3de Bier Verhaal van Oktober: Golden Raand Amber - Nederland

Golden Raand Amber(bestaat helaas niet meer)
Voetbalsteden thema weer en dit keer Groningen. De stad Groningen heeft een actieve brouwerij sinds 2011, de Kromme Jat, en een brouwerijhuurder, Groningse Stadsbrouwerij sinds 2000. Groningse Stadsbrouwerij laat zijn bieren elders brouwen en is bij de Mitra wel te vinden. Maar ik ga de Kromme Jat behandelen gevestigd aan de Turftorenstraat, de brouwerij is vernoemd naar de oude naam van deze straat, Kromme Jat betekent zoiets als Kromme Straat of Kromme Steeg. Klinkt geval leuker dan brouwerij Turftorenstraat, maar de bieren worden ook nog eens Golden Raand genoemd.
Daar mee wordt de Ommelanden mee bedoeld, vroeger was de naam van de provincie Groningen eigenlijk “Groningen en Ommelanden”. De eerste is de stad en de tweede de rest buiten de stad. Zie ook het wapen van de provincie Groningen, de dubbelkoppige adelaar met de wit-groen-wit kleurige vlag van de stad Groningen.
De Ommelanden wordt in het wapen vertegenwoordigd door het op de Friese vlag alleen gebruiken ze hartjes in plaats van pompeblêdden, dat komt uit de tijd dat ze buiten de stad Groningen Fries spraken. Ook wordt in het volkslied van Groningen de Golden Raand bezongen, zie het filmpje hieronder.

Dat een beetje uitgelegd te hebben over de namen van de brouwerij en de biernaam, komt nu het bier de Golden Raand Amber. Dit bier heb ik ooit een geproefd en is van het Belgische Amber of Speciale type, net zoiets als de bekende Palm of de Koninck bieren. Het bier is troebel en is amberkleurig, het alcoholpercentage is 6%. De smaak is fruitig zoetbitter met tonen van kruiden.  Natuurlijk worden er meer bieren gebrouwen zoals de Golden Raand Ramskop een donker bruin kleurig bokbier van 6%. Ook is er een Golden Raand Blond een zoet blond kleurig biertje van 7%. Dan is er de Golden Raand Tripel een zoet smakend bier van 8% en als laatste de Golden Raand Pagode een Rookbier met Whiskey tonen van 7%. Deze bieren heb ik nog niet gedronken op de Amber na, maar klinken best goed. Ik heb de korte omschrijvingen van Ratebeer.com gebruikt. Geen filmpje maar wel een link http://www.krommejat.nl/, volgende keer een Trappisten bier uit België.
Reacties

Populaire posts