1ste Bier Verhaal van November: Belhaven Wee Heavy - Schotland

Belhaven Wee Heavy
Een Schotse bierstijl dit keer en voor de makkelijkheid noemen ze het een Scotch Ale. Dat was de makkelijkheid, want er zijn drie varianten van Scotch Ale als ik het goed heb onderzocht. Zoals de naam het al aangeeft begon het allemaal in Edinburgh, Schotland, met wat sterker gebrouwen bier voor de Amerikaanse markt.
Net zoiets als de I.P.A. uit Burton-on-Trent, Engeland maar hier is de tocht een stuk korter dan naar India. Maar het verschil zit hem in de zoetheid voornamelijk, donkere kleur door het gebrande mout en een iets hoger alcoholpercentage van 6,5% tot 8,5%. Ook was er export van Scotch Ale naar België en daar is de zwaardere variant van rond 8% nog steeds populair, alleen ze worden gebrouwen in België. Deze bieren zijn herkenbaar aan de Schotse namen, Schotse ruit en de distel een Schots symbool. In Noord-Amerika is de stijl ook mateloos populair bij de “Craft Brewers” aldaar, al is de smaak daar meer bitter dan zoet en ook hier veel Schotse namen en kilten op het etiket. Maar die versies komen gauw nog wel eens aan bod, verder met de Schotse Scotch Ale. Ten oosten van de Schotse hoofdstad Edinburgh ligt op 46 kilometer rijden het stadje Dunbar, waar ook het dorpje Belhaven toe hoort. Hier is brouwerij Belhaven te vinden, opgericht in 1719 en tegenwoordig onderdeel van Greene King uit Engeland maar die behandel ik ook nog weleens.

De Scotch Ale in Schotland zijn de kilten en biernamen met “Mac” erin niet tot bijna niet aanwezig. Wel zie je de naam “Wee Heavy” en ook de Amerikanen gebruiken het, de betekenis is zoiets als “Iets Sterkers”. Ook kan men het gebruik van een oude Britse belastingsysteem in de bier naam tegengekomen, dit getal en teken “(90 / -)“ word gebruikt. (90 / -) staat voor 90 Shilling (niet meer in gebruikte Britse munteenheid) toegevoegde belasting, dat had met de sterkte van het bier te maken. Maar je kan het niet als een definitieve alcoholpercentage zien, hier onder de categorieën.


Licht: (60 / -) was onder de 3,5% alc.
Zwaar: (70 / -) lag tussen de 3,5% en 4,0% alc.
Export: (80 / -) lag tussen de 4,0% en 5,5% alc.
Wee Heavy: (90 / -) was meer dan 6,0% alc.
Brouwerij Belhaven noemden het bier van de titel tot niet zo lang geleden Wee Heavy / (90 / -), maar de (90 / -) hebben ze uit de naam gelaten. Dit bier heeft een alcoholpercentage 6,5% en heeft een licht troebel donker amber kleurtje.
De smaak is vol zoet bitter van smaak met tonen van rood fruit, karamel en toffee. Dit bier smaakt zwaarder in alcohol dan het in werkelijkheid is. Scotch Ale uit Schotland en ik zal snel de Belgische variant behandelen, Amerikaanse Scotch Ale zal dan ook volgen.
Volgende keer een Belgische Trappist op het programma, volgt nog de link en een filmpje.


Reacties

Populaire posts