1ste Bier Verhaal van Oktober: Teufel Chica Mala - Mexico

Teufel Chica Mala
Met dit verhaal blijven we in Noord-Amerika en om precies te zijn in Mexico, de Mexicaanse staat Oaxaca. Laten we een keer een plek nemen op deze planeet waar men geen speciaal bier verwacht, deze plek is er één van. Oaxaca spreekt men uit als “Oahaka” en is in het zuidoosten van Mexico te vinden. De Azteken noemden het gebied Huaxyacac  en daar is Oaxaca van afgeleid, dat kan men vertalen als "plaats van de guajebomen". 
Wat is een guajeboom, nou dat is een  lokale Mexicaanse boom die rond de hoofdstad van deze staat groeit en de hoofdstad heet Oaxaca de Juárez. De zaden van deze boom worden gegeten met zout.
Ook om te weten dat de staat Oaxaca één van de armste van Mexico is en dat is te merken aan het belabberde openbaar vervoer, de vervallen wegen en plaatsen. Maar daar staat tegenover het ecosysteem is hier uniek, ruïnesteden met piramides van de Zapoteken en Mixteken en de hoofdstad heeft zijn charme.
In datzelfde centrum van de hoofdstad is er ook een brouwcafé te vinden met een mooie Spaanse naam Santisima Flor de Lúpulo, dit betekent “Heilige hopbloemen”. Dit brouwcafé is nog niet massaal beoordeeld op www.Ratebeer.com en uiteraard ken ik het ook niet, maar hier is een link naar de Facebookpagina voor een idee ervan https://www.facebook.com/lasantisimaflordelupulo/timeline.
Ook even Monte Alban maar behandelen, dit is een ruïnestad die ooit door de Zapoteken is gebouwd. Dit volk bestond van 600 voor Chr. tot 750 na Chr. en Monte Alban was hun hoofdstad, wat de welke naam in het Zapoteeks weet men nog niet helemaal zeker. Mogelijk was de naam Danipaguache (Heilige Berg) of volgens de Azteken Ocelotepec (Heuvel van de Jaguar) genaamd, maar laten we het op Monte Alban houden om het makkelijk te houden. De stad groeide zo hard dat mensen terrassen moesten aanleggen om hun huizen te bouwen, want Monte Alban is op een berg gebouwd. Tegenwoordig is er een tempel, balspel arena, een mooie trap en vele andere dingen te zien hier.
Is men meer voor de zee en zo, dan zijn de baaien van Huatulco en dat moet men zien baaien met kleine strandjes. Sommige van die baaien worden goed en druk bezocht, andere zijn nog ongerept.
Hierve el Agua (Het water kookt) is iets voor de natuurliefhebbers, dit zijn rotsformaties die op watervallen lijken. De rotsen ontstaan op een zelfde manier als de stalactiet- en stalagmietgrotten, maar hier gebeurt het proces buiten. Bovenop de rotsformaties zijn er waterpoelen met helende werkingen, bovendien is het water die hier langzaam uitvloeit  verantwoordelijk voor de stenen watervallen. Let op de rotsformaties zijn via een smal wandelpad te bereiken, maar het is de moeite waard.
Dan nog de sterke drank Mescal, dit wordt gemaakt van de agaveplant en wordt in heel Mexico geproduceerd maar de staat Oaxaca is de koploper. Agaveplanten hebben 7 tot 15 jaar nodig om volgroeid te raken en een zogenaamde piña (vrucht) te vormen. Wanneer de plant lijkt te verschrompelen en roestkleurige vlekken krijgt, is de agave rijp voor de oogst. In een ketelvormige 2,5 m diepe grondoven, doorgaans met een diameter van 3,5 m worden daarin de geschilde agavebladeren op verhitten stenen gelegd. De agave wordt 3 tot 5 dagen gegaard, daarna een week lang is het afkoelen onder palmmatten. Tijdens het laatste proces begint de gisting al, maar de agave wordt wel vermalen met een stenen molen voortbewogen traditioneel door een ezel of paard. De brij die overblijft wordt met wat water in grote tonnen verder vergist. Na de vergisting gaat de brij in distilleerketels om de sterke drank Mescal te doen ontstaan, een sterk goedje van 35% tot 55%. Bij sommige merken stoppen ze er een rups in, de reden is niet geheel bekend. Bewijs dat de drank sterk genoeg is om die rups te conserveren of gewoon iets marketing technisch, maar gelukkig is er ook lokaal bier.
Na het eerdere brouwcafé komt uit dezelfde stad brouwerij Teufel en bestaat sinds 2011, ze gebruiken ingrediënten uit de staat Oaxaca. De brouwer Fernando Bolaños zijn vrouw Fernanda Suelto hebben 6 jaar in Duitsland gewoond en daar de fijne kneepjes van het brouwproces geleerd. De naam is duivel in het Duits, in sommige landen verkoopt een Duitse naam eenmaal beter.

Chica Mala (Stoute Meid) omschrijven ze als een Red Stout, nou die bier stijl bestaat niet want als ik zie het als een Double I.P.A. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 6,3% en een licht troebele rode amber kleurtje, net als de stoere Mexicaanse chick op het etiket. Speciaal lokaal ingrediënt in dit bier is rosita de cacao, een bloem van de cacaoplant, wat helende krachten worden toegedicht. Volgens diverse reviews smaakt het bier droog bitter met wat fruitigheid.
 Ze brouwen nog meer soorten zoals met de eerder genoemde Mescal of agave honing en er is ook een soort met blauwe maïs. Wie ooit de kant van Oaxaca op gaat mag van mij een flesje meenemen, ik denk dat deze bieren niet snel naar Europa geëxporteerd.
Maar dit verhaal bewijst dat overal ter wereld microbrouwerijen met speciale bieren aan het oprukken zijn, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. http://www.cerveceriateufel.com/ 
https://www.facebook.com/teufel.cerveceria

Reacties

Populaire posts