1ste Bier Verhaal van Oktober: Leute Bokbier - België

Leute Bokbier
Herfst in aantocht en dat houd in, Bokbiertijd een echt Nederlands bier fenomeen. Maar er is een maar want ook België brouwt speciaal Bokbieren voor de Nederlandse markt om ook er wat aan te verdienen. Zo lijkt het mij gepast om drie Belgische Bokbieren te behandelen die je in België bijna niet zal tegenkomen, wel in Nederland wat bewijst dat Belgen niet zo op hebben met Bokbier.
Als 1ste begin ik met een Bokbier van brouwerij Palm, Steenbrugge Abdij Bock is een Bokbier van hoge gisting. Bij dit Bokbier wordt ook “Gruut of gruit” toegevoegd en dat is een kruidenmengsel dat voor dat men hop ging gebruiken, het ingredient was in de middeleeuwen bij het brouwen van bier. Het bier is helder bruin/robijn kleurig en heeft een alcoholpercentage van 6,5%. De smaak is moutig met tonen van karamel en hazelnoot.
De 2de is een Bokbier uit de Ardennen van brouwerij d’Achouffe bekend van de bieren met die kabouter op het etiket. Ook hun bokbier wordt speciaal voor de Nederlandse markt gebrouwen en het bier heet Chouffe Bok 6666, dat getal staat voor de postcode (postnummer geheten in België) van de plaats Achouffe. Kan ook leuk op het etiket staan als alcoholpercentage 6,666%, wat ooit eens gedaan is. Het bier is 6,5% zwaar en helder bruin/robijn van kleur met zoet bitter smaak met tonen van caramel.

De 3de en de titel van het verhaal Leute Bokbier van brouwerij van Steenberge uit het Oost-Vlaamse Ertvelde, deze brouwerij is gespecialiseerd in opdracht bieren. Dat zijn bieren die altijd het zelfde zijn maar met een ander etiket, bijvoorbeeld ze gebruiken hun Augustijn Dubbel voor een of ander Gall & Gall biertje. Maar ze brouwen ook eigen bieren en daar is Leute Bokbier 1 van. Leute Bokbier werd voor het eerst gebrouwen in 1927, het was toen een Pils en heette ietsje anders namelijk Leutebock. gisting), een aantal jaren heeft het bestaan tot produktie ervan stopgezet. In 1997 kwam het terug onder de naam Leute Bokbier en was het een echt Bokbier geworden. Met de voor Nederlanders zo bekende heldere bruin/robijn voorkomen en het wat zoet bittere smaak. Het bier is ietsje zwaarder dan de boven genoemde 2 en is 7,5% zwaar, ook heeft het bier tonen van fruit en karamel. Dit zijn nog maar 3 Belgische Bokjes er zijn er nog meer, maar die kan ik later gebruiken voor een Bier Verhaal. Nu nog wat linkjes en een filmpje.

Reacties

Populaire posts