Bier+Randzaken = Castle Rock Screech Owl - Engeland

 Castle Rock Screech Owl


Brex-beer-it-thema deel 64 en het Engelse graafschap dat wordt met een struikrover die 
steelt van de rijken en zijn buit vervolgens verdeelt onder de armen met een groep vrolijke vrijbuiters. Robin Hood dus en het graafschap is Nottinghamshire en daar kan ik niet onderuit komen daarover straks wat meer. Nottinghamshire is centraal gelegen in Engeland en is iets kleiner dan de provincie Limburg met ongeveer 1,1 miljoen inwoners. Daar heb je het al met de vlag die je boven de kaart ziet met het silhouette van Robin Hood wat is gebaseerd op een beeld in Nottingham. Het beeld staat bij Nottingham Castle waar meer beelden staan met figuren uit de legende. De andere beelden stellen de Vrolijke Vrijbuiters Kleine Jan, Broeder Tuck, Will Stutely, Allan a Dale en Will Scarlet voor. Ook zijn er wat stenen scenes uit de verhalen op de muur aldaar te zien. Deze legende wordt logischerwijs goed uitgebuit door de stad en is zodoende één van de meest bezochte steden van Engeland. Het Nottingham Castle is een landhuis uit de 17de eeuw wat is gebouwd over het oude kasteel wat in de verhalen van Robin Hood voorkomt wat te bezoeken is en ligt op een heuvel.


Door de ligging en dit belangrijk gelegen kasteel annex landhuis is er veel gebeurd in de Britse geschiedenis. Ook is Nottingham gelegen op een zandstenen grond waar grotwoningen zijn uitgegraven van duizend jaar oud, wat nog in praktijk werd gebracht tot 1845. Dit was een handig alternatief voor de arme bevolking voor het gebruik als woning, werkplaats of opslagruimte. Het plan was om de boel dicht te storten met beton in de jaren 70 om vandalisme te voorkomen maar daar waren de inwoners niet zo blij mee. Dat is dus tegengegaan zodoende is het een attractie geworden en er zijn 800 van die grotten bekend. Deze bezienswaardigheid staat bekend als de City of Caves


Wat ook historisch is de oudste pub van Groot-Brittannië en deze dateert uit 1189 en is te vinden vlakbij Nottingham Castle. De naam van de pub is Ye Olde Trip to Jerusalem Inn en heeft te maken dat het een stopplaats was voor bedevaartgangers en kruisvaarders richting het Heilige Land. Het oudste gedeelte van de pub is uitgehakt in de zandstenen rots en de rest is eraan gebouwd. Maar er is bewijs dat de uitgehakte ruimte een brouwerij was en bestond al in 1068 en bij ket kasteel hoorde. Onder de pub lopen gangen en zijn er ruimtes waar in vervlogen tijden illegale hanengevechten werden gehouden en mensen gevangen werden gezet. Liefhebbers van geesten zitten hier ook goed want in de krochten spookt het, er vliegt af en toe iets in de rond en er zijn geheimzinnige geluiden te horen. 


Ook moet ik het vervloekte model van een galjoen vermelden dat meer dan honderd jaar onder een glazen doos. Het verhaal wil dat een zeeman zijn schuld niet kon betalen en dit galjoen gaf, maar wie het aanraakte stierf om het af te stoffen. Dus voor de zekerheid die glazen doos en het stof op het galjoen spreekt voor zich. Tenslotte hebben ze een stoel die de zwangerschap zo bevorderen maar dat ding is oud en vele vrouwen willen erop zitten dat het opgeborgen is op het moment. Dit is een plek vol historie, folklore en legendes om er een biertje te drinken.Voor de voetballiefhebbers zijn er twee clubs in Nottingham met een behoorlijke ouderdom, al spelen ze niet op het hoogste niveau is de rijke geschiedenis er niet minder op. Notts County is opgericht in 1862 en is tevens de oudste professionele voetbalclub ter wereld. Ze zijn wel wat afgegleden en spelen op het vijfde niveau in het Meadow Lane. Ze spelen in zwart-wit gestreepte shirts en Juventus uit Turijn heeft via via in 1903 deze shirts gekregen. Belangrijkste prijs is de FA Cup in 1894, dus dat wordt weer eens tijd.


Nottingham Forest en die spelen aan de andere kant van de rivier Trent in het stadion City Grounds. Opgericht in 1865 en deze club is de op twee na oudste professionele voetbalclub van Engeland. Deze club speelt sinds de degradatie in 1999 op het tweede niveau maar is wel succesvoller geweest dan stadsgenoot Notts County. In het seizoen 1976/77 promoveerden ze naar het hoogste niveau om gelijk het jaar erop kampioen te worden. Dat jaar daarop werd de Europa Cup gewonnen om dat huzarenstukje vervolgens een jaar later weer te doen. De FA Cup werd ook twee keer gewonnen en dat gebeurde in 1898 en 1959. Dus voor Nottingham Forest wordt het ook tijd om eens beter hun best te gaan doen.


Verder met het biergebied want dit zit met Nottingham ook wel goed en de rest van Nottinghamshire. Als je Robin Hood thema bieren verwacht dan zijn die er niet op dit moment, er was wel een Robin Hood Brewery van 2012 tot 2019 waar alle karakters een bier hadden. Ik zal vier brouwerijen behandelen met hun bier en bijna allemaal uit Nottingham.


Blue Monkey Brewery (2008) is te vinden op industrieterrein annex retailpark nabij het dorpje Giltbrook iets te noordwesten van Nottingham te vinden. Maar de brouwerij is begonnen in de stad Ilkeston wat in het graafschap Derbyshire te vinden is. In 2010 moesten ze al uitbreiden en dus verhuisden ze naar de huidige locatie, maar de brouwerijnaam heeft te maken met Ilkeston. Daar stond ooit een ijzerfabriek waaruit twee schoorstenen blauw vuur was uit te zien en de bewoners ze de bijnaam "blue monkeys" oftewel "blauwe apen". Guerilla is woordspeling van gorilla en guerilla, ook de Che Guevara parodie werkt mee. Het bier is een Stout met een bijna zwarte kleur en het alcoholpercentage van 4,5%. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade en karamel. Link naar Blue Monkey Brewery Magpie Brewery (2006) en de brouwerij is vernoemd naar de bijnaam van voetbalclub Notts County, "the magpies" en dat betekent "de eksters". Sterker de brouwerij zit achter het stadion van Notts County waar ze hun nest hebben gevonden. Ze hebben twee pubs in de stad en een proeflokaal bij de brouwerij wat dan weer handig als je een traditioneel Engels lange-halen-gauw-thuis voetbal wilt zien. Thieving Rogue betekent "stelende schurk" en daar is de ekster om bekend dat de vogel glimmende dingen gapt. Het bier is een Pale Ale met een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is helder goud. De smaak is zacht zoet bitter met tonen van citroen, sinaasappel en licht geroosterd mout. Link naar Magpie Brewery Nottingham Brewery en daar had ik jullie bijna want er moet wel een Robin Hood bier zijn in Nottinghamshire. Deze brouwerij ziet zich als een spirituele voortzetting van een brouwerij die van 1847 tot 1952 bestond. De rechten van de naam en bierrecepten kwam in handen van de mannen van Castle Rock Brewery die het doorspeelde naar deze brouwerij die bevind in een pub in de buitenwijk Radford. Robin Hood Ale is alleen verkrijgbaar van het vat en het bier is een Bitter. De kleur is licht wazig goud tegen het helder aan met een alcoholpercentage van 3,9%. De smaak is licht droog met een klein zoetje en heeft tonen van sinaasappel en karamel. Link naar Nottingham Brewery

                                                          


Castle Rock Brewery (1997) is ontstaan uit een pub in Newark (stad in Nottinghamshire) en Bramcote Brewery wat niet meer bestaat sinds 1997. Beide besloten samen te werken en te richten op de stad Nottingham met het kopen van een pub om er ook te gaan brouwen. Deze brouwerij werd geleidelijk groter en is vernoemd naar de bijnaam van Nottingham Castle. Alle bieren hebben wel iets met Nottingham en Nottinghamshire te maken op een paar na. En er zullen ook veel uilen in de buurt zijn, want het volgende bier is één van de vele uilen de ze hebben. Screech Owl en dat is in het Nederlands schreeuwuil en deze komen voor in Noord-Amerika want dit bier is een India Pale Ale geïnspireerd op de Amerikaanse variant van de bierstijl. De kleur is helder oranjegeel en het alcoholpercentage is 5,5%. De smaak is subtiel droog bitter met tonen van citroen, sinaasappel en karamel. Link naar Castle Rock Brewery


Dit was veel Nottingham in het Nottinghamshire verhaal en om toch iets van het graafschap te hebben een filmpje erover. Het volgende Brex-beer-it speelt zich af op een groep eilanden af wat bij Schotland hoort.

Reacties

Populaire posts