1ste Bier Verhaal van Oktober: Teufel Chica Mala - Mexico
Teufel Chica Mala
Met
dit verhaal blijven we in Noord-Amerika en om precies te zijn in Mexico, de
Mexicaanse staat Oaxaca. Laten we een keer een plek nemen op deze planeet waar
men geen speciaal bier verwacht, deze plek is er één van. Oaxaca spreekt men
uit als “Oahaka” en is in het zuidoosten van Mexico te vinden. De Azteken
noemden het gebied Huaxyacac en daar is
Oaxaca van afgeleid, dat kan men vertalen als "plaats van de
guajebomen".
Wat is
een guajeboom, nou dat is een lokale
Mexicaanse boom die rond de hoofdstad van deze staat groeit en de hoofdstad heet
Oaxaca de Juárez. De zaden van deze boom worden gegeten met zout.
Ook om
te weten dat de staat Oaxaca één van de armste van Mexico is en dat is te merken
aan het belabberde openbaar vervoer, de vervallen wegen en plaatsen. Maar daar
staat tegenover het ecosysteem is hier uniek, ruïnesteden met piramides van de
Zapoteken en Mixteken en de hoofdstad heeft zijn charme.
In
datzelfde centrum van de hoofdstad is er ook een brouwcafé te vinden met een
mooie Spaanse naam Santisima Flor de Lúpulo, dit betekent “Heilige hopbloemen”.
Dit brouwcafé is nog niet massaal beoordeeld op www.Ratebeer.com en uiteraard ken ik het ook niet, maar hier is een
link naar de Facebookpagina voor een idee ervan https://www.facebook.com/lasantisimaflordelupulo/timeline.
Ook
even Monte Alban maar behandelen, dit is een ruïnestad die ooit door de
Zapoteken is gebouwd. Dit volk bestond van 600 voor Chr. tot 750 na Chr. en
Monte Alban was hun hoofdstad, wat de welke naam in het Zapoteeks weet men nog
niet helemaal zeker. Mogelijk was de naam Danipaguache (Heilige Berg) of
volgens de Azteken Ocelotepec (Heuvel van de Jaguar) genaamd, maar laten we het
op Monte Alban houden om het makkelijk te houden. De stad groeide zo hard dat
mensen terrassen moesten aanleggen om hun huizen te bouwen, want Monte Alban is
op een berg gebouwd. Tegenwoordig is er een tempel, balspel arena, een mooie
trap en vele andere dingen te zien hier.
Is men
meer voor de zee en zo, dan zijn de baaien van Huatulco en dat moet men zien
baaien met kleine strandjes. Sommige van die baaien worden goed en druk bezocht,
andere zijn nog ongerept.
Hierve
el Agua (Het water kookt) is iets voor de natuurliefhebbers, dit zijn
rotsformaties die op watervallen lijken. De rotsen ontstaan op een zelfde
manier als de stalactiet- en stalagmietgrotten, maar hier gebeurt het proces
buiten. Bovenop de rotsformaties zijn er waterpoelen met helende werkingen,
bovendien is het water die hier langzaam uitvloeit verantwoordelijk voor de stenen watervallen.
Let op de rotsformaties zijn via een smal wandelpad te bereiken, maar het is de
moeite waard.
Dan
nog de sterke drank Mescal, dit wordt gemaakt van de agaveplant en wordt in
heel Mexico geproduceerd maar de staat Oaxaca is de koploper. Agaveplanten
hebben 7 tot 15 jaar nodig om volgroeid te raken en een zogenaamde piña
(vrucht) te vormen. Wanneer de plant lijkt te verschrompelen en roestkleurige
vlekken krijgt, is de agave rijp voor de oogst. In een ketelvormige 2,5 m diepe
grondoven, doorgaans met een diameter van 3,5 m worden daarin de geschilde
agavebladeren op verhitten stenen gelegd. De agave wordt 3 tot 5 dagen gegaard,
daarna een week lang is het afkoelen onder palmmatten. Tijdens het laatste
proces begint de gisting al, maar de agave wordt wel vermalen met een stenen
molen voortbewogen traditioneel door een ezel of paard. De brij die overblijft
wordt met wat water in grote tonnen verder vergist. Na de vergisting gaat de
brij in distilleerketels om de sterke drank Mescal te doen ontstaan, een sterk
goedje van 35% tot 55%. Bij sommige merken stoppen ze er een rups in, de reden
is niet geheel bekend. Bewijs dat de drank sterk genoeg is om die rups te
conserveren of gewoon iets marketing technisch, maar gelukkig is er ook lokaal
bier.
Na het
eerdere brouwcafé komt uit dezelfde stad brouwerij Teufel en bestaat sinds
2011, ze gebruiken ingrediënten uit de staat Oaxaca. De brouwer Fernando
Bolaños zijn vrouw Fernanda Suelto hebben 6 jaar in Duitsland gewoond en daar
de fijne kneepjes van het brouwproces geleerd. De naam is duivel in het Duits, in sommige landen verkoopt een Duitse naam eenmaal beter.
Chica
Mala (Stoute Meid) omschrijven ze als een Red Stout, nou die bier stijl bestaat
niet want als ik zie het als een Double I.P.A. Dit bier heeft een
alcoholpercentage van 6,3% en een licht troebele rode amber kleurtje, net als
de stoere Mexicaanse chick op het etiket. Speciaal lokaal ingrediënt in dit
bier is rosita de cacao, een bloem van de cacaoplant, wat helende krachten
worden toegedicht. Volgens diverse reviews smaakt het bier droog bitter met wat
fruitigheid.
Ze
brouwen nog meer soorten zoals met de eerder genoemde Mescal of agave honing en
er is ook een soort met blauwe maïs. Wie ooit de kant van Oaxaca op gaat mag
van mij een flesje meenemen, ik denk dat deze bieren niet snel naar Europa
geëxporteerd.
Maar dit verhaal bewijst
dat overal ter wereld microbrouwerijen met speciale bieren aan het oprukken
zijn, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. http://www.cerveceriateufel.com/
https://www.facebook.com/teufel.cerveceria
https://www.facebook.com/teufel.cerveceria
Reacties
Een reactie posten