3de Bier Verhaal van Oktober: Lazy Magnolia Southern Pecan - Verenigde Staten / Mississippi

Lazy Magnolia Southern Pecan
Het oerconservatieve Mississippi dit keer met een bier verhaal, veel “Dry Counties” waar alcohol wetten nog heel streng zijn. Tien brouwerijen zijn er maar en dat is van de 50 staten één van de minste. Maar per gemiddelde inwoner van de Verenigde Staten staan ze als laatste.
Er is hoop voor de staat Mississippi, de teugels worden wat gevierd en zijn sinds 2013 zeven brouwerijen bijgekomen. De staat Mississippi is drie keer groter dan Nederland en heeft bijna 3 miljoen inwoners. Het is wel de meeste religieuze staat van het land en dat heeft iets te maken met het alcoholbeleid.
Bij deze verhaaltjes over bier en een Amerikaanse staat, gebruik ik de vorm van de staat met de vlag van de staat erin. Mississippi gebruikt in hun vlag de Confederale vlag en dat gebruik ervan is nogal controversieel. In 1861 nam de staat de “Magnolia” vlag (een boomsoort) nadat ze uit de Verenigde Staten stapte, wat een bloedige burgeroorlog opleverde.
Na de burgeroorlog in 1865 bleef deze vlag in gebruik, al bleef de Confederele vlag populair. 1894 kwam de huidige vlag in gebruik met de als reden, om de gevallenen te eren van de burgeroorlog. Maar veel mensen zijn van mening dat deze vlag niet moet kunnen, de afvallige Confederatie die de burgeroorlog verloor met een vlag te eren. Vooral dat die Confederatie voor slavernij was en dat deze vlag er symbool voor staat, al zijn er referenda gehouden om de vlag te veranderen. De meeste stemden voor behoud wegens de geschiedenis en zo is dit enige staat met een dubieus Confederaal symbool. Zoiets als de Duitse deelstaat Beieren een hakenkruis op hun vlag plaatst, om de gevallenen of iets dergelijks te gaan eren. Vlaggen doen geen pijn, maar wel als het symbool is en vooral die met een vreselijke geschiedenis. 
Wat leuks uit deze staat, veel populaire muziekstijlen zijn in deze staat ontstaan zoals gospel, country, bluess  en niet vergeten dat de “King” of beter bekend Elvis Presley in Mississippi is geboren. Eerder vermeld een streng alcoholbeleid, vele “Dry Counties” en toch heeft deze staat de regeltjes om bier te mogen brouwen, flink versoepeld en in de “Wet Counties” verschijnen er brouwerijen. Bier tot 5% mag in supermarkten verkocht worden (Wet Counties uiteraard), bier boven de 5%, wijn en sterke drank alleen in staatswinkels verkocht worden. Bier tot 5% en wijn tot 6,3% mag onder ouderlijk toezicht gedronken worden thuis (18 tot 20 jaar oud). Overigens er mag sinds 2012 bier gebrouwen tot alcoholpercentage van 10%, er is ook een wet in de maak dat er tot 14% mag gebrouwen worden. Er is nog hoop voor de staat Mississippi. Lazy Magnolia is de oudste brouwerij van Mississippi bestaat sinds 2003 en was lange tijd de enigste in de staat, okay voor de drooglegging waren er meer maar die zijn verdwenen. Gelukkig is de brouwerij gevestigd in het plaatsje Kiln, deze ligt in het zuiden van de staat aan de kust van de Golf van Mexico, hier zijn alle counties “Wet”. Bij deze brouwerij gebruiken ze graag lokale ingrediënten en lokale pecannoten zijn gebruikt in de titel van dit verhaal.
Met brouwen van noten moet men oppassen dat het bier niet te vettig word door olie uit de noten. Bij de Southern Pecan is het goed gelukt, de noten zijn trouwens geroosterd. Het bier is gecategoriseerd als een Brown Ale, dit zijn bieren met een uitgesproken smaak van karamel en/of chocolade. Van origine komt de Brown Ale uit Engeland waar ze licht zoetig zijn van smaak, maar in Amerika is de stijl ook populair en daar hebben ze meer citrus in de smaak. Southern Pecan heeft een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is helder bruin.
De smaak is licht zoet bitter en het heeft tonen van karamel, walnoot, peccannoot en een beetje vanille. Dit was de staat Mississippi en dan volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.


Reacties

Populaire posts