1ste Bier Verhaal van Augustus: Fuller’s ESB - Engeland

Fuller’s ESB


Het eerste verhaal van Augustus wordt er eentje, hoe kan het ook anders uit Londen vanwege de Olympische Spelen. De Extra Special Bitter daar staat ESB voor van brouwerij Fuller’s uit Chiswick, een wijk in West-Londen.


Dit bier staat model voor de door Amerikanen verder ontwikkelde bierstijl ESB. Daar waar de gewone Bitter niet boven de 4,1% procent uitkomt en de Best Bitter zit tussen de 4,2% en 4,7%. Alles daarboven tot de 7% zit in de Premium- of Strong Bitter-stijl oftewel een ESB uit de Verenigde Staten.


Dat komt allemaal door de Fuller’s ESB die in 1969 onder de naam Winter Bitter voor het eerst werd gebrouwen. 1971 kreeg het de huidige naam om later zoals eerder gezegd model te staan voor de huidige Amerikaanse bierrevolutie.Dit helder amberkleurig bier gebrouwen met Pale Ale mout en Crystal mout. Deze geven het bier een toffee en karamel smaak en geven ook het bier een amber kleurtje.De Engelse hopsoorten die worden toegevoegd, te weten de Challenger, Target, Northdown en Goldings, geven het bier een fruitige smaak van citrusvruchten wat het bier verfrissende bittere maakt.Het bier heeft twee alcoholpercentage van uit het vat is hij 5,5% zwaar en van fles 5,9%. De fles variant is wat straffer en wat kruidiger.Wil je het drinken, dat kan bij de North End Pub in Leiden en de fles is te koop bij Tuckerbox op de Nieuwe Rijn. Ook James May van Top Gear is er niet vies van, zoals te zien op het filmpje en de link.


Reacties

Populaire posts