2de Bier verhaal van November: Schlafly Dry Hopped APA - Verenigde Staten / Missouri

Schlafly Dry Hopped APA
Het 25ste bier verhaal over een Amerikaanse staat en dat brengt ons in Missouri. In deze staat is de grootste brouwerij van de Verenigde Staten te vinden, namelijk Anheuser-Busch en dat is weer onderdeel van AB-Inbev. AB-Inbev is veels te groot en zijn nog niet klaar met groeien en daarom behandel ik een ander bierverhaal, maar wel uit dezelfde stad namelijk Saint Louis. 

Maar eerst iets over Missouri want deze stad is vernoemd naar de gelijknamige rivier, welke vlakbij de stad Saint Louis in de Mississippi samenvloeit. De Mississippi is tevens de hele oostgrens van de Staat. De staat is niet hoog maar alleen in het zuiden zijn er wat heuvels, ook veel riviertjes zijn er te vinden. Het is ook de enigste staat, die aan acht andere staten grenst (Nebraska, Iowa, Illinois, Kentucky, Tennessee, Arkansas en Kansas met de klok mee). Missouri is 4,3 keer groter dan Nederland en heeft maar 6 miljoen inwoners tegen de 16,8 miljoen Nederlanders.


Missouri heeft zeer tolerante drankwetten, in de grote steden Saint Louis en Kansas City is zo’n beetje alles mogelijk. Vooral de uitgaansbuurt van Kansas City mag men met drank over straat lopen. Openbare dronkenschap wordt gedoogd mits men niet irritant of vervelend gedraagt. Ouders en verzorgers mogen hun kinderen alcohol geven, maar de kinderen mogen het niet kopen. Men mag 100 liter sterke drank stoken voor eigen gebruik, misschien is dat Anheuser-Busch zo groot is geworden in deze staat.


Brouwerij Saint Louis uit gelijknamige stad is beter bekend onder de naam Schlafly, een kleine juridische ruzie met de tante van de oprichter van de brouwerij werd de naam veranderd. Ze is een zeer conservatieve activiste en vindt het niet leuk dat haar achternaam met alcohol wordt geassocieerd. De brouwerij bestaat sinds 1991 en de tante is al sinds de jaren 60 bezig, dus zij trok aan het langste eind. Gelukkige mogen de bieren de Schlafly naam nog gebruiken. Deze brouwerij begon zonder een uiteindelijk plan met als gevolg dat ze slachtoffer van eigen succes werden, het bottelen van bier moesten ze al snel uitbesteden wegens extreme groei. Sinds 2003 hebben ze een eigen brouwerij om aan de vraag te voldoen, er is ook een brouwcafé waar ook kan worden gegeten.


Schlafly Dry Hopped APA is een American Pale Ale en Dry Hopped staat voor drooghoppen. Drooghoppen is een methode om extra aromatische oliën uit hop in bier op te lossen. Dit geeft het bier een extra bittere smaak en dit wordt verkregen door aromatische hopvariëteiten. De hopbellen worden in grote "theebuiltjes" of gewoon los tijdens de lagering of de gisting aan het jonge bier of wort toegevoegd. Een American Pale Ale is de wat vriendelijker en toegankelijker dan een India Pale Ale, alcoholpercentages variëren tussen de 4,5% en 6,5% en I.P.A.’s zijn zwaarder. De kleur van het bier is troebel goud kleurig en heeft een alcoholpercentage van 5,9%. De smaak is subtiel droog bitter van smaak en het bier heeft tonen van citrus, karamel en iets van een dennenboom.

Zo dit was een verhaal niet over Anheuser-Busch en volgende maand gelijk weer een verhaal over een Amerikaanse staat, Montana is de naam. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.Reacties

Populaire posts