2de Bier Verhaal van Juni: C.K. Browar Weizen - Polen

C.K. Browar Weizen

Dan dit keer maar weer iets met het Europees Kampioenschap voetbal betreffende de twee gastlanden Polen en Oekraïne. Dit wordt het vierde verhaal, overige drie zijn nog te lezen op Hyves


Krakau, Polen is de standplaats van het Nederlands Elftal op 1342km van Charkov, Oekraïne waar ze de wedstrijden spelen. Aangezien Charkov een beetje achtergesteld gebied is, kan Krakau meten met de mooiste steden van Europa en heeft niet voor niets de bijnaam “Florence van Polen” genoemd. Kan ik begrijpen dat ze hier een hotel hebben betrokken, de stad ligt in het zuiden van Polen en is de op een na grootste stad van het land. De oude binnenstad staat op de UNESCO lijst doordat het ongeschonden door de Tweede Wereldoorlog kwam, en na de val van het communisme een zeer toeristische plek is geworden. Voor de Joden ging het heel stuk erger in de Tweede Wereldoorlog namelijk drie miljoen Poolse Joden vonden de dood tijdens de Holocaust. Namelijk 60 kilometer zuidwesten van Krakau bevindt er een minder leuke toeristische bestemming het concentratiekamp Auschwitz. Dus er is genoeg leuke en minder leuke dingen te zien en te bekijken in Krakau en omgeving.
Dan nog iets aparts de Hejnał een melodie die elk uur door een trompetspeler vanaf de hoogste toren van de Mariakerk in Krakau gespeeld wordt, deze wordt plotseling afgebroken. De reden hiervoor is dat een trompetspeler in 1241 de Mongolen zag komen, in die tijd was iedereen in Europa erg bang voor ze. De trompetspeler wilde zijn stadsgenoten waarschuwen en speelde op zijn trompet, en zijn trompetspel werd plotseling afgebroken omdat hij geraakt werd door een pijl. Maar het was nog net op tijd om de stadspoorten te sluiten en de stad bleef gespaard. Ter herinnering aan het gebeuren wordt elk uur de afgebroken melodie nog altijd gespeeld, en bovendien is het om 12 uur middernacht die melodie ook horen op de Poolse radio.

Nu het bier in Krakau is er geen grote brouwerij te vinden, maar wel een brouwcafé namelijk C.K. Browar en deze bestaat sinds 1996. Zonet gezegd is het een brouwcafé waar men niet alleen kan drinken maar ook is er een restaurant gedeelte, ook is er een nachtclub voor de late uurtjes.


De bieren kan ik niet maar beschrijf ze wel. Er zijn geen etiketten van maar heb wel glazen met inhoud gevonden om een idee te geven.
De 1ste: C.K. Weizen een degelijk troebel geel kleurig tarwebier om de dorst te lessen, en het heeft een alcoholpercentage van 5%.

De 2de: C.K. Imbirowe een amber kleurig brouwsel met toevoeging van gember en is ongeveer 7% zwaar.

De 3de:  C.K. Dunkel dat is rechtse van de twee op het plaatje. Donker bruin met rode gloed is dit zware bier van 7% een Doppelbock. En als laatste de 4de: C.K. Jasne een helder goudkleurige Pilsener van 4,5%.

Mocht het Nederlandse elftal eerste worden in de poule dan behandel ik Gdańsk en zijn bierdingen, of wordt het Warschau als ze tweede worden. Als ze naar huis gaan doe ik iets van Amsterdam.
link naar de brouwerij, en filmpje hoe het er uitziet http://www.ckbrowar.krakow.pl/index_en.html

Reacties

Populaire posts