3de Bier Verhaal van Augustus: DAB Export - Duitsland

DAB Export
Dit maal een bierstijl die bekend staat als Dortmunder in de hele wereld, behalve in Duitsland want daar noemen ze het “Export”. Overigens heb ik wel het idee dat het woord “Export” meer wordt gebruikt, maar dat even terzijde. Een Dortmunder is een laaggistend bierstijl en zoals de naam aangeeft ontstaat in het Duitse Dortmund. Het verschil met een Pilsener is dat een Dortmunder minder gehopt wordt en een hoger alcoholpercentage heeft zo rond 5 tot 6,5%.
Het lokale bronwater een hoog gehalte sulfaationen en kort gezegd het geeft dat bier extra smaak en meer koolzuur, dus het bruist meer. Door die iets hogere alcoholpercentage kan het bier verder vervoerd worden. Deze bierstijl ontstond rond het jaar 1870 om langzaam de populairste bierstijl van Duitsland te worden en dat lukte zeker na de 2de Wereldoorlog. Maar dat succes duurde tot rond de jaren 70 om langzaam zijn plaats af te staan aan de Pilseners, het valt het op met het minder worden van de zware industrie en het stoppen van de mijnbouw gelijk opging. Rond de jaren 90 stopte de daling van gedronken Dortmunders en blijft het rond de 10% van de Duitse biersoorten hangen. 
Dortmund  ligt op 143 km. rijden van Arnhem en heeft een populatie van een half miljoen inwoners en daarmee de grootste stad van het Ruhrgebied. Het historische binnenstad is bijna compleet verdwenen door de nodige bombardementen in de 2de Wereldoorlog, maar het winkelgenot in de binnenstad is vergelijkbaar met Amsterdam en het uitgaansleven is best okay.
 Tevens ook iets bekends uit Dortmund is de lokale voetbalclub Borussia Dortmund met 8 Bundesliga titels, 3 Duitse bekers, de Champions League (1997) en de opgeheven Europa Cup II (1966). Ze spelen in het om commerciële redenen genoemde Signal Iduna Park, maar beter bekent als het Westfalenstadion en er kunnen 80.720 toeschouwers in.
Dortmunder Actien-Brauerei is 1 van de 3 brouwerijen die nog actief zijn in Dortmund en hoort bij de Radeberger Gruppe een onderdeel van Dr. Oetker (bekend van pizza’s o.a.) en bestaat sinds 1868. “Actien” staat voor naamloze vennootschap of N.V. en staat deze brouwerij beter bekend als DAB. Tot de jaren 60 was dit de op 1 na grootste brouwerij van (West)Duitsland en de stad had toen ongeveer 10 brouwerijen. De merken van die brouwerijen bestaan nog steeds en worden ook gebrouwen bij DAB, maar er staat wel “Brauerei Brinkhoff” op de etiketten en zijn ook eigendom van Dr. Oetker. Zal ze even in het kort behandelen het hoe en wat.
1: Dortmunder Union-Brauerei beter bekend als DUB begon in 1873, naamswijziging in 2004 naar Brinkhoff en sluiting van de brouwerij.
2: Hansa begon in 1870 en sinds 1971 bezit van DAB, hun oude brouwerij is thans een biermuseum.
3: Dortmunder Kronen begon in 1430 en ging op in DAB in 1996.
4: Ritter begon in 1889 en in 1994 nam DUB deze brouwerij over.
5: Dortmunder Stifts begon 1887 om honderd jaar later een onderdeel van Dortmunder Kronen te worden.
6: Dortmunder Thier begon in 1854 en brouwde tot 1994 om ook een onderdeel van Dortmunder Kronen te worden.
Dus van DUB, Brinkhoff, Hansa, Kronen, Ritter, Stifts, Thier zijn er Pilseners en Dortmunders(Export) te koop en uiteraard ook van DAB.
DAB Export en soms is deze te koop in Nederland en dan heet het DAB Original. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 5% en een heldere gouden kleur. De smaak is mild zoetbitter en wat moutiger dan Pils, heeft grassige tonen.
Dat was de Dortmunder of Export, volgende keer maar eens over het begin van de zo machtige Pilsener hebben. Volgt nog de link en een filmpje. 

  
Reacties

Populaire posts