent “mooie Maria” en komt uit het dorpje Santa Ana Ixtlahuaca en dit plaatje hoort bij gemeente Ixtlahuaca (126 duizend inw.). Omdat er veel plaatsen Santa Ana (heilige Anna) heten krijgen ze de gemeente naam erbij, die gemeentenaam is Nahuatl voor “vlaktes zonder bomen”. Deze plek is nogal landelijk met de rest van de plaatsen die ik hier behandel, de brouwerij is gevestigd op een boerderij. Ze willen authentieke ambachtelijke Mexicaanse bieren brouwen en flessen hebben een mooie papieren wikkel. Maria Bonita Blonde is een Golden Ale van 5,2% met een licht troebel gouden kleur. De smaak is redelijk droog bitter van smaak, met lichte tonen van citrus.



4: Brouwerij Seis Hileras (2015) en dat betekent letterlijk “zes rijen” en ik denk dat het met gerst te maken heeft, want er bestaat zesrijige gerst om bier mee te brouwen. Ook hier een sierlijke plaatsnaam waar ze vandaan komen en die ook een uitleg krijg van me. Atizapán de Zaragoza (489 duizend inw.) het eerste deel is Nahuatl en betekent letterlijk “plaats over klei wateren”. De rest is vernoemd naar generaal Ignacio Zaragoza die een Frans leger versloeg tijdens de slag van Puebla (1862) en deze dag wordt elk jaar gevierd tijdens Cinco de Mayo. Zijn leger was eigenlijk zwakker maar hij was strategisch vernuft om de Fransen te verrassen, na de slag overleed hij aan de tyfus. Seis Hileras Porter is hun meest verkochte bier met een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is zeer donkerbruin. De smaak is droog bitter met een zoetje, tonen van geroosterd mout en karamel.



5: Brouwerij Aztlán (2016) is vernoemd naar de mythische woonplaats waar de volken die Nahuatl spreken vandaan kwamen, zoals de Azteken of Mexica zoals we eerder geleerd hebben. Waar die plek was wordt nog over gedebatteerd want sommige denken dat het in de Mexicaanse staat Zacatecas ligt, of Nayarit die sindsdien profileert als de wieg van de Mexicaanse natie uitgeeft uit maar ook het Amerikaanse Utah en Colorado worden genoemd. De brouwerij komt uit de stad Tlalnepantla, maar daar ga ik bij de volgende brouwerij over verder. Van de brouwerij heb ik het idee dat behalve ze van bier brouwen ook van Heavy Metal houden, zeker met het volgende bier. Aztlán Beer Metal en om de flessenhals zit typisch armbandje die menig metal muzikant zou kunnen dragen. Het is een Baltic Porter als ik het goed begrijp, de sterkere broer van de Porter en deze heeft een alcoholpercentage van 7%. Deze zeer donkerbruin kleurige brouwsel heeft een verfijnd zoet bittere smaak, met tonen van toffee, chocolade, wat geroosterd mout, iets van kruiden en wat drop. https://www.cerveceriaztlan.com.mx/ https://www.facebook.com/Cervecer%C3%ADa-Aztl%C3%A1n-323822647760775/



6: Brouwerij Calavera (2008) betekent “schedel” en dat komt men tegen tijdens de Mexicaanse feest- en herdenkingsdag de Dag van de Doden. De schedels die ze gebruiken zijn handgemaakt en erg kunstig. Het feest heeft zijn oorsprong uit de Aztekentijd en gemixt met het christelijke Allerheiligen en Allerzielen, voor een buitenstaander komt het luguber en vreemd over. De brouwerij staat in Tlalnepantla (674 duizend inw.) en in het Nahuatl betekent het “het land in het midden”. Deze stad heeft nog twee goed bewaarde Azteken piramides staan en voor de rest is het een redelijke welvarende stad. Bij de brouwerij komen de schedels terug op de etiketten, de Dag van de Doden thema siert veel van het artwork. Calavera Mexican Imperial Stout is een zware jongen voor Mexicaanse begrippen met zijn 9%, trouwens Mexico is 2 keer kort een keizerrijk geweest. Het pikzwarte bier heeft een droog bittere smaak maar is ook wat zoetigheid, rokerigheid en gebrand alcohol. Het heeft tonen van geroosterd mout, chocolade, iets van melasse en een toefje subtiel chilipeper (het blijft Mexico).


Dit was een verhaal over de staat Mexico en craftbier is ook groeiend in de voorsteden van Mexico-Stad, volgt nog een filmpje.



Reacties

Populaire posts