Bier+Randzaken = Molson Canadian - Canada

Molson Canadian


De laatste jaren doe ik elke maand een bierverhaal over een grote brouwgroep om een idee te geven wat ze allemaal uitspoken. In 2019 was de beurt aan het megalomane AB-Inbev. In 2020 zette ik het Deense Carlsberg in het zonnetje met zijn bezittingen. Toen kwam de Nederlandse Grote Groene Reus Heineken in 2021 aan de beurt. Vorig jaar deed ik Diageo en dat kennen we naast sterke dranken ook van het pikzwarte Guinness. Dus 2023 staat in het teken van de 5de brouwerijgroep ter wereld en dat is het Canadees-Amerikaanse Molson Coors. Uiteraard is Molson Coors sterk aanwezig in Noord-Amerika maar ook in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Tsjechië, Hongarije, Zuid-Oost Europa en India. Dus verwacht bierverhalen uit die landen en krijg een idee wat Molson Coors allemaal uitspookt. Ik ga voor het biergedeelte want ze produceren ook frisdranken en gebotteld drinkwater.


Laat ik in dit verhaal het Molson gedeelte behandelen en daarvoor moeten we naar Montreal, Canada in de provincie Quebec. Molson Brewery is de oudste brouwerij van Canada, sterker het is de oudste van Noord- en Zuid-Amerika en werd opgericht in 1786. Wat ook leuk om te weten is dat de brouwerij nooit verhuisd is en is nog steeds te vinden op de originele locatie aan de Saint Lawrence rivier. Uiteraard is er in de jaren het nodige gerenoveerd en uitgebreid door het beleid is het mee gegaan met de tijd. In 1782 kwam op 18-jarige leeftijd John Molson (1763-1836) vanuit het Verenigd Koninkrijk aan in Montreal om geluk te zoeken. In 1783 werd hij partner in een brouwerij waarvan hij eigenaar werd in 1785 om het vervolgens te sluiten. John Molson ging terug naar zijn geboorteland om meer geld te regelen en meer kennis in het brouwersvak op te doen. 


In 1786 kwam hij terug en begon de brouwerij want Montreal kreeg veel nieuwe inwoners vanuit het net onafhankelijk geworden Verenigde Staten die graag bij de Britten wilden blijven. Dat kon dus de loyalisten konden in Canada terecht en John Molson kon meer aan zijn bier verdienen. De bieren van John Molsen waren geliefd in elke klasse van Montreal en dat was in die tijd niet vanzelfsprekend, het legde in ieder geval geen windeieren. Naast het bierbrouwen dook hij in andere zaken en het liefst in nieuwe dingen zoals de eerste stoomschepen bouwen in Canada maar ook de eerste spoorweg in Canada is er door hem. Verder begon hij een bank, hotel, groot ziekenhuis, distilleerderij en theater. Inmiddels waren zijn drie zonen volwassen om met zijn zakenimperium te helpen om vervolgens zullen zij de bedrijven over te nemen.


Zijn tweede zoon Thomas (1791-1863) ontfermde over de drankactiviteiten en dus ook de brouwerij, verder financierde hij de lokale universiteit en een ziekenhuis. Vervolgens werd zoon John Henry (1826-1897) de eigenaar en ook deed hij zijn vader en grootvader na en investeerde in vele activiteiten. Hij had geen kinderen maar wel een neef van zijn broer genaamd Herbert (1875-1938) werd de eigenaar en moderniseerde de boel. Ook ging hij vechten in de Eerste Wereldoorlog waar hij uiteindelijk een kolonel werd en gewond terugkwam. Daarna kwamen nog vele Molson familieleden in de brouwerij werken tot op de dag vandaag bij brouwgroep Molson Coors. Sport gerelateerd is de ijshockeyclub Montreal Canadiens sinds 2009 en met 24 Stanley Cups een succesvol team.


Naast de originele brouwerij in Montreal zitten ze ook in Etobicoke vlakbij Toronto, Ontario. Ook in St.John's op het eiland Newfoundland en Mocton de grootste stad van de provincie New Brunswick. Een nieuwe brouwerij Chilliwack in de provincie British Colombia die de oude in Vancouver vervangt. Laat ik tenslotte niet de brouwerij in Longueuil nabij Montreal niet vergeten. Een paar van deze brouwerijen verkregen ze door de fusie of overname met brouwerij Carling O'Keefe in 1989 uit Etobicoke en sindsdien zijn ze de grootste van Canada. In 2003 besloten ze de krachten te bundelen met brouwgroep Adolph Coors Company uit de Verenigde Staten. Het Zuid-Afrikaanse SABMiller werd in 2016 opgeslokt door AB-Inbev en die moesten wat onderdelen verkopen om monopolie te voorkomen, dus werd Miller Brewing Company verkocht aan Molson Coors en wat andere brouwerijen in voornamelijk Europa. Dan volgen er nu wat Molson bieren met de vlakheid-schaal van 1 tot 5, hoe hoger hoe smaakvoller.



Molson Canadian is een Lager die sinds 1959 meegaat en het populairste bier van Canada is. Het kwam op de markt om de strijd aan te gaan met concurrent Labatt Blue wat sinds 1951 bestaat. Ze gingen jaren de strijd aan met elkaar en Budweiser heeft gewonnen wat de eigenaar is van Labatt. Molson besloot het artwork aan te passen om er wat strakker uit te zien, de onvermijdelijke esdoornblad staat erop en de achthoek moet de klok bij de originele brouwerij voorstellen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder goud. De smaak is licht droog bitter met zeer lichte tonen van karamel en fruitigheid. (3/5)



Molson Cold Shots komt in een klein blikje van 236 ml met een wat stevigere variant van de Canadian met een andere naam. Het alcoholpercentage van 6% en die 1% geeft iets maar smaak, ietsjes zoeter en ietsjes meer tonen van karamel en fruitigheid. Die kleine blikjes hebben een reden want als het in een gewoon 330 ml blik zit moet er meer accijnzen over betaald worden wegens die 6%. Het bier ziet er hetzelfde uit als de gewone Canadian. (4/5)



Molson Dry is een overblijfsel van de Dry Beer rage uit de jaren 90 wat kwam overwaaien uit Japan. Waar al het suiker is gefermenteerd en bijna geen koolhydraten meer heeft wat de smaak sterk verminderd. Wel is het dan weer dat het alcoholpercentage iets hoger is door al het gefermenteerde suiker. Deze Lager is 5,5% zwaar en heeft een heldere gouden kleur. De smaak is zeer licht zoet met eveneens zeer lichte tonen van zoete maïs, er is totaal geen nasmaak waarmee de brouwerij zelfs mee adverteert. (1/1)



Molson Ultra en laat je niet door de naam bedriegen want er is niks ultra's aan, behalve dat het ultra smakelozer is. Light Beer is een Amerikaanse uitvinding om het wat gezonder aan te doen met bier. Dus een lager alcoholpercentage maar ook minder koolhydraten en wat  minder calorieën, maar wel één drinken anders heeft het geen effect. Het alcoholpercentage is 3% en verder is de kleur bij deze Lager helder goud. Ietsjes meer smaak dan de Molson Dry want daar lijkt het op. (1/5)



Molson XXX en dit is een zware en is gecategoriseerd in de bierstijl Malt Liquor, een ondergistende Amerikaans bierstijl gebrouwen met weinig hop maar met extra suiker toegevoegd wat een hoger alcoholpercentage oplevert. In dit geval is het alcoholpercentage 7,3% en het is helder goudkleurig. De smaak is zoet met een verwaarloosbaar bitter en het heeft tonen van zoete maïs en wat fruitigheid. (3/5)



Molson Stock Ale en dit merk is een oudje en gaat mee sinds 1908. Voor de verandering is dit bier bovengistend en het kan gecategoriseerd worden als een Blond Ale of een American Pale Ale, het neigt naar het eerste. Met Stock Ale bedoelen ze "bewaar bier" en rond 1900 waren dit zwaardere bieren die lang mee konden gaan. Dit bier is in al die tijd flink lichter geworden en is er puur om nostalgische redenen. De kleur is helder goud met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht zoet bitter met zeer lichte tonen van citroen. (3/5)



Molson Export is het oudste merk dat nog bestaat van deze brouwerij en is er sinds 1903. Ze kozen voor deze naam omdat het zo goed smaakte als bieren die naar werden geëxporteerd werden. De boot die je kan zien siert het artwork sinds 1955 daarvoor gebruikte ze een anker nog gebruik bij Molson Stock Ale. Ook dit bier is bovengistend en zie het ook maar als een Blond Ale. Het alcoholpercentage is 5% en de kleur is helder goud. De smaak is licht droog bitter met lichte tonen van citroen en wat ander zoetig fruit. (4/5)


Ze smaken niet spannend maar dat is het lot van een grote commerciële brouwerij want iedereen moet hun bier drinken. In ieder geval dit was het Molson gedeelte en volgende maand is het Coors gedeelte aan de beurt. Volgt nog de link en een filmpje. Link naar Molson Brewery





Reacties

Populaire posts