Bier+Randzaken = HaandBryggeriet Odin's Tipple - Noorwegen

 HaandBryggeriet Odin's Tipple


Het wordt weer eens tijd voor wat zwaargewichten en dan wel een clubje Imperial Stouts uit Noorwegen. Maar eerst een korte uitleg over de bierstijl en ze kunnen heftig zijn of zeer verraderlijk makkelijk drinkbaar. Net als de gewone Stout heeft een pikzwarte kleur en de smaak kan bitter zijn maar ook zoet, wederom het alcoholpercentage ligt tussen de 9% en kunnen over de 18% heen gaan. Ooit is deze bierstijl bedoeld voor de export van Groot-Brittannië naar het Russische keizerrijk, dit gebeurde al begin 18de eeuw. Het bier werd extra gehopt en voorzien van meer suiker die tijdens de reis omgezet werd in alcohol. Zodoende wordt deze bierstijl ook wel Russian Imperial Stout genoemd en de heersers van dat immense land lusten het goedje ook wel. Met een beetje zoekwerk zijn de volgende 6 brouwerijen met wat van hun bier in ons landje wel te vinden bij de betere (online)bierwinkel. Zo nu wat  heftige Stoutbieren en wat korte uitleg over de brouwerijen plus dat er wat Noors wordt geleerd.Brouwerij Nøgne Ø (2002) komt uit Grimstad wat ten oosten ligt van Kristianstad. De naam van de brouwerij is oud-Deens en betekent "naakt eiland". Er zijn genoeg van die kale eilanden langs de zuid Noorse kust en daar komt de naam van. De brouwerij groeide flink en een grote Noorse brouwerij met de naam Hansa Borg nam in 2013 een flink aandeel. Nøgne Ø Imperial Stout heeft een alcoholpercentage van 9% en de kleur is zwart wat een terugkerend thema zal zijn. De smaak is redelijk droog bitter waar wat zoetig probeert doorheen te komen. Het heeft tonen van geroosterd mout, chocolade, karamel, wat citrus en vaags perzik, ook wat branderige alcohol op de achtergrond. Website Nogne Ø  Lervig Aktiebryggeri (2003) en dat laatste woord is Noors voor aandelen brouwerij en zo weten we hoe ze gefinancierd zijn. Het eerste woord kan "vrijheid", "charisma" of "beïnvloeder" betekenen want via via kwam ik erachter. De reden dat ze bestaan is dat de grootste brouwerij van Noorwegen in hun woonplaats Stavanger een brouwerij hebben gekocht en de boel sloten, zodoende er moest iets beters terug komen. 
Lervig Konrad's Stout en ik heb geen idee wie Konrad is maar het artwork ziet er absurd uit met drie misschien omgelegde communisten. Het alcoholpercentage is 10,4% en de kleur is pikzwart. De smaak is behoorlijk droog bitter met hier en daar wat zoetheid, er zijn tonen van geroosterd mout, koffie, chocolade, karamel en wat drop. Website Lervig


 
Brouwerij Kinn (2009) uit de meest westelijkste stad van Noorwegen Florø. De brouwerij is het resultaat van het winnen van Noorse amateur brouwwedstrijden in 2006 en 2007, wat een uitdaging werd om professioneel te gaan. Met hulp van andere Noorse beginnende brouwerijen kwam er schot in de zaak. Kinn is een afkorting van het woord Kinnhuset en dat betekent stadhuis wat tevens de locatie van de brouwerij is, welteverstaan het oud stadhuis van Florø. Kinn Bresjnev is vernoemd naar Soviet leider Leonid Brezjnev die van 1964 tot 1982 de touwtjes in handen had. Zo kan je ook een Russian Imperial Stout vernoemen. De kleur is wederom zwart en qua alcoholpercentage is het de zwakste met 8%. De smaak is droog bitter met ook hier en daar wat zoetheid met tonen van geroosterd mout, chocolade en drop. Website KinnCervisiam (2015) is een brouwerijhuurder uit Oslo en zien zichzelf als een koekoek, in plaats van een ei leggen brouwen ze een bier elders. De naam van de brouwerij betekent bier in het Latijn en ze brouwen graag idioot en goed smakende bieren. Niets vreemd is hun te gek en dat vertaalt zich in het artwork, het heeft iets absurds en horror-achtig. Cervisiam C.H.U.D. en die afkorting staat voor Christmas Hating Underground Dweller, het bier voor de kersthater en dus drink dit bier voor of na luid de uitleg. Het pikzwarte bier plus rode gloed en met een alcoholpercentage van 10% wordt gebrouwen bij brouwerij Amundsen. Het smaak is zoet bitter en de droogheid zit achterin, het heeft tonen van chocolade, kokosnoot, vanille, karamel en wat geroosterd mout. Website CervisiamBrouwerij Amundsen (2011) komt uit Oslo gaat zeer gebukt onder eigen succes en moest de afgelopen jaren al drie keer uitbreiden. Het is duidelijk dat een alternatief bieden tegen het macrobier geweld dat Pilsener en Lager heet wat door die uitbreidingen heel goed aan het lukken is. Qua artwork zitten ze ook wel tegen het absurde aan maar er zijn ook wat andere kunstige bieren. Ook hebben ze een hele reeks bieren met de naam Dessert in a can oftewel een toetje in een blikje, dit zijn diverse bieren met ingrediënten die niet misstaan in taartvorm.
Amundsen Dessert In A Can - Pecan & Maple Pie is zo eentje. Pecannoot is familie van de walnoot en kan rauw worden gegeten en worden ook vaak geroosterd of gezouten, ook als garnering in gebak of ijs. De Maple Pie is een taart waar esdoornsiroop inzit met als hoofdingrediënten meel, boter, vanille, room en suiker. Dus zo heb je een idee hoe dit 11,5% zware pikzwarte bier zal smaken. Behoorlijk zoet van smaak met een licht bittertje, tonen van pecannoot, vanille, karamel, esdoornsiroop en wat geroosterd mout. Website AmundsenHaandBryggeriet (2005) uit Drammen en zijn de 2e brouwerij van de stad na brouwerij Aass, de 2de brouwerij van Noorwegen. De naam van de brouwerij betekent letterlijk "handbrouwerij" om het artisanale karakter uit het begin en de handafdrukken sieren het artwork. Ze brouwen bijna alle bierstijlen die er bekend zijn en brouwen bieren met typische Noorse ingrediënten en draaien hun hand niet om voor barrel aged en zure bieren. 
HaandBryggeriet Odin's Tipple en dat laatste gedeelte betekent "Odin's drankje", zoals jullie weten is Odin de oppergod van de Vikingen. Volgens Noorse mythes moest Odin één oog opofferen om van de bron van kennis te mogen drinken, dat is waarom Odin altijd wordt afgebeeld met een ooglap. Deze laatste Imperial Stout heeft een alcoholpercentage van 10,5% en de inmiddels vertrouwde pikzwarte kleur plus er is net zoals al die andere bruine schuimkraag. De smaak is behoorlijk droog bitter met af en toe iets zoets plus wat branderigheid door alcohol. Het heeft tonen van geroosterd mout, pure chocolade, karamel,  koffie en wat rookmout. Website HaandBryggeriet


Dat ware wat zware zwarte Noorse smaakbommen en volgt nog een filmpje.
Reacties

Populaire posts