1ste Bier Verhaal van Augustus: Santorini Yellow Donkey - Griekenland

Santorini Yellow Donkey
Ik blijf nog even in de vakantiesfeer en ga vier Griekse vakantie eilanden behandelen en ook special bier daarvan. Ook Griekenland kan tegenwoordig bogen over microbrouwerijen, het land in economische crises telt nu 23 brouwerijen. Griekenland is qua eten en drinken bekend van olijfolie, feta, gyros en ouzo en qua bier Amstel en Mythos. 
Laat ik beginnen met het eiland Chios één van de oostelijke Egeïsche eilanden en het ligt ongeveer zes kilometer van de Turkse kust, het is het vijfde grootste eiland van Griekenland. De hoofdstad dat ook Chios heet is een historische stad en heeft een levendig nachtleven. Chios heeft ook veel prachtige stranden en badplaatsen, de bekendste is Karfas die erg populair is geworden door zijn fantastische zandstrand en leuke terrasjes. Andere badplaatsen zijn Vrondados, Daskalopetra, Megas Limniona, Emborios en Agia Fotini. De rustige westkust zijn er leuke stranden, deze zijn echter niet zo bekend, maar zeker de moeite waard voordat het massa toerisme het ontdekt. Ook bekend van dit eiland zijn de mastiekstruiken deze scheiden een aromatische hars af die voor de komst van de producten op basis van aardolie, de grondstof vormde van verf, cosmetica en medicijnen (tegen chronische hoest en maagpijn). Tegenwoordig wordt mastiekhars gebruikt voor de productie van kauwgom, likeur en tandpasta.
Chios is ook gezegend met een brouwerij de Chios Microbrewery begonnen 2012 en groeit gestaag, maar de meeste horecagelegenheden op het eiland verkopen het bier van de plaatselijke brouwerij. Het bier genaamd Fresh Chios Beer met een alcoholpercentage 4,9% is een Golden Ale, heeft een licht zoete bittere smaak met tonen van karamel, honing en een beetje witte druif. http://www.chiosbeer.gr/fresh/el/
Rhodos een eiland met bergen en de vlaktes met olijfbomen, de stranden uiteraard, de cultuur door de eeuwen heen en het zomerse klimaat. Rhodos-stad is een prachtige stad met een indrukwekkende vesting, bekend vanwege de ridders die hier in de middeleeuwen hebben geleefd. Twee leuke havens en een mooi zandstrand, maar de stad bestaat uit twee delen. Het oude deel binnen de muren, waar zich gezellige terrasjes, restaurantjes, souvenirwinkels en geplaveide steegjes bevinden. Het nieuwe deel, waar zich de moderne winkels bevinden en waar het heerlijk winkelen is. De zandstrand liefhebbers moeten voor de oostkust kiezen bij Faliraki en wie van kiezelstranden prefereert kan beter voor de westkust kiezen bij Ixia en Trianda. Ixia en Trianda zijn levendige badplaatsen met veel barretjes en winkeltjes, de restaurants zijn gezellig en goed eten is er betaalbaar. Faliraki is het "Chersonissos" van Rhodos met tientallen bars en discotheken, maar ook fastfoodketens zoals McDonalds en KFC ontbreken niet. Je kunt hier aan bungeejumping doen, er is een kermis, alle watersportfaciliteiten zijn aanwezig, alles wat je maar kan bedenken bij een levendige badplaats voor jongeren.

Plaatselijk gebrouwen bier kan men ook vinden en deze worden gebrouwen bij brouwerij Magnus Magister en bestaat sinds 2003. Ook maakt men hier frisdranken van het merk Drosia en uiteraard bier. Magnus Magister Premium Lager met een alcoholpercentage van 4,9% is de dorstlesser van dit eiland. Helder goudkleurig en licht zoet bitter van smaak, met tonen van beetje limoen en karamel. Brouwerij en bier zijn vernoemd naar de hoogste rang van de eerder genoemde “geestelijke”ridders. http://www.magnusmagister.gr/en/index.asp
Corfu een behoorlijk groen eiland ten westen van Griekenland in de Ionische zee. Schilderachtige dopjes, beboste bergen en prachtige natuur en ook prachtige stranden. Kerkyra ook bekend als Corfu-Stad is gevormd door invloeden van de Venetianen, Fransen en Engelsen. Genoeg Griekse taveernes en restaurantjes om de sfeer te proeven. Aan de noordkant van het eiland Corfu kan met de Kyprianades en de Nymphes watervallen bezichtigen, deze vallen 15 meter naar beneden. Noordoosten van het eiland is de 906 meter hoge Pandokrator te bezoeken, men kan te top bereiken met de auto en kan het gehele eiland zien en ook het naburige Albanië. Corfu heeft stranden met goukleurig zand of witte kiezels, men duiken in het heldere Ionische zeewater, zeilen rond het eiland en kleine baaien ermee bezoeken, windsurfen op de golven behoren tot de mogelijk heden. Ook een dagtripje naar Albanië is mogelijk vanuit Kerkyra, maar het loopt daar nog erg achter met de rest van Europa (lekker goedkoop, leuk voor één dag) en een visum is nodig na 90 dagen.
Brouwerij Corfu Beer bestaat sinds 2009 brouwt voornamelijk bovengistend en een enkele Pilsener, maar ik richt me op het bovengistende Corfu Real Ale Special van 5%. Dit bier lijkt op een voor ons bekende Palm of De Koninck, helder amber van kleur en de smaak is zoet bitter. Tonen van karamel, beetje citrus en een beetje fruitig. http://www.corfubeer.com/
Diverse vulkaanuitbarstingen die hier door de eeuwen heen hebben plaatsgevonden, hebben het eiland Santorini een vorm van een halve maan gegeven. De rest van het eiland is daardoor in de zee verdwenen en aan de randen van de kraters hebben de bewoners later huizen, dorpen en kerken gebouwd. Deze dorpen liggen op ongeveer 300 meter hoogte en het uitzicht op de zee is onbeschrijfelijk mooi, ook de schitterende zonsondergang is een plus. Fira het hoodstadje van dit eiland is één van de meest fascinerende plaatsen in Griekenland, gebouwd op de steile kliffen van het eiland. Men kan te voet of per ezel de zigzaggende straatjes en steegjes naar boven nemen, ook is er een kabelbaan aangelegd. In die straatjes en steegjes zijn er winkeltjes, bars, taveernes en restaurants te vinden. Geen stranden bij Fira maar wel in het oosten van het eiland, deze bestaan uit zwart vulkaan zand en kiezels.
Even terug naar die ezel want dat heeft ook met de lokale brouwerij van Santorini te maken. Brouwerij Santorini Brewing Company heeft die ezel als logo en de bieren zijn er naar vernoemd, de brouwerij bestaat sinds 2011. Één van die bieren is Santorini Yellow Donkey is een Golden Ale van 5% en de kleur is troebel geel, vandaar de naam. De smaak is licht zoet bitter met tonen van citrusvruchten, kruidig en hoppig. http://www.santorinibrewingcompany.gr/
Dit was wat Griekse eilanden tips en bieren die daar gebrouwen worden, de vier brouwerijen produceren meer soorten bier. Overigens er zijn meer Griekse eilanden met brouwerijen, ook Kreta heeft brouwerijen en het vasteland zijn er ook wat te vinden. Maar die doe ik misschien volgend jaar rond deze tijd en Albanië en zijn bier zal ik ook eens behandelen. Volgende keer weer verder met de U.S.A.
Reacties

Populaire posts