Bier+Randzaken = Gouden Carolus Cuvée Van De Keizer Imperial Dark (Blue Label) - België

Gouden Carolus Cuvée Van De Keizer Imperial Dark
(Blue Label)


Het is een lange naam maar het wordt in stukjes hakken waar ik het zo over ga hebben, maar in ieder geval het is een Belgische topper uit Mechelen. Brouwerij Het Anker die de titel van dit bierverhaal brouwt buiten deze voornamelijk toppers. De brouwerij heeft als oprichtingsjaar 1872 maar dat was het jaar dat ze boel overnamen, op de plek wordt al sinds 1369. In de 15de eeuw was er op de plek van de brouwerij een middeleeuws ziekenhuis gevestigd waar bier werd gebrouwen maar men was vrijgesteld van accijnzen en belastingen dit bepaalde Hertog Karel de Stoute (1433-1477) in 1471. Zoals bekend was bier vele malen veiliger om te drinken dan water, men wist niet dat het kookproces bij het brouwen alle bacteriën doden en het alcoholgehalte was wel laag in die periode. De achterkleinzoon van Karel de Stoute zou via huwelijk, erfenissen en veroveringen behoorlijk machtig worden. Het is Karel V (1500 - 1558) die in Gent werd geboren en met zijn zusters werd hij opgevoed in Mechelen door zijn tante Margarethe van Oostenrijk die landvoogdes van de Nederlanden was.


Karel was een telg van het huis van Habsburg en die familie was in vele gebieden de baas op een gegeven tijd en de meeste hadden een familiekwaal, namelijk een vooruit staande kin waarvoor kauwen lastig is en deze kwaal noemen ze de "Habsburgse kin". Via zijn vader Filips de Schone werd hij de heer van de Nederlanden en zijn moeder Johanna de Waanzinnige werd hij koning van Spanje waar ook Napels, Sicillië, Sardinië met een enorm koloniaal rijk bij hoorden. Toen zijn grootvader Maximiliaan I van Oostenrijk in 1519 overleed erfde Karel V de Oostenrijkse erflanden en zijn grootvader was ook keizer van het Heilige Roomse Rijk. Voor die functie moest je verkozen worden en dat regelde zijn opa via omkoping en dreigen met oorlog door Karel. 


Zo werd hij de machtigste man die veel invloed had, maar kreeg geen grip op de Fransen en wist wel de Ottomaanse opmars tegen te houden. Ook is bekend dat hij van excessief vlees eten hebben gehouden om dat weg te spoelen met koud bier, want wijn niets voor hem. Zodoende zijn er een clubje Belgische brouwerijen die Karel V gerelateerde biermerken en het Anker heeft het merk Gouden Carolus. Dat was de bijnaam van de karolusgulden of carolusgulden die in de regeertijd van Karel V werd geslagen, de gulden zelf heeft het van de 13de eeuw tot 2002 volgehouden om door de euro worden te vervangen.


Nou is er van het biermerk Gouden Carolus een hele reeks smaken, maar ik ga het over  0,75 liter flessen hebben en zal in de toekomst de rest behandelen. Op 24 februari 1998 kwam Gouden Carolus Cuvée Van De Keizer op de markt ter gelegenheid van de geboortedag van Karel V, dus we hebben nog 2 maanden. Het woord Cuvée kan betekenen dat het net even iets anders is en/of smaakt dan het originele bier, het originele bier is Gouden Carolus Classic die flink opgevoerd is.


Tien jaar lang heette dit bier Gouden Carolus Cuvée Van De Keizer maar de familie kreeg uitbreiding, dus nu is Imperial Dark in de naam bijgekomen en voor de zekerheid duiden ze het bier ook nog met "Blue Label" aan. Het bier is een Quadrupel die volgende stap na de Tripel met een alcoholpercentage van 9% á 13%. De Cuvée is 11% zwaar maar in het begin was het maar 8%, in 2003 was het 10% en daarna het huidige. De smaak is zoet met wat branderigheid in het gehemelte door de alcohol, tevens is het bier minder gehopt. de kleur is kan amber tot robijnrood zijn. Het bier heeft een troebel donker amber kleurtje met een verwarmde zoete smaak met een licht bittertje. Het heeft tonen van karamel, gedroogde pruim, rozijnen, beetje chocolade en koffie met branderigheid van de alcohol. Wie het bier voor een paar jaar weglegt kan smaakevolutie verwachten.



Gouden Carolus Cuvée Van De Keizer Imperial Blond (Red Label) is de reden dat de naam wat langer werd. Dit bier kwam dus in 2008 op de markt om het 10 jarige jubileum van de nu Imperial Dark te vieren, ook op 24 februari elk jaar wordt het weer verkocht.. Het bier is een Belgian Strong Ale wat men in de Duvel hoek kan plaatsen, kruidig krachtig blond kleurig bier. De Imperial Blond heeft een licht troebele blonde kleur met een alcoholpercentage van 10%. De smaak is verwarmend zoet met een licht bittertje met tonen van karamel, citrus, gedroogde banaan kruiden en een beetje branderhigheid door de alcohol.



Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused kwam in 2015 ter wereld als de eerste Gouden Carolus Indulgence, dit merk is elk jaar anders van smaak. Maar Whisky Infused deed het zo goed en de vraag was zo groot dat in 2017 permanent in het gamma werd opgenomen. Het bier is een extra gerijpte versie van de Imperial Dark met een infusie van Gouden Carolus whiskey want behalve brouwen stoken ze ook Gouden Carolus whisky. Daardoor krijgt het bier een hoger alcoholpercentage van 11,7% en de kleur blijft troebel donker amber. De smaak begint heftig met de whisky om vervolgens af te zwakken naar zoet bitter met tonen van gedroogd fruit, karamel en geroosterd mout. Sinds kort zijn er ook 0,33 liter flesjes van dit bier.



De betekenis van de titel nog een keer, "Gouden Carolus" is dus een oude munt met keizer Karel V erop. Cuvée van de Keizer is iets speciaals in de naam van de keizer Karel V. Imperial Dark betekent "Keizerlijk Donker" en "Blue Label" is dus de blauwe band op de fles voor degene die niet kunnen lezen. Je zal je niet vervelen met deze 3 en na vele jaren kan je er nog van genieten. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. 






Reacties

Populaire posts